Gestoomde cake met bloedsinaasappel en rozemarijn
Lauren Kreijger

Gestoomde cake met bloedsinaasappel en rozemarijn

zaterdag 29 februari 2020
Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik heb eens in de zoveel tijd zoete cravings! En dan ook echt van slagroom tot chocolade en toffee, in de vorm van koekjes, cupcakes, bites, cakes, taart en meer. Om aan deze cravings gehoor te geven, delen wij onze favoriete guilty pleasure recepten op Sinner Saturday. Vandaag: een gestoomde cake met bloedsinaasappel en rozemarijn uit het kookboek Puur patisserie van Jennifer Hart Smith!

Ingrediënten
Voor 8 personen
1 uur en 40 minuten bereidingstijd

Voor de sinaasappelschijfjes op siroop
100 g ruwe rietsuiker
100 g water
3 takjes verse rozemarijn
2 biologische bloedsinaasappels, in schijfjes

Voor de cake
4 eieren
160 g oersuiker
50 g amandelmeel
180 g bloem (bij voorkeur Franse T65)
2 snufjes zout
2 el biologisch bakpoeder
90 g olijfolie
50 g versgeperst sinaasappelsap
de geraspte schil van 2 biologische sinaasappels
Ter versiering

gezoete geklopte slagroom

rozemarijnnaaldjes


Bereidingswijze


  1. Meng in een steelpan de suiker, het water en 2 takjes rozemarijn. Roer op laag vuur tot de suiker is opgelost. Leg de sinaasappelschijfjes in de siroop. Laat ze 10 minuten sudderen. Laat de schijfjes uitlekken op een rooster en laat ze 10 minuten afkoelen.

  2. Vet een taartvorm met een diameter van 18 cm lichtjes in. Bekleed hem met de sinaasappelschijfjes en leg het laatste takje rozemarijn erop. Zorg dat er voldoende water in de stoomkoker zit en verhit alles.

  3. Klop met een mixer de eieren en suiker 4 minuten in een roestvrij stalen kom tot het lintstadium is bereikt. Klop dan het amandelmeel, de bloem, het zout en het bakpoeder erdoor. Schenk de olie er in een straaltje bij en voeg het sinaasappelsap en de geraspte sinaasappelschil toe.

  4. Schenk het beslag over de sinaasappelschijfjes in de taartvorm en zet de vorm weer in de stoomkoker. Controleer tijdens het stomen af en toe het niveau van het water. Stoom de cake 1 uur, of misschien wat langer, afhankelijk van je stoomkoker.

  5. Haal de cake uit de vorm, bestrijk hem met de licht geklopte slagroom en bestrooi hem met een paar kleine rozemarijnnaaldjes.


Wat is jouw favoriete guilty pleasure recept? Heb jij dit recept gemaakt? Verras ons dan met een foto van jouw creatie via Facebook of Instagram. We zijn ontzettend benieuwd!

Puur Patisserie
Jennifer Hart Smith
Uitgeverij: Citrus
ISBN: 9789493180062
Prijs: €24.95



 

Lees ook

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
  • 28 August 2025

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend

Het einde van de zomervakantie is in zicht

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
  • 08 September 2025

Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?

Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.