Plantaardige citroen-maanzaad cupcakes met botercrème
Isabel Boerdam

Plantaardige citroen-maanzaad cupcakes met botercrème

dinsdag 28 april 2020
Dat bakken zonder boter niet moeilijk is, laat ik je maar al te graag zien. Vandaag ga ik de ultieme uitdaging aan en maak een botercrème zonder boter met Flora Plant. Ik grijp iedere reden aan om te bakken, maar vandaag hebben ik al helemaal een goed excuus. Ik vier namelijk vandaag mijn 30ste verjaardag en wie jarig is trakteert! Daarom vandaag het recept voor feestelijke citroen-maanzaad cupcakes met plantaardige vanille botercrème.

HOERA!
Het koelschap heeft een nieuwe aanwinst: Flora Plant! Het aanbod van plantaardige producten blijft maar groeien en daar ben ik ontzettend blij mee. In een recent uitstapje naar de supermarkt viel mijn oog op de felgekleurde verpakkingen van Flora Plant in vrolijk rood en blauw. Reden genoeg om deze nieuwkomer te proberen! Dit 100% plantaardige alternatief voor roomboter is net zo lekker, maar een stuk beter voor het milieu, daar hou ik van :-) Zo is Flora Plant 2-3 keer minder belastend voor het milieu dan roomboter gemaakt van zuivel. 2-3 keer! Onder het motto "als boter, maar beter" meehelpen aan de plantaardige revolutie, daar draag ik graag aan bij.



Ingrediënten
voor 12 cupcakes
350 g bloem
350 ml sojamelk
125 g Flora Plant
150 g witte basterdsuiker
2 citroenen, rasp en 2 el citroensap
1 el maanzaad
1 el appelazijn
2 tl bakpoeder
½ tl baksoda
½ mespunt zout

voor de botercrème
250 g Flora Plant
350 g poedersuiker
50 ml sojamelk
1 tl vanille-extract

extra nodig
12 papieren vormpjes
1 muffinvorm (voor 12 stuks)
1 handmixer

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 175 °C en verdeel de papieren vormpjes over een muffinvorm.

  2. Doe de sojamelk samen met de appelazijn in een maatbeker en zet apart.

  3. Doe voor het beslag de witte basterdsuiker, Flora Plant, citroensap en -rasp in een kom en klop het geheel luchtig met de handmixer. Voeg beetje bij beetje het sojamelk-appelazijnmengsel toe en klop tot één geheel. Let op: wanneer je het appelazijnmengsel toevoegt lijkt het alsof je klontjes krijgt, deze verdwijnen echter wanneer je de droge ingrediënten toevoegt.

  4. Zeef de bloem, het bakpoeder, baksoda en zout boven de kom en voeg ook het maanzaad toe aan de beslagkom. Vouw de droge ingrediënten langzaam met een spatel door de natte ingrediënten. Let op: ga niet roeren, anders worden de cupcakes niet luchtig vanbinnen.

  5. Verdeel het beslag over de papieren vormpjes en bak de cupcakes in 20 minuten gaar. Laat de cupcakes daarna afkoelen.

  6. Doe ondertussen voor de botercrème Flora Plant in een kom en klop met een handmixer luchtig. Voeg beetje bij beetje de poedersuiker toe en mix de ingrediënten 3 minuten op middelhoge snelheid. Voeg sojamelk en vanille-extract toe aan het boter-poedersuikermengsel en mix nog 5 minuten op middelhoge stand totdat de botercrème luchtig is.

  7. Doe de botercrème in een spuitzak en bewaar deze minimaal 30 minuten in de koelkast zodat deze op kan stijven.

  8. Spuit wanneer de cupcakes volledig zijn afgekoeld de botercrème over de cupcakes en serveer direct.


Heb jij al eens gebakken met Flora Plant? Ken jij een recept met plantaardige boter dat wij zeker moeten maken? Verras ons met een foto van jouw creatie op Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!

Lees ook

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
  • 28 August 2025

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend

Het einde van de zomervakantie is in zicht

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken
Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem
  • 04 September 2025

Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem

Heb je zin in een zonnige lunch die je direct meeneemt naar Italië

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken

4 Reacties

Hoi hoi, Na het doorvouwen van de droge ingredienten blijf het brokkerig. Dit proef je ook na het bakken. Hoe kan dit?

11:44 19 januari 2024

Hoi Mirjam, heb je de droge ingrediënten eerst door een zeef gehaald? Gebruik je daarnaast ook een mixer om het beslag te mengen? Bij mij is het op deze manier heel goed gegaan namelijk dus ik ben even aan het meedenken waar het mis is gegaan. Ik hoor het graag!

11:44 19 januari 2024

Enig idee in welke winkel ze in België deze plantaardige boter verkopen?

11:44 19 januari 2024

Lijkt me lekker! Begrijp ik het goed dat ik 2 citroenen moet raspen en dat die rasp er volledig door moet en van het sap van die citroen 2 eetlepels moet gebruiken? Dan houd ik aardig wat sap over... Zou het ook met alleen citroensap kunnen, zo ja hoeveel eetlepels gebruik ik dan?

11:44 19 januari 2024

Hoi Sabine, dit klopt! De rasp zorgt voor de typisch frisse citroensmaak, wat je wilt hebben. Als je alleen sap zou gebruiken ben ik bang dat de cupcakes te zuur en te nat worden. Het overige citroensap kun je daarna wel gebruiken in een dressing, limonade of met een scheutje heet water als heet citroen-water, ook lekker!

11:44 19 januari 2024

Fantastisch dat er een vega alternatief is voor roomboter. Maar het feit dat dit hoofdzakelijk van palmolie gemaakt is, is voor mij een hele grote no-go! En geloof me (of liever, doe zelf goed onderzoek!): duurzame palmolie is zo'n grote leugen...

11:44 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.