Verrukkelijke verse vijgen
Isabel Boerdam

Verrukkelijke verse vijgen

maandag 07 oktober 2013
Eén week per maand zet ik een groente in het zonnetje. Een week lang onderzoek ik deze groente en kook ik dagelijks een nieuw recept. Zo ken je aan het einde van die week de oneindige mogelijkheden van deze groentesoort. Deze maand is mijn keuze gevallen op verse vijgen! Van juni/juli tot oktober zijn de Turkse vijgen te verkrijgen, maar in de septembermaand schijnen ze op hun best te zijn. Dus dan nemen we het er maar van, zolang het nog kan.

Rijke delicatesse
Zelf vind ik verse vijgen super lekker, echt een delicatesse met een bijzondere smaak en een fluwelen structuur. Bovendien zijn deze schoonheden wonderlijk gezond! De verse vijg is rijk aan vezels, calcium, kalium en omega 3 en omega 6 vetzuren. Respectievelijk zorgen deze vitaminen en mineralen voor een goede darmflora, sterke botten en hebben een positief effect op het hart. Traditioneel worden vijgen gebruikt als medicijn tegen keelpijn dankzij de aanwezigheid van slijmstoffen en tot slot schijnen vijgen in combinatie met melk op de nuchtere maag te zorgen voor een gezond seksleven. Hoe medicinaal!

Verrassende combinaties
Ook in de keuken doen de verse vijgen het geweldig. Verwerkt in een gerecht hebben ze dankzij hun delicate eigen smaak maar heel weinig nodig, ‘less is more’ gaat helemaal op bij de verse vijgen. Daarnaast is het interessant om ze te combineren met een pittige verrassende tegenhanger zoals gorgonzola of spruitjes, dat geeft een spetterend effect. Tot slot is de vijg ideaal voor raw foodies: vermalen tot een smeuïge pasta is het een heerlijke suikervervanger. Vergeet ik bijna te zeggen dat de verse vijgen naast super lekker en super gezond ook nog eens super light zijn! 40 calorieën per vijg, dus ook een verstandig tussendoortje dat een geweldige aanvulling is op je dagelijkse voedingsbehoefte.
Kortom, het was een feest om ermee te experimenteren en het resultaat mag er meer dan zijn. Dus bereid je voor op zes smulrecepten deze week. Dat wordt bakken, koken en blenden!

Meer over de verse vijg
Alles wat je ooit zou wensen te weten over de verse vijg vind je in de Veggipedia van het Groentenfruit Bureau. Voor de nieuwsgierige vijgenliefhebber zeker een kijkje waard!

Lees ook

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
  • 28 August 2025

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend

Het einde van de zomervakantie is in zicht

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
  • 08 September 2025

Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?

Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.