Donna Hay, bekend van onder andere haar populaire kook televisieprogramma Fast, Fresh en Simple, heeft in totaal 25 kookboeken geschreven waarvan er wereldwijd wel 6 miljoen exemplaren zijn verkocht. Haar nieuwste kookboek Basics to Brilliance is wederom een musthave voor in je keukenkast. Deze ricotta cheesecake uit de oven is super feestelijk, onweerstaanbaar en in een hand omdraai gemaakt.
Wat heb je nodig?
Voor de bodem
150 g bloem
55 g fijne kristalsuiker
100 g ongezouten boter, in stukjes
Voor de vulling
330 g creamcheese of roomkaas, in stukjes en zacht
500 g verse ricotta
295 g fijne kristalsuiker
60 ml citroensap
2 eetlepels citroenschil, fijn geschild
1 theelepel vanille-extract
1 eetlepel maïzena
1 eetlepel water
5 eieren
Hoe maak je deze ricotta cheesecake uit de oven
1. Verwarm de oven voor op 150 °C.
2. Vet een ronde springvorm van 22 cm licht in en bekleed de bodem met bakpapier. Zet apart.
3. Meng voor de bodem in een foodprocessor de bloem, suiker en boter 1 minuut of tot je een grof-kruimig deeg hebt.
4. Druk het deeg met de bolle kant van een lepel uit in de vorm.
5. Zet 30–35 minuten in de oven of tot de taartbodem goudbruin en net gaar is.
6. Zet apart en laat iets afkoelen.
7. Maak intussen de vulling. Draai de ricotta, creamcheese, suiker, het citroensap, de citroenrasp en vanille in een foodprocessor tot een gladde massa. Meng de maïzena en het water in een kommetje tot een glad papje.
8. Doe het maïzena papje en de eieren bij de vulling in de foodprocessor en draai tot alles is gemengd.
9. Vet de randen van de springvorm opnieuw licht in en schenk de vulling over de taartbodem; tik een paar keer voorzichtig met de vorm tegen het werkvlak, zodat eventuele luchtbelletjes ontsnappen.
10. Zet 50– 60 minuten in de oven of tot de vulling lichtbruin kleurt en net stevig is. Laat 50 minuten afkoelen in de gesloten oven.
11. Zet 1 uur in de koelkast of tot de cheesecake koud.
12. Haal uit de vorm, zet op een taartschaal of bord en dien op.
Heb jij deze taart naar het recept van Donna Hay gemaakt? Verras ons dan met een foto van jouw creatie via Facebook, Instagram of Twitter! Ook vragen of opmerkingen zijn altijd welkom. We zijn ontzettend benieuwd!
Basics to Brilliance
Donna Hay
Uitgever: Spectrum
IBAN: 9789000356829
Prijs: €35,-
Wat heb je nodig?
Voor de bodem
150 g bloem
55 g fijne kristalsuiker
100 g ongezouten boter, in stukjes
Voor de vulling
330 g creamcheese of roomkaas, in stukjes en zacht
500 g verse ricotta
295 g fijne kristalsuiker
60 ml citroensap
2 eetlepels citroenschil, fijn geschild
1 theelepel vanille-extract
1 eetlepel maïzena
1 eetlepel water
5 eieren
Hoe maak je deze ricotta cheesecake uit de oven
1. Verwarm de oven voor op 150 °C.
2. Vet een ronde springvorm van 22 cm licht in en bekleed de bodem met bakpapier. Zet apart.
3. Meng voor de bodem in een foodprocessor de bloem, suiker en boter 1 minuut of tot je een grof-kruimig deeg hebt.
4. Druk het deeg met de bolle kant van een lepel uit in de vorm.
5. Zet 30–35 minuten in de oven of tot de taartbodem goudbruin en net gaar is.
6. Zet apart en laat iets afkoelen.
7. Maak intussen de vulling. Draai de ricotta, creamcheese, suiker, het citroensap, de citroenrasp en vanille in een foodprocessor tot een gladde massa. Meng de maïzena en het water in een kommetje tot een glad papje.
8. Doe het maïzena papje en de eieren bij de vulling in de foodprocessor en draai tot alles is gemengd.
9. Vet de randen van de springvorm opnieuw licht in en schenk de vulling over de taartbodem; tik een paar keer voorzichtig met de vorm tegen het werkvlak, zodat eventuele luchtbelletjes ontsnappen.
10. Zet 50– 60 minuten in de oven of tot de vulling lichtbruin kleurt en net stevig is. Laat 50 minuten afkoelen in de gesloten oven.
11. Zet 1 uur in de koelkast of tot de cheesecake koud.
12. Haal uit de vorm, zet op een taartschaal of bord en dien op.
Heb jij deze taart naar het recept van Donna Hay gemaakt? Verras ons dan met een foto van jouw creatie via Facebook, Instagram of Twitter! Ook vragen of opmerkingen zijn altijd welkom. We zijn ontzettend benieuwd!
Basics to Brilliance
Donna Hay
Uitgever: Spectrum
IBAN: 9789000356829
Prijs: €35,-
Lees ook

Recepten
- 05 September 2025
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan
- Karlijn Swaen

Ontspanning
- 28 August 2025
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
Het einde van de zomervakantie is in zicht
- Karlijn Swaen

Recepten
- 04 September 2025
Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem
Heb je zin in een zonnige lunch die je direct meeneemt naar Italië
- Karlijn Swaen
2 Reacties
Hoe verkrijg je de mooie roodpaarse 'tekening' op het gebak? In het recept wordt nergens het gebruik van kleurstof, bessen, jam... vermeld...?
12:02 19 januari 2024Hi Barbara! Ik zou dit doen met blauwe diepvriesbessen die je ontdooid, eventueel een beetje prakt en vervolgens met een sate-stokje door de bovenkant mengt :-) Eetsmakelijk!
12:02 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
ik mis in het recept het ingredient dat voor roze marmer zorgt. Welk sap/ jam/ fruit is gebruikt?
12:02 19 januari 2024Dag Ingrid, dat is gek inderdaad! Maar als ik jou was zou ik kiezen voor bevroren blauwe bessen die je even ontdooid, prakt, overheen verdeeld en er met een sate prikker doorheen roert :-)
12:02 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Een reactie geven
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.