Bessen-chocolademoussetaart
Lauren Kreijger

Bessen-chocolademoussetaart

zaterdag 11 april 2020
Naar recept

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik heb eens in de zoveel tijd zoete cravings! En dan ook echt van slagroom tot chocolade en toffee, in de vorm van koekjes, cupcakes, bites, cakes, taart en meer. Om aan deze cravings gehoor te geven, delen wij onze favoriete guilty pleasure recepten op Sinner Saturday. Vandaag duiken we de keuken in met een recept uit het kookboek Verrukkelijk vegan bakken: bessen-chocolademoussetaart!

Ingrediënten

Voor

4

personen

Voor de brownie-chocoladebodem

Voor de frambozen-chiajam

Voor de chocolademoussevulling

Ter decoratie

Bereidingswijze

Stap 1

Voor de bodem: hak de pecannoten in een foodprocessor tot grove kruimels. Voeg de rest van de ingrediënten toe en mix alles tot een soepel, samenhangend deeg; je moet er met twee vingers in kunnen knijpen zonder dat het breekt. Verdeel het deeg over een met bakpapier beklede springvorm met losse bodem en druk het stevig aan. Ik heb zelf een taartvorm met een doorsnee van 20 centimeter en een hoogte van 4 centimeter gebruikt, maar als je zo’n diepe bakvorm niet in huis hebt, kun je kiezen voor een iets groter formaat.

Stap 2

Voor de frambozen-chiajam: doe alle ingrediënten in een kleine kom en prak ze met een vork fijn; zorg dat er geen klontjes meer in zitten. Zet de kom 10 minuten opzij om de jam in te laten dikken. Prak en roer dan opnieuw met een vork om er zeker van te zijn dat de ingrediënten goed gemengd zijn.

Stap 3

Voor de vulling: smelt de chocolade in een kleine steelpan of au bain-marie op laag vuur. Doe de rest van de ingrediënten voor de vulling dan in een foodprocessor en pureer alles zo glad mogelijk.

Stap 4

Samenstellen: bestrijk de binnenkant van de taartbodem met de frambozen-chiajam. Schenk de chocolademousse erover en strijk het oppervlak mooi glad. Decoreer de taart met de bessen – en wat je nog meer lekker vindt. Zet de taart dan minimaal 4 uur in de koelkast om op te stijven. Je kunt de taart in een luchtdicht afgesloten bak 3-5 dagen in de koelkast of – zonder de verse bessen – maximaal 1 maand in de vriezer bewaren. De verse bessen voeg je dan pas vlak voor het serveren toe.

Tip!
Voor een nootvrije taart gebruik je voor de bodem zonnebloempitten in plaats van pecannoten – en kies je voor zonnebloempitboter in plaats van een notenboter. Wil je een sojavrije variant? Vervang de chocolademoussevulling dan door dunne chocoladeganache.

Wat is jouw favoriete guilty pleasure recept? Heb jij dit recept gemaakt? Verras ons dan met een foto van jouw creatie via Facebook of Instagram. We zijn ontzettend benieuwd! Verrukkelijk vegan bakken Anthea Cheng Uitgeverij: Becht ISBN: 9789023016427 Prijs: €19.99

Lees ook

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
  • 28 August 2025

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend

Het einde van de zomervakantie is in zicht

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
  • 08 September 2025

Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?

Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken

1 Reacties

Hoi, Is het de bedoeling dat de bodem van de taart enkel opstijft in de koelkast? Of moet deze gebakken worden in de oven? Dit is mij niet helemaal duidelijk.

11:45 19 januari 2024

Hi Lore, De bodem hoef je niet te bakken, maar wordt hard wanneer je deze in de koelkast zet. Liefs, Tessa

11:45 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.