Dit heerlijke zuid-Indiase lunchrecept is helemaal afgestemd op de Pitta dosha. Maar je begrijpt wanneer je met dit recept gaat spelen je het ook kunt gaan gebruiken voor andere constituties. Experimenteer en varieer dus naar hartenlust! Meer weten over lunchen volgens de Ayurvedische richtlijnen? Lees hier.
PITTA: Aviyal
Aviyal is een zuid-Indiase curry-achtige maaltijd waarin de smaken zoet, bitter en wrang tot hun recht komen. Deze smaken laat ik overheersen om Pitta te balanceren. Bovendien hebben de koriander en kokos voor Pitta een verkoelende werking. Je ziet dat hier ongeveer 1,5 kilo groenten is gebruikt voor 8 personen, je kan het recept dus zelf aanpassen. Varieer met allerlei verse groenten van het seizoen, er is zoveel! Pas voor Pitta wel op met groenten die te veel verhitten, zoals aubergine, prei, hete pepers en radijs. Varieer dus naar hartenlust, maar houd wel rekening met de groenten die geschikt zijn voor Pitta en de verschillende kooktijden van deze groenten om te garen.
Ingrediënten
Voor
personen
Ingrediënten
Zet alles op je lijst
Bereidingswijze
Stap 1
Verhit de olie in een koekenpan. Draai de vlam laag en bak de kerrieblaadjes. Voeg de groenten toe en roerbak ze 2 à 3 minuten (vlam hoog). Voeg dan het water, de kurkuma en de gemalen koriander toe en roer alles goed door. Breng het water aan de kook. Draai vervolgens het vuur laag, doe een deksel op de pan en laat de groenten zachtjes koken tot ze gaar zijn, terwijl je af en toe roert. Haal de pan van het vuur en voeg de yoghurt, de kokos en het zout toe. Heerlijk om hierbij wat komijnrijst te eten. Als drankje kun je een lassie nemen.
Meer Ayurvedische lunchinspiratie
Meer lunchinspiratie? Dat kan! Enkele van deze recepten zijn van Rada Meursing, bij wie ondermeer Ayurvedische kookworkshops en cursussen gegeven worden. Kijk op www.kookstudio.net voor extra informatie en meer Ayurvedische recepten.
Lees ook

- 05 September 2025
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan
- Karlijn Swaen

- 28 August 2025
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
Het einde van de zomervakantie is in zicht
- Karlijn Swaen

- 04 September 2025
Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem
Heb je zin in een zonnige lunch die je direct meeneemt naar Italië
- Karlijn Swaen
0 Reacties
Een reactie geven
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.