Sinaasappel ricotta-cheesecake met frambozen
Karlijn Swaen

Sinaasappel ricotta-cheesecake met frambozen

zondag 10 november 2024
Naar recept
Zondagen zijn perfect om te bakken, en al helemaal in de herfst. Vandaag maken we een verrukkelijke sinaasappel ricotta-cheesecake met frambozen, uit het populaire ‘Het makkelijke bakboek’. Deze cheesecake is een perfecte combinatie van romige ricotta en frisse sinaasappel, en perfect voor elke gelegenheid! De toevoeging van frambozen geeft niet alleen een prachtige kleur, maar voegt ook een heerlijke zuurheid toe die de zoetheid van de cheesecake mooi in balans brengt. Laten we aan de slag gaan!H

Ricotta cheesecake


Een ricotta cheesecake is een heerlijke, luchtige taart! In tegenstelling tot de klassieke cheesecake, die vaak zwaar is, zorgt ricotta voor een frisse en romige smaak. Deze cheesecake kan gemakkelijk worden opgevrolijkt met verschillende smaken, zoals citroen of sinaasappel, en past prachtig bij fruitige toppings zoals bessen.


Of je nu een feestje viert of gewoon een gezellige avond thuis hebt, een ricotta cheesecake is eenvoudig te maken en altijd een succes. Het is een vrolijke afsluiter van een maaltijd of een lekkere verwennerij bij de koffie. Perfect om te delen (of lekker zelf van te genieten)!

Ingrediënten

Voor

4

personen

Ingrediënten voor de bodem

Ingrediënten voor de cheesecake

Bereidingswijze van de sinaasappel cheesecake

Stap 1

Verwarm de oven voor op 130 °C. Bekleed de bodem van een springvorm van 24 centimeter met bakpapier en vet de zijkanten van de vorm in met boter.

Stap 2

Meng de koekkruimels met de gesmolten boter en verdeel het mengsel gelijkmatig over de vorm. Druk de kruimels stevig aan met de bolle kant van een lepel.

Stap 3

Doe de roomkaas, witte basterdsuiker, sinaasappelrasp en het vanillemerg in een kom en roer dit door. Voeg vervolgens de ricotta, eieren en maïzena toe en meng alles tot een glad geheel. Dit kan met een handmixer met gardes, maar ook gewoon met een garde. Schep het cheesecakemengsel op de bodem en strijk de bovenkant glad.

Stap 4

Zet op de bodem van de oven een (oven)schaal met wat kokend water. Dit zorgt ervoor dat de cheesecake mooi bakt. Bak de cheesecake 1 ¼ tot 1 ¾ uur. De bovenkant mag nog iets wiebelen als hij uit de oven komt. Laat afkoelen en zet minimaal 4 uur in de koelkast.

Stap 5

Garneer de afgekoelde cheesecake voor het serveren met de frambozen.

Stap 6

Heb jij dit recept voor een heerlijke sinaasappel cheesecake gemaakt?

Stap 7

Laat het ons weten in een reactie, op Facebook of op Instagram. We zijn benieuwd!

Lees ook

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
  • 28 August 2025

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend

Het einde van de zomervakantie is in zicht

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken
Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem
  • 04 September 2025

Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem

Heb je zin in een zonnige lunch die je direct meeneemt naar Italië

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken

1 Reacties

Gisteren dit recept voor een kerstmaaltijd uitgeprobeerd, het was een groot succes! De bodem was alleen zachter dan ik gewend ben van cheesecake, hebben jullie een tip daarvoor? Ook zat er na het afkoelen een grote barst door het midden van de cheese, daar een tip voor?

11:48 19 januari 2024

Hoi Lianne, wat leuk om te horen dat jij de sinaasappel ricotta-cheesecake op tafel hebt gezet tijdens de feestdagen! Wat betreft de bodem van de taart, het klopt dat deze inderdaad iets zachter is dan je gewend kan zijn. Je zou, voor een stevigere bodem eventueel wat suiker kunnen toevoegen, ongeveer 25 g en een mespuntje zout. Dat wil de bodem nog wel eens verharden. Of kiezen voor een combinatie van de koekjes met ongeveer 50-60 g kokosolie. De scheur kan gebeuren doordat de taart te snel teruggekoeld wordt maar het zou ook zomaar pech kunnen zijn, helaas hebben wij hier ook zo af en toe last van. Groetjes, Lieske

11:48 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.