Speculaas
Mariëlle van Stek

Speculaas

zaterdag 10 november 2018
Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik heb eens in de zoveel tijd zoete cravings! En dan ook echt van slagroom tot chocolade en toffee, in de vorm van koekjes, cupcakes, bites, cakes, taart en meer. Om aan al deze cravings te voldoen, delen wij onze favoriete guilty pleasure recepten op Sinner Saturday. Vandaag: speculaas! Dit Hollandse koekje past perfect bij de feestelijke wintermaanden. December zit er natuurlijk al aan te komen! Met dit recept kun je kiezen uit gewone of dikke speculaas. Om deze te eten moet je mond extra moeite doen en daar zit dan ook de truc! Door meer kauwen komt de smaak beter vrij. Wij mochten dit recept uit Niet zomaar... Koekjes! met je delen!

Ingrediënten
Voor dikke speculaas
825 g boter
625 g cassonade
625 g suiker
190 g water
15 g kaneel
12 g speculaaskruiden
8 g zout
2 kg bloem
8 g bicarbonaat
10 g bakpoeder
alkali
amandelen (optioneel)
garneerglazuur (optioneel)
marsepein (optioneel)

Gewone speculaas
700 g boter
1,6 kg cassonade
300 g water
20 g kaneel
2,5 kg bloem
30 g bicarbonaat
amandelen (optioneel)
garneerglazuur (optioneel)
marsepein (optioneel)

Bereidingswijze
Meng de boter met de suiker. Voeg het water toe. Meng de smaakstoffen eronder.
Kruimel de gezeefde bloem met de overige grondstoffen eronder. NB: bereid het deeg een paar dagen op voorhand, zodat de
smaakstoffen en de werkende stoffen goed tot ontwikkeling kunnen komen.

Deze speculaas wordt gebruikt om poppen te maken. Een andere vorm kan natuurlijk ook! Verwarm de oven voor op 180 °C. Druk het deeg in de vorm(en) en snijd met een nylondraad het overtollige deeg weg. Draai de vorm(en) om op een bakplaat. Werk eventueel af met een paar amandelen. Bak de koekjes tot ze gaar zijn*.

Leg de vorm(en) na het bakken onmiddellijk op roosters en laat afkoelen. Werk eventueel af met garneerglazuur en marsepein.

*Hoe zie je dat je koekjes gaar zijn? 

Doordat elke oven en elk koekje anders is, is het moeilijk om een baktijd aan te geven. Koekjes zijn snel gebakken, dus houd je oven in de gaten. Let wel op dat je niet de ovendeur open doet tussentijds! Maar hoe moet je dan zien of je koekjes gaar zijn? Dit zijn de dingen waar je op moet letten volgens het boek Niet zomaar... Koekjes!:

  • Kleur: de randjes moeten een mooie, goudbruine kleur.

  • Baktijd: deze is afhankelijk de dikte en grootte van de koekjes, en van de plaats in de oven.

  • Stevigheid: Soms kun je het einde van de baktijd bepalen door de stevigheid van de koekjes. Aan de onderkant van de koekjes kun je voelen of ze stevig genoeg zijn!


Wat is jouw favoriete guilty pleasure recept? Heb jij dit recept gemaakt? Verras ons dan met een foto van jouw creatie via Facebook, Instagram of Twitter! Ook vragen of opmerkingen zijn altijd welkom. We zijn ontzettend benieuwd!

Niet zomaar... Koekjes!
Auteur: Danny Capon
Uitgever: Lannoo
Prijs: €27,50

Lees ook

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
  • 28 August 2025

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend

Het einde van de zomervakantie is in zicht

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
  • 08 September 2025

Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?

Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken

1 Reacties

Gember moppen => zijn koekjes met geconfijte gemberbolletjes er doorheen. Mmmmm, werkelijk verrukkelijk!!

11:55 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.