Vergeten groenten: Lamsoren
Vince Fajardo

Vergeten groenten: Lamsoren

maandag 10 maart 2025
In de wereld van vergeten groenten zijn lamsoren een juweeltje in dit rijtje. Deze delicate zeegroente brengt de smaken van de kust naar je bord. Met de unieke textuur en verrassende voedingswaarde verdienen lamsoren een plekje in elke avontuurlijke kok. Waarom deze groentesoort zo bijzonder is en wat je er allemaal mee kunt? Dat lees je in het artikel hieronder!

Wat zijn lamsoren?


Lamsoren zijn de bladeren van een een plantensoort die van nature voorkomt in de kustgebieden van Europa. Het gedijt op zoute bodems en groeit in overvloed langs de Noordzeekust. De naam "lamsoren" is afgeleid van de vorm van de bladeren, die lijken op de oren van een lam. Deze groente wordt vaak verward met zeekraal vanwege de vergelijkbare en zilte smaak, maar lamsoor heeft zijn eigen unieke kenmerken. 


Lamsoor heeft een delicate en verfijnde smaak die doet denken aan de oceaan. Het combineert het zoute karakter van zeegroenten met een subtiele bitterheid. De textuur is knapperig en sappig, vergelijkbaar met jonge spinazie of raapstelen. Deze eigenschappen maken lamsoren veelzijdig in verschillende gerechten en perfect om te combineren met andere ingrediënten.

Voedingswaarden van lamsoren


Naast het feit dat lamsoor een heerlijke smaak heeft, hebben ze ook veel voedingsstoffen die bijdragen aan een gezond en evenwichtig dieet. Deze vergeten groente is een uitstekende bron van vezels, vitaminen en mineralen, waardoor het een toevoeging is aan een gezonde voeding. Lamsoren zitten boordevol voedingsstoffen die essentieel zijn voor een goede gezondheid. Het bevat veel vitamine C, een krachtige antioxidant die het immuunsysteem versterkt, de productie van collageen bevordert en helpt bij de opname van ijzer in het lichaam.


Vitamine A, een andere belangrijke vitamine in lamsoren, speelt een rol bij het behoud van een gezonde huid en een goed gezichtsvermogen, en ondersteunt ook de groei en ontwikkeling van weefsels. Wat betreft mineralen zijn lamsoren een waardevolle bron. Het bevat calcium, dat cruciaal is voor sterke botten en tanden, en magnesium, dat essentieel is voor de gezondheid van de spieren, zenuwen en het cardiovasculaire systeem.


Daarnaast bevatten lamsoren ook kalium, een mineraal dat een rol speelt bij het reguleren van de bloeddruk en het handhaven van een gezonde hartfunctie. Ten slotte zijn lamsoren een goede bron van ijzer, dat nodig is voor het transport van zuurstof door het lichaam en het behoud van een gezonde bloedcirculatie. Een bijkomend voordeel van lamsoren is dat het laag is in calorieën en vet, waardoor het een gezonde keuze is voor mensen die op hun voeding letten of gewicht willen verliezen. Het is een voedzame groente die een gevoel van verzadiging kan geven zonder een overschot aan calorieën of vetten toe te voegen aan je maaltijden.

Bereiding, duurzaamheid en beschikbaarheid


Lamsoren kunnen op verschillende manieren worden bereid en gebruikt. Het kan rauw worden gegeten in salades voor een verfrissende zeesmaak, of kort worden gekookt of gestoomd voor een zachtere textuur. 


Combineer lamsoren met andere zeegroenten zoals zeekraal of wakame voor een heerlijk, ziltig recept. Daarnaast kunnen lamsoren worden gebruikt als bijgerecht, bijvoorbeeld gebakken met knoflook en olijfolie, of verwerkt worden in hartige taarten, pasta's en risotto's.


Naast dat lamsoor dus erg lekker is, is het ook nog eens een duurzame keuze! Het gedijt goed op zilte bodems waar andere gewassen moeite hebben om te groeien, waardoor het minder intensieve landbouwmethoden en irrigatie vereist. Dit betekent dat lamsoor minder afhankelijk is van kostbare zoetwaterbronnen en minder druk uitoefent op het milieu. 


Wat betreft de beschikbaarheid kan lamsoor soms moeilijker te vinden zijn in de supermarkten, omdat het als een vergeten groente wordt beschouwd. We kunnen je dus aanraden om naar de meer gespecialiseerde groenteboer te gaan, of bezoek eens een boerenmarkt. Ben je in het Noorden van Nederland? Kijk dan gewoon eens op de bodem van het water, waarschijnlijk vind jij het daar wel!

Heb jij al eens een recept gemaakt met lamsoor? Of een andere favoriete vergeten groente?

Laat het ons weten via Facebook, Instagram of Twitter! We zijn ontzettend benieuwd!

Lees ook

Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist
  • 15 September 2025

Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist

De zon laat zich misschien minder vaak zien en de avonden worden alweer korter, maar dat betekent niet dat de zomer voorbij hoeft te zijn

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
  • 08 September 2025

Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?

Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken

1 Reacties

Volgens mij worden hier veel plantensoorten met elkaar verwisseld. Allereerst heeft de naam lamsoor betrekking op Limonium vulgare. Deze soort is zover ik weet niet eetbaar. Lamsoren, zoals jullie waarschijnlijk bedoelen zijn de bladeren van zulte ook zeeaster genoemd, Aster tripolium in zeeland lansoren genoemd. De wetenschappelijke naam Atriplex portucaloides is een heel andere plant namelijk zoutmelde. Dit ter info. Niet om betweterig te doen, maar misschien om iets mee te doen.

17:07 01 augustus 2024

Hi Elmar. Bedankt voor dit berichtje! We hebben het gelijk aangepast om te voorkomen dat mensen de verkeerde soort kopen. Liefs, Karlijn

14:26 05 augustus 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.