Citrussalade met venkel en olijven
Karlijn Swaen

Citrussalade met venkel en olijven

dinsdag 29 augustus 2023
Een salade geïnspireerd op het Italiaanse eiland: Sicilië. Hier groeien de sappige citrusvruchten, knapperige pistachenoten en zongerijpte olijven op elke hoek van de straat op het Italiaanse eiland. Ze weten op dit eiland deze ingrediënten perfect te combineren. Dit recept voor een citrussalade komt uit het kookboek 'Saladebijbel' en zal je zintuigen prikkelen en je laten wegdromen naar de betoverende Mediterrane sfeer. Nu het eind van de zomer in zicht komt moeten we nog lang nagenieten en dat doe je perfect met deze zomerse citrussalade! Probeer het snel zelf.

 

Ingrediënten


voor zes personen
3-4 perssinaasappels
1 grapefruit
1 mandarijn
1 venkelknol, in flinterdunne plakjes
1 rode uien, in dunne ringen
1/2 radicchio, blaadjes grof gescheurd
4 el extra vergine olijfolie
3-4 el gemengde olijven, zonder pit
3 el wittewijnazijn
3 el pistachenoten, geroosterd en grof gehakt
2 el bladpeterselie, fijngesneden
zout en peper

 

Bereidingswijze


1. Begin met het voorbereiden van de citrusvruchten. Snijd de schil met alle witte delen van de grapefruit, perssinaasappels en mandarijn af om bitterheid te voorkomen. Snijd vervolgens de citrusvruchten in dunne plakjes.
2. Pak een groot bord of serveerschaal en leg de venkel op het bord als basis. Vervolgens leg je de citrusplakjes op de venkel. Verspreid de plakjes over het oppervlak van de venkel. Verdeel nu de gesneden rode ui over de citrusplakjes. Het toevoegen van rode ui zal een heerlijke pittige smaak geven aan de salade en een mooie kleurcontrast bieden. Als volgende stap leg je de grof gescheurde radicchio bladeren tussen, onder en op de plakjes. De radicchio voegt een bittere en knapperige toets toe aan het geheel. Verdeel als laatst de olijven erover.
3. Schenk de wittewijnazijn en de extra vergine olijfolie over de salade. Bestrooi de citrussalade met de pistachenoten en bladpeterselie. Breng op smaak met peper en zout. Eet smakelijk!

Heb jij dit recept voor deze citrussalade uit het kookboek 'Saladebijbel' al geprobeerd? Of heb je een ander favoriet recept? Laat het ons weten in een reactie, op Facebook of op Instagram. Wij zijn benieuwd!

Saladebijbel
Bol.com | Libris
Welmoed Bezoen
34,99 | Carrera
ISBN 9789048865437 

Ben je op zoek naar een goede citruspers? Neem dan een kijkje in dit artikel!

Lees ook

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
  • 28 August 2025

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend

Het einde van de zomervakantie is in zicht

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
  • 08 September 2025

Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?

Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.