Een vegan variant op carpaccio die we steeds vaker zien terugkomen is de auberginecarpaccio. Dit recept komt uit het kookboek 'TLV Vegan' van Jigal Krant en wordt gemaakt met eigengemaakte tahina (ook wel techina), tijm en pijnboompitten. Loopt bij jou het water ook al in je mond? Lees dan hier het recept!
Ingrediënten
Voor
personen
Ingrediënten
voor de tahin
Bereidingswijze
Stap 1
Maak als eerst de techina. Dit doe je door de tahin en citroensap door elkaar te mixen tot een stugge brij. Voeg hier gedeeltelijk kleine scheutjes koud water aan toe tot de techina de dikte heeft van een slasaus. Breng op smaak met wat zout en evt. de gepofte knoflookbol.
Stap 2
Rooster de aubergines boven open vuur of, als je geen gasfornuis hebt, in de oven onder de grill. Laat de aubergines enigszins afkoelen en peuter de zwartgeblakerde schil eraf. Bestrooi het vruchtvlees aan beide zijden met een snuf fijn zout. Zet een poosje apart in de ijskast totdat de aubergine flink wat vocht heeft verloren.
Stap 3
Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan goudbruin en laat afkoelen. Snijd het groene gedeelte van de lente-uitjes diagonaal in dunne ringen. Verwarm vier borden voor.
Stap 4
Dep de aubergines droog, verwijder het kroontje snijd overdwars in plakken en verdeel die over de borden. Bedek met een vel vershoudfolie en spreid de aubergine gelijkmatig over de borden door er zachtjes op te slaan of te drukken. Verwijder het folie. Bestrooi de carpaccio met grof zout (houd rekening met het fijne zout dat al in de aubergine is getrokken) en besprenkel niet te zuinig met olijfolie.
Stap 5
Knijp boven ieder bord een halve tomaat uit (bewaar het vruchtvlees voor een salade) en teken decoratieve cirkels met techina. Strooi de tijm, lente-ui en pijnboompitten over de aubergine. Vul per persoon een theelepel met silan en schiet met een mespunt sierlijke spetters over de carpaccio. Bestrooi ten slotte met een snuf pul biber. Idealiter is de auberginecarpaccio lauw bij het serveren.
Heb jij dit recept geprobeerd?
Laat ons weten wat je ervan vond in een reactie hieronder, of op Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!
Benieuwd naar onze favoriete vegan kookboeken? Lees dan dit artikel!
Lees ook

- 05 September 2025
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan
- Karlijn Swaen

- 28 August 2025
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
Het einde van de zomervakantie is in zicht
- Karlijn Swaen

- 04 September 2025
Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem
Heb je zin in een zonnige lunch die je direct meeneemt naar Italië
- Karlijn Swaen
0 Reacties
Een reactie geven
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.