Het leuke aan empanadas is dat je ze kunt vullen met wat je maar wilt. Zo kun je het kliekje van gister gebruiken of bijvoorbeeld met een groente die over de datum dreigt te gaan. Belangrijk is dat je de vulling klein hakt en dat de groente nog een beetje bite houdt na het bakken. Daarom vindt Jessica Koomen doperwten ideaal in dit empanada recept uit ‘Seasons moestuin’; ze geven een lekkere bite en je krijgt ook direct eiwitten binnen. Daar zijn wij het helemaal mee eens!
Ingrediënten
voor 6 stuks
12 takjes peterselie
1 ei
1 teentje knoflook
1 rode paprika
1 middelgrote ui
150 g verse doperwten
100 g speltbloem + extra om te bestuiven
40 g boter
2 el koud water
2 tl milde olijfolie
2 tl sesamzaadjes
⅛ tl gerookte-paprikapoeder
2 cm gember
zeezout
mespunt saffraan
Bereidingswijze
1. Klop in een kommetje het ei lichtjes los en meng de helft ervan met de speltbloem, het water, de boter, wat zout en de saffraan in een kom goed door elkaar. Leg een vochtige doek over de kom en laat het deeg 30 minuten in de koelkast rusten.
2. Snipper de ui. Hak de gember en knoflook fijn. Snijd de rode paprika in kleine blokjes van een ½ bij ½ centimeter en hak de peterselie fijn. Houd het blad van de peterselie apart. Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de gehakte groenten samen met ¼ theelepel zout en het gerookte-paprikapoeder tot ze beetgaar zijn. Voeg de verse doperwten en gehakte peterselieblaadjes toe en bak nog 2 minuten. Laat het mengsel iets afkoelen.
3. Verwarm de oven tot 200°C. Haal het deeg uit de koelkast, bestuif het werkblad met wat bloem en rol het deeg uit zodat je er zes rondjes uit kunt steken. Gebruik hiervoor een steekring of een schoteltje met een doorsnee van 12 tot 13 centimeter. Schep de vulling op de onderste helft van het deegrondje en houd 1½ centimeter aan de rand vrij. Bevochtig de onderste rand, sla de bovenste helft over de vulling en duw de rand dicht. Bestrijk het deeg met het resterende ei en bestrooi met de sesamzaadjes.
4. Bak de empanadas in de oven gaar in 20 minuten.
Heb jij dit recept uit 'Seasons moestuin' zelf gemaakt? Tag ons in een foto op Instagram via @dehippevegetarier of #dehippevegetarier. Of laat het ons weten in een reactie op het blog of Facebook. Wij zijn benieuwd!
Seasons moestuin
Bol.com | Libris.nl
Jessica Koomen
€34,99 | Nijgh & Van Ditmar
ISBN 978 90 388 1061 4
Ingrediënten
voor 6 stuks
12 takjes peterselie
1 ei
1 teentje knoflook
1 rode paprika
1 middelgrote ui
150 g verse doperwten
100 g speltbloem + extra om te bestuiven
40 g boter
2 el koud water
2 tl milde olijfolie
2 tl sesamzaadjes
⅛ tl gerookte-paprikapoeder
2 cm gember
zeezout
mespunt saffraan
Bereidingswijze
1. Klop in een kommetje het ei lichtjes los en meng de helft ervan met de speltbloem, het water, de boter, wat zout en de saffraan in een kom goed door elkaar. Leg een vochtige doek over de kom en laat het deeg 30 minuten in de koelkast rusten.
2. Snipper de ui. Hak de gember en knoflook fijn. Snijd de rode paprika in kleine blokjes van een ½ bij ½ centimeter en hak de peterselie fijn. Houd het blad van de peterselie apart. Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de gehakte groenten samen met ¼ theelepel zout en het gerookte-paprikapoeder tot ze beetgaar zijn. Voeg de verse doperwten en gehakte peterselieblaadjes toe en bak nog 2 minuten. Laat het mengsel iets afkoelen.
3. Verwarm de oven tot 200°C. Haal het deeg uit de koelkast, bestuif het werkblad met wat bloem en rol het deeg uit zodat je er zes rondjes uit kunt steken. Gebruik hiervoor een steekring of een schoteltje met een doorsnee van 12 tot 13 centimeter. Schep de vulling op de onderste helft van het deegrondje en houd 1½ centimeter aan de rand vrij. Bevochtig de onderste rand, sla de bovenste helft over de vulling en duw de rand dicht. Bestrijk het deeg met het resterende ei en bestrooi met de sesamzaadjes.
4. Bak de empanadas in de oven gaar in 20 minuten.
Heb jij dit recept uit 'Seasons moestuin' zelf gemaakt? Tag ons in een foto op Instagram via @dehippevegetarier of #dehippevegetarier. Of laat het ons weten in een reactie op het blog of Facebook. Wij zijn benieuwd!
Seasons moestuin
Bol.com | Libris.nl
Jessica Koomen
€34,99 | Nijgh & Van Ditmar
ISBN 978 90 388 1061 4
Lees ook

Recepten
- 05 September 2025
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan
- Karlijn Swaen

Ontspanning
- 28 August 2025
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
Het einde van de zomervakantie is in zicht
- Karlijn Swaen

Recepten
- 04 September 2025
Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem
Heb je zin in een zonnige lunch die je direct meeneemt naar Italië
- Karlijn Swaen
1 Reacties
Klinkt heerlijk! Ik ga ze komende week maken. Maar niet zo veel eiwitten toch? Die doperwten en het meel geven niet heel veel. Ik voeg er denk ik nog wat kidneybonen aan toe.
21:28 14 april 2024Hi Janneke. Het is ook zeker heel lekker! Volgens mijn berekeningen moet er ongeveer zo'n 5 gram per empanada in zitten. Vergeet niet dat dit een snack/bijgerecht is en niet bedoeld is als een volwaardige maaltijd! Je zult er dus zeker nog iets aan moeten toevoegen om je eiwitbehoefte per maaltijd (+/- 25 gram) binnen te krijgen. Liefs, Karlijn
16:48 15 april 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Een reactie geven
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.