VESSEL KITCHEN & BAR's homemade piccalilly van chef Ricardo van Ede
Enza Bom

VESSEL KITCHEN & BAR's homemade piccalilly van chef Ricardo van Ede

zaterdag 18 april 2020
De horeca blijft nog een tijdje gesloten, maar gelukkig is er toch een restaurant waar jij aan kan schuiven. Ben je benieuwd over welk restaurant ik het heb? Jouw eigen huis! Speciaal voor jou delen we een restaurantwaardig recept waarmee jij je een heerlijk avondje uit waant. Vandaag op het menu: homemade picallily!

Voor Ricardo van Ede, chef bij VESSEL KITCHEN & BAR, is het begrijpen van ingrediënten en de seizoenen heel belangrijk. En dit proef je in elk gerecht dat je hier bestelt. Zijn homemade piccalilly is ietwat pikant en een wereld van verschil met de piccalilly die je normaal uit een potje haalt. Dit recept zit bovendien vol met crunchy veggies. De Britten serveren dit groentegerecht met cheddar cheese, maar je kunt ook lekker oer-Hollands aan de slag gaan met een stuk Goudse of rauwe andijviestamppot. De groenten kun je naar hartenlust wisselen, maar de bloemkool mag toch echt niet ontbreken. Give it a try!

Ingrediënten
500 g bloemkool
150 g zilveruitjes
500 g courgette of komkommer
150 g haricots verts
500 g flespompoen
2 l water
120 g zeezout
1,2 l natuurazijn of ciderazijn
170 g rietsuiker
50 g bloem
50 g mosterdpoeder
5 g piment d’Espelette
20 g gemberpoeder
25 g kurkuma

Bereidingswijze

  1. Breng het water met zout aan de kook zodat er pekel ontstaat en laat het afkoelen.

  2. Pekel de gesneden groenten 24 uur lang en spoel ze daarna af.

  3. Breng 1 liter azijn samen met de rietsuiker aan de kook.

  4. Gebruik de rest van de azijn (0,2 liter) en meng het met de bloem, mosterdpoeder, piment, gemberpoeder en kurkuma tot een papje.

  5. Roer dit mengsel door de kokende azijn, breng het aan de kook en blijf roeren. Laat het 10 minuten zachtjes pruttelen. Pas op wel op, want het brandt snel aan.

  6. Voeg de groenten toe en laat het 5 minuten doorgaren. Vul dan weckpotten of oude jampotten met je zelfgemaakte piccalilly. Zorg er wel voor dat deze potten van tevoren goed zijn schoongemaakt.

  7. Even een maandje geduld hebben, want dan is je creatie op zijn lekkerst.


Heb jij dit recept gemaakt, of ben je het van plan? Laat het ons weten in een reactie, op Instagram of Facebook. Wij zijn benieuwd!

Lees ook

Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist
  • 15 September 2025

Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist

De zon laat zich misschien minder vaak zien en de avonden worden alweer korter, maar dat betekent niet dat de zomer voorbij hoeft te zijn

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
  • 08 September 2025

Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?

Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken

2 Reacties

Dit recept lijkt me leuk om te maken, ik ga het gauw proberen! Is er misschien een foto van hoe het eruit ziet als het gerecht klaar is? Thnx!

11:44 19 januari 2024

Hardstikke leuk recept! Ik wil t uitproberen, maar hoe klein snijd je de groenten?

11:44 19 januari 2024

Hoi Ayries, leuk om te horen dat je aan de slag wilt gaan met dit recept. Qua snijformaat zou ik uitgaan van 5 mm, dan heb je een fijne piccalilly :-) Iets grover kan natuurlijk ook, is net wat je zelf lekker vind natuurlijk, veel kookplezier alvast!

11:44 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.