Fermenteren is het inmaken van groenten waardoor je het langer kan bewaren, en het ook nog eens veel gezonder wordt! Soms koop je al gefermenteerde groenten, zoals zuurkool, maar het zelf maken is een hele leuke manier van je groenten langer houdbaar maken! Onze favoriete kookexpert Eke van Koken met Kennis vertelt hoe je groene tomaten kan fermenteren.
Ingrediënten
4 g zwarte peperkorrels (1 tl), gekneusd
3 g korianderzaad (1 tl)
3 g mosterdzaad (1 tl)
1 kg groene tomaten
1 bosje radijsjes
paar takjes verse peterselie
paar takjes verse basilicum
4 teentjes knoflook, in plakjes
1 liter water
50 g zout
Verder nodig
grote steriele weckpot van 1500 ml
Bekijk ook de video van dit recept op Koken met Kennis!
Bereidingswijze
Stap 1: Rooster de specerijen even in een droge steelpan tot ze hun geur afgeven (gebruik geen olie of boter).
Stap 2: Was de groene tomaten en maak de radijsjes schoon.
Stap 3: Stapel de groenten in een grote steriele* weckfles (of verdeel over meerdere kleine). Stop de kruiden, knoflook en specerijen ertussen.
Stap 4: Los met een garde het zout op in het water. Schenk het bij de groenten in de pot tot deze helemaal onder staan. Je kunt de groenten onder het zoute water drukken met behulp van een klein potje water wat je er bovenop zet.
Stap 5: Laat de pot met groenten 5 dagen fermenteren op kamertemperatuur. Sluit de pot niet met het deksel maar hou het potje met water erop. Er mogen geen tomaten of radijsjes boven het water uitsteken, anders gaan ze bederven.
Heb jij dit recept gemaakt? Verras ons dan met jouw creatie op Facebook, Instagram of Twitter. We zijn benieuwd!
Ingrediënten
4 g zwarte peperkorrels (1 tl), gekneusd
3 g korianderzaad (1 tl)
3 g mosterdzaad (1 tl)
1 kg groene tomaten
1 bosje radijsjes
paar takjes verse peterselie
paar takjes verse basilicum
4 teentjes knoflook, in plakjes
1 liter water
50 g zout
Verder nodig
grote steriele weckpot van 1500 ml
Bekijk ook de video van dit recept op Koken met Kennis!
Bereidingswijze
Stap 1: Rooster de specerijen even in een droge steelpan tot ze hun geur afgeven (gebruik geen olie of boter).
Stap 2: Was de groene tomaten en maak de radijsjes schoon.
Stap 3: Stapel de groenten in een grote steriele* weckfles (of verdeel over meerdere kleine). Stop de kruiden, knoflook en specerijen ertussen.
Stap 4: Los met een garde het zout op in het water. Schenk het bij de groenten in de pot tot deze helemaal onder staan. Je kunt de groenten onder het zoute water drukken met behulp van een klein potje water wat je er bovenop zet.
Stap 5: Laat de pot met groenten 5 dagen fermenteren op kamertemperatuur. Sluit de pot niet met het deksel maar hou het potje met water erop. Er mogen geen tomaten of radijsjes boven het water uitsteken, anders gaan ze bederven.
Heb jij dit recept gemaakt? Verras ons dan met jouw creatie op Facebook, Instagram of Twitter. We zijn benieuwd!
Lees ook

Recepten
- 15 September 2025
Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist
De zon laat zich misschien minder vaak zien en de avonden worden alweer korter, maar dat betekent niet dat de zomer voorbij hoeft te zijn
- Karlijn Swaen

Recepten
- 05 September 2025
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan
- Karlijn Swaen

In mijn keuken
- 08 September 2025
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel
- Karlijn Swaen
1 Reacties
Hoe kan ik gefermenteerde groene tomaten verder verwerken in een recept? Tijdens het fermenteren is alle kleur uit de groene tomaten en de radijs getrokken. Is dit wel goed gegaan dan?
12:03 19 januari 2024Hoi Anneke, je kan gefermenteerde groene tomaten verwerken in een salade of neerzetten als bijgerecht. Maar ook op tafel bij een borrelplank kan het leuk zijn om de gefermenteerde groene tomaten te serveren :-) Het is trouwens niet erg dat de kleur uit de tomaten en radijs is getrokken, dit effect heeft inmaken vaker!
12:03 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Een reactie geven
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.