Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik heb eens in de zoveel tijd zoete cravings! En dan ook echt van slagroom tot chocolade en toffee, in de vorm van koekjes, cupcakes, bites, cakes, taart en meer. Om aan al deze cravings te voldoen, delen wij onze favoriete guilty pleasure recepten op Sinner Saturday. Vandaag: simpel haverbrood met mungbonen en noten uit het kookboek bakken met bonen van Lina Wallentinson.
Ingrediënten
Voor 1 brood
90 g gedroogde mungbonen
65 g lijnzaad
65 g sesamzaad
1 eetlepel fiber husk
200 ml kokend water
100 ml donkere stroop
150 g havermeel
2 theelepels bicarbonaat
1½ theelepel zout
150 ml volle yoghurt
50 g geroosterde pompoenpitten
60 g geroosterde noten bijv. hazelnoten, amandelen of walnoten
olie om de vorm in te vetten
havermout om over de broodjes te strooien
Bereidingswijze
1. Spoel de mungbonen en laat ze een nacht of minstens 12 uur weken.
2. Verwarm de oven voor op 200 °C.
3. Meng lijnzaad, sesamzaad en fiber husk in een grote kom.
4. Giet het kokende water over het zaadmengsel en klop het even. Voeg de stroop toe en blijf kloppen tot er een stevig mengsel ontstaat. Laat het ongeveer 10 minuten staan.
5. Giet de bonen af, spoel ze laat ze goed uitlekken.
6. Meng havermeel, bicarbonaat en zout in een kom. Meng er vervolgens de mungbonen doorheen.
7. Voeg het meelmengsel en de yoghurt toe aan het zaadmengsel. Roer goed, zodat alles goed gemengd is. Voeg ook de pompoenpitten en de noten toe.
8. Schep het beslag in een met olie ingevette broodvorm van ongeveer 2 liter. Strooi er wat havermout bovenop.
9. Zet de broodvorm ongeveer 1 uur in het onderste gedeelte van de oven. Plaats eventueel een lege bakplaat wat hoger in de oven om te voorkomen dat het brood te donker wordt.
10. Laat het brood ongeveer 30 minuten rusten voordat je het uit de vorm haalt.
Wat is jouw favoriete guilty pleasure recept? Heb jij dit recept gemaakt? Verras ons dan met een foto van jouw creatie via Facebook of Instagram! Ook vragen of opmerkingen zijn altijd welkom. We zijn ontzettend benieuwd!
Bakken met bonen
Lina Wallentinson
Uitgeverij: Becht
ISBN: 9789023016021
Prijs: €19,99
Ingrediënten
Voor 1 brood
90 g gedroogde mungbonen
65 g lijnzaad
65 g sesamzaad
1 eetlepel fiber husk
200 ml kokend water
100 ml donkere stroop
150 g havermeel
2 theelepels bicarbonaat
1½ theelepel zout
150 ml volle yoghurt
50 g geroosterde pompoenpitten
60 g geroosterde noten bijv. hazelnoten, amandelen of walnoten
olie om de vorm in te vetten
havermout om over de broodjes te strooien
Bereidingswijze
1. Spoel de mungbonen en laat ze een nacht of minstens 12 uur weken.
2. Verwarm de oven voor op 200 °C.
3. Meng lijnzaad, sesamzaad en fiber husk in een grote kom.
4. Giet het kokende water over het zaadmengsel en klop het even. Voeg de stroop toe en blijf kloppen tot er een stevig mengsel ontstaat. Laat het ongeveer 10 minuten staan.
5. Giet de bonen af, spoel ze laat ze goed uitlekken.
6. Meng havermeel, bicarbonaat en zout in een kom. Meng er vervolgens de mungbonen doorheen.
7. Voeg het meelmengsel en de yoghurt toe aan het zaadmengsel. Roer goed, zodat alles goed gemengd is. Voeg ook de pompoenpitten en de noten toe.
8. Schep het beslag in een met olie ingevette broodvorm van ongeveer 2 liter. Strooi er wat havermout bovenop.
9. Zet de broodvorm ongeveer 1 uur in het onderste gedeelte van de oven. Plaats eventueel een lege bakplaat wat hoger in de oven om te voorkomen dat het brood te donker wordt.
10. Laat het brood ongeveer 30 minuten rusten voordat je het uit de vorm haalt.
Wat is jouw favoriete guilty pleasure recept? Heb jij dit recept gemaakt? Verras ons dan met een foto van jouw creatie via Facebook of Instagram! Ook vragen of opmerkingen zijn altijd welkom. We zijn ontzettend benieuwd!
Bakken met bonen
Lina Wallentinson
Uitgeverij: Becht
ISBN: 9789023016021
Prijs: €19,99
Lees ook

Ontspanning
- 28 August 2025
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
Het einde van de zomervakantie is in zicht
- Karlijn Swaen

Recepten
- 04 September 2025
Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem
Heb je zin in een zonnige lunch die je direct meeneemt naar Italië
- Karlijn Swaen

Recepten
- 08 August 2025
13 x vegetarische recepten met courgette
Wij houden van courgette
- Karlijn Swaen
2 Reacties
Kan ik de stroop weglaten?
11:52 19 januari 2024Hi Edje, Dit kan zeker! Hij wordt alleen er iets minder zoet van. Je kan het ook vervangen door agave siroop of honing. Liefs, Tessa
11:52 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Wat is fiber husk? En kun je dat ook vervangen voor een wat meer alledaags ingrediënt?
11:52 19 januari 2024Hoi Jet, psyllyumvezels of 'fiber husk' zijn een glutenvrij bindmiddel. Je zou ook gist, banaan, ei of agar agar (gluten), of alternatieven zonder gist kunnen gebruiken zoals chiazaad, lijnzaad. Veel kookplezier!
11:52 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Een reactie geven
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.