Recept: Knolselderijgnocchi met daslook-walnootboter & biet
Daniëlle van Kampen

Recept: Knolselderijgnocchi met daslook-walnootboter & biet

donderdag 09 mei 2019
Vandaag delen wij het recept uit ‘Home Sweet Home XMAS’ van Yvette van Boven. Eerder zag je haar al verschijnen in onze rubriek ‘Veggie Hero’. Hier deelde ze al haar all-time favoriete vegetarisch recept: ‘Knolselderijgnocchi met daslook-walnootboter & biet’. Dit recept spoort je aan om zelf aan de slag te gaan in de keuken. Als je eenmaal zelf gnocchi maakt, dan heb je geen behoefte meer aan de kant-en-klare variant!

Ingrediënten
Voor de gnocchi
circa 750 g knolselderij, geschild en gesneden in blokjes van dezelfde maat
1 klein handje daslook (25 gram)
½ tl zout en versgemalen zwarte peper
1 eidooier
circa 80 g bloem (liefst typo 00) *tarwebloem die erg fijn gemalen is
½ tl versgeraspte nootmuskaat

Voor de daslook-walnootboter
een handvol daslook (50 gram)
25 g walnoten
sap van ½ citroen
75 g roomboter

En verder
25 g walnoten
4 bietjes, beetgaar gekookt en in partjes
een half citroentje om uit te knijpen

Bereidingswijze

  1. Kook de knolselderij in ruim kokend en gezouten water in ongeveer 30 minuten gaar. Giet ze af en laat ze goed uitdampen. Druk ze dan door een pureeknijper, eerst even boven de gootsteen: voorzichtig knijpend tot het vocht er goed uit is en daarna de puree boven een grote kom.

  2. Voeg het zout, de eidooier, de bloem en de nootmuskaat toe. Kneed het deeg voorzichtig tot het net samenkomt, het hoeft niet glad te zijn en te lang kneden resulteert in taaie gnocchi. Bestrooi het werkblad met bloem, kneed het deeg nogmaals héél kort voorzichtig door.

  3. Mocht het deeg iets te nat zijn, voeg dan extra bloem toe (let op: niet te veel) en vorm er een dikke worst van.

  4. Snijd die worst in gelijke delen en rol die uit tot dunnere worsten. Snijd die weer in gelijke stukjes. De maat maakt niet veel uit, als ze maar allemaal ongeveer even groot zijn, dan koken ze gelijkmatig gaar.

  5. Bestrooi de gnocchi met een dun laagje bloem, bewaar ze op een licht met bloem bestoven bakblik, dek af met een theedoek en zet koud weg tot gebruik. Je kan ook direct doorgaan.

  6. Breng een pan met ruim water en een schepje zout aan de kook. Kook de gnocchi in porties in een paar minuten gaar, dat zijn ze wanneer ze boven komen drijven. Schep ze met een zeefje of schuimspaan uit de pan en laat ze op een groot bakblik los van elkaar uitdampen.

  7. Rooster alle walnoten in een droge koekenpan tot ze geuren en knapperig zijn.
    Maal alle ingrediënten voor de boter in een keukenmachine fijn. Breng op smaak met peper en zout.

  8. Laat de boter smelten in een koekenpan en voeg eventueel nog wat gehakte blaadjes daslook toe, laat ze even slinken en schep dan de gnocchi erdoor. Wentel ze in de gesmolten daslookboter en schep alles direct in vier diepe borden. Decoreer de borden met nog wat extra noten en partjes biet en druppel er wat citroensap over. Smakelijk!


Heb jij dit recept voor knolselderijgnocchi met daslook-walnootboter en biet gemaakt? Of heb jij een ander favoriet aardappelgerecht? Deel een foto van jouw creatie met ons via Instagram of Facebook. We zijn benieuwd!

Home Sweet Home XMAS
Yvette van Boven
Uitgever: Fontaine Uitgevers B.V.
ISBN: 9789059567931
Prijs: €29,95

Lees ook

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
  • 28 August 2025

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend

Het einde van de zomervakantie is in zicht

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
  • 08 September 2025

Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?

Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken

2 Reacties

De blokjes knolselderij (ruim een half uur gekookt) gaan niet goed door de pureeknijper, het perst er aan de zijkanten allemaal uit en die grove stukjes moet je dan opnieuw proberen er doorheen te persen. Met veel moeite en een kliederboel had ik uiteindelijk wat basis voor de gnocchi. De daslookboter is heerlijk en voor herhaling vatbaar.

11:52 19 januari 2024

Hi Liesbeth, Misschien kan je de gekookte knolselderij blokjes de volgende keer in een blender doen! Fijn dat de daslookboter wel is gelukt en in de smaak viel! Liefs, Tessa

11:52 19 januari 2024

Dit was een perfecte manier om de resterende 1 1/2 selderijknol uit de groentepakketten op te maken. Ons hele gezin (inclusief twee jonge kinderen) hebben zitten smullen. Ik heb het een beetje veranderd. Zo heb ik de gnocchi even gebakken na het koken en ik heb er knoflookboter bij gemaakt en een beetje pecorino overheen geraspt, in plaats van de daslook-walnotensaus en de bieten.

11:52 19 januari 2024

Hi Marcel, Wat goed om te horen dat jij zo de selderijknol kon redden van de prullenbak! Altijd goed om te horen. De variant die jij hebt gemaakt klinkt ook erg lekker, gnocchi bakken is zeker een goede manier van bereiden! Liefs, Karlijn

11:52 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.