
Linzen soep
Het soep seizoen is in volle gang. Linzensoep is daarbij echt ons ultieme comfort food die we op koude dagen graag maken. Dit gerecht is niet alleen super voedzaam, maar ook super lekker! Denk aan de nootachtige smaak van linzen, die vol zitten met eiwitten en vezels, in combinatie met een romige en frisse yoghurtsaus! Je kunt de soep ook gewoon simpel houden en zonder zelfgemaakte saus eten, dan is die net zo lekker!
De basis? Een mix van groenten zoals wortels, tomaten en ui. En laten we de kruiden niet vergeten! Paprikapoeder, komijn, kurkuma, en misschien, als je dat lekker vindt, zelfs een snufje chilipoeder om die smaak net dat beetje extra te geven.
Ingrediënten
Voor
personen
Ingrediënten voor de rode linzensoep
Voor de yoghurtsaus
Bereiding linzensoep
Stap 1
Zet een pan op met 1,5 liter water en 2 blokjes groentebouillon.
Stap 2
Schil de wortel en snijd in kleine blokjes van halve centimeter. Snijd de tomaten in grove stukken, hak de knoflook fijn en snipper de ui.
Stap 3
Doe 2 eetlepels olie in een flinke pan met dikke bodem. Fruit eerst het kruidenmengsel uit het potje zachtjes aan en voeg als de geuren vrij komen de ui toe. Als de ui een beetje glazig begint te worden voeg je de wortel en de knoflook toe en fruit dit mee op laag vuur, een minuut of drie. Roer regelmatig zodat niets aanbrandt.
Stap 4
Spoel de linzen af in een zeef en verwarm de oven voor op 180 °C voor de ciabatta’s.
Stap 5
Voeg als de worteltjes een beetje zacht zijn geworden de tomaten en de linzen toe, samen met ongeveer 1,2 liter bouillon (bewaar de rest mocht je de soep later te dik vinden). Breng de soep aan de kook en draai dan het vuur laag. Laat 25 minuten zachtjes pruttelen met een deksel op de pan.
Stap 6
Bak in 8-10 minuten de ciabatta’s af in de warme oven
Stap 7
Maak ondertussen de yoghurt saus. Rasp de citroen, voeg de helft van de rasp bij de yoghurt, samen met flink peper, zout en een ¼ tl chilipoeder en een ¼ tl paprikapoeder. (of ½ tl paprikapoeder als je de chilipoeder weg wil laten).
Stap 8
Pureer de soep met een staafmixer tot een gladde massa. Mocht je de soep wat te dik vinden kun je de bewaarde bouillon toevoegen.
Stap 9
Snijd de ciabatta’s vlak voor het eten in dunne plakjes en zet een klein schaaltje olijfolie met peper en zout op tafel. Pers een halve citroen uit en breng hiermee de soep op smaak samen met eventueel zout en peper. Serveer de soep met een lepel yoghurt, evt. nog wat citroen rasp en de plakjes ciabatta. Doop het brood in de olijfolie en/of de overgebleven yoghurt.
Tip!
Wil je deze soep liever vegan maken, maar wel lekker romig? Voeg dan een beetje kokosmelk toe nadat je het gepureerd hebt met een staafmixer!
Heb jij dit recept voor rode linzensoep gemaakt?
Deel dan een foto van jouw creatie via Facebook of Instagram! Ook vragen of opmerkingen zijn altijd welkom. Ik ben ontzettend benieuwd!
Op zoek naar meer recepten met wortel? Klik dan hier voor onze favoriete wortel recepten!
Of ben je op zoek naar een nieuwe staafmixer om je soep mee te pureren? Klik dan hier!
Lees ook

- 15 September 2025
Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist
De zon laat zich misschien minder vaak zien en de avonden worden alweer korter, maar dat betekent niet dat de zomer voorbij hoeft te zijn
- Karlijn Swaen

- 05 September 2025
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan
- Karlijn Swaen

- 08 September 2025
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel
- Karlijn Swaen
14 Reacties
Het zal vast een lekker soep worden, maar ik zal zeer zeker geen Maggie boullionblokjes gebruiken, omdat die E621 bevatten en ik (en mogelijk nog een aantal andere soepklanten) krijgen daar hartklachten van (hartkloppingen). Het is best lastig boullionblokjeste vinden die géén E621 bevatten (of hoe die toevoeging door de fabrikant genoemd wordt; Googel maar eens!). Zelfs de blokjes van Zonnatura bevatten E621 :-(
22:51 08 juli 2025Hi Niek, wat vervelend dat je last krijgt van je hart! Heb je er wel eens overna gedacht om zelf een bouillon te maken van je groenteafval? Dit kun je invriezen in een ijsblokjesvorm en zo heb je je eigen gemaakte bouillon bij de hand! Liefs, Karlijn
10:19 09 juli 2025Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Zelfs nog enorm lekker als je een snelle/doordeweekse versie maakt: geschrapte worteltjes, gepelde tomaten uit blik en alles tegelijkertijd in de pan doen :) Wordt hier bijna wekelijks gemaakt. De chilipoeder maakt het af!
09:52 09 januari 2025Hi Loes, wat leuk om te lezen dat jullie zo vaak genieten van deze soep! We hopen dat jullie dat nog vaak blijven doen :). Liefs, Karlijn
12:14 09 januari 2025Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Heerlijke soep, ik heb er vandaag wat stukjes zongedroogde tomaat en een scheut limoensap aan toegevoegd. Dat werkte erg goed.
12:14 19 januari 2024Hi Pepijn, Wat leuk om te horen dat je ons recept lekker vindt. En wat een heerlijke en creatieve toevoeging, de tomaat en limoen, dat willen wij ook weleens proberen! Liefs, Jitske
12:14 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Ik ga deze soep morgen maken op mijn werk, ik werk in een koffiebar. wij delen elke dinsdag en donderdag soep gratis uit. wij hebben gekozen voor vegetarisch/vegan soepen vanwegen eventuele allergieeen. Zo leer ik via deze site vegetarische soepen te maken.
12:14 19 januari 2024Over allergieën gesproken: sommige mensen zijn allergisch voor E621, een omstreden smaakversterker die wel twaalf schuilnamen heeft, waaronder "gistextract" (klinkt toch best onschuldig?). Googel maar eens naar mogelijke effecten van E621.
22:54 08 juli 2025Dag Elle, Dat klinkt super goed! En wat fijn dat je De Hippe Vegetariër als inspiratiebron gebruikt. Ga zo door! :-) Groetjes, Daniëlle
12:14 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Een reactie geven
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.