Engelse gember-citroenkoekjes
Lieske van der Waals

Engelse gember-citroenkoekjes

zaterdag 03 augustus 2019
Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik heb eens in de zoveel tijd zoete cravings! En dan ook echt van slagroom tot chocolade en toffee, in de vorm van koekjes, cupcakes, bites, cakes, taart en meer. Om aan al deze cravings te voldoen, delen wij onze favoriete guilty pleasure recepten op Sinner Saturday. Vandaag: Engelse gember-citroenkoekjes uit het kookboek Natascha Bakt van Natascha van der Stelt.

Ingrediënten
voor 20-25 koekjes
75 g gedroogde abrikozen
170 g havermeel
150 g havermout
1½ tl bakpoeder
1 citroen, de schil
2 tl gemberpoeder
snufje zout
150 g boter
2 eieren, losgeklopt

Extra nodig:
staafmixer
ijsschep

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor tot 170 °C. Bekleed een bakplaat met een vel bakpapier.

  2. Laat de abrikozen 10 minuten wellen in kokend water.

  3. Meng in een grote kom havermeel met havermout, bakpoeder, citroenschil, gemberpoeder en zout.

  4. Giet de abrikozen af. Snijd de boter in stukken en voeg die toe aan de abrikozen. Pureer met een staafmixer de abrikozen en de boter tot een gladde puree en roer die door het meel. Voeg de eieren toe en blijf roeren met een bakspatel tot een samenhangend deeg ontstaat. Laat het deeg ongeveer 5 minuten staan als het nog erg nat is. Als je het deeg even laat staan, dan hebben het havermeel en de havermout de tijd om het vocht goed op te nemen. Het deeg krijgt hierdoor meer samenhang en wordt minder ‘nat’.

  5. Schep met een ijsschep (Ø 4,5 cm) of twee eetlepels bolletjes deeg op de bakplaat. Zorg voor voldoende tussenruimte. Druk met een vork de bolletjes plat.

  6. Bak de koekjes in 20 tot 25 minuten goudbruin en knapperig. Haal de koekjes uit de oven en laat ze afkoelen op een taartrooster.


Tip! Deze gembercitroenkoekjes zijn typisch Engels. Je kunt ze serveren bij een uitgebreide Engelse high tea met scones, cake en pasteitjes, maar ze zijn ook lekker bij een gewoon kopje koffie of thee.

Wat is jouw favoriete guilty pleasure recept? Heb jij dit recept gemaakt? Verras ons dan met een foto van jouw creatie via Facebook of Instagram! Ook vragen of opmerkingen zijn altijd welkom. We zijn ontzettend benieuwd!

Natascha Bakt
Natascha van der Stelt
Uitgeverij: Orlando
ISBN: 9789492086990
Prijs: €22,50

Lees ook

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
  • 28 August 2025

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend

Het einde van de zomervakantie is in zicht

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken
Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem
  • 04 September 2025

Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem

Heb je zin in een zonnige lunch die je direct meeneemt naar Italië

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.