Ben je op zoek naar een lekkere en gezonde salade? Dan is deze fattoush salade een geweldige keuze. Dit Midden-Oosterse recept zit vol met frisse en knapperige groenten en wordt op smaak gebracht met een lichte citroen-yoghurt dressing. Of je nu een lunch of een bijgerecht nodig hebt, deze salade is eenvoudig te maken en zal zeker indruk maken op jouw gasten. Dus laten we aan de slag gaan met dit heerlijke fattoush salade recept.
Fattoush salade
Een fattoush salade is een recept voor een Libanese broodsalade van restjes knapperig brood met tomaat, komkommer, ui en peterselie. Het is eigenlijk vergelijkbaar met de Italiaanse versie panzanella. Het is een van de populairste gerechten uit de Levantijnse keuken en wordt vaak geserveerd als onderdeel van een mezze. Maar op warme zomerdagen vinden wij deze salade ook heerlijk om te eten in het zonnetje op ons balkon of om te serveren tijdens een barbecue avond.
Dit Libanese recept kent veel variaties, maar bestaat altijd uit de volgende componenten:
Groenten: Komkommer, tomaat, radijs, groene paprika, lente-uitjes en soms sla.
Kruiden: Verse peterselie, munt en soms koriander.
Pita brood: Geroosterd of gefrituurd en in stukjes gebroken.
Specerijen: Sumak, een rood zuur kruid gemaakt van gemalen sumakbessen, dat de salade een kenmerkende zure smaak geeft.
Dressing: De dressing bestaat meestal uit olijfolie, citroensap, knoflook, en soms granaatappelsiroop of azijn.
Een salade met brood
Het gebruik van brood in een salade, zoals in deze fattoush salade, is een kenmerkende techniek die een extra laag van textuur en smaak toevoegt. In dit recept wordt traditioneel pita brood gebruikt, dat eerst geroosterd of gefrituurd wordt tot het knapperig is. Dit krokante brood wordt vervolgens in kleine stukjes gebroken en door de salade gemengd.
Het brood absorbeert deels de frisse en zure dressing, wat zorgt voor een heerlijke contrast tussen de knapperige en sappige elementen van de salade. Het gebruik van brood in salades is niet alleen typisch voor de Libanese keuken, maar ook een slimme manier om oud brood nieuw leven in te blazen en voedselverspilling tegen te gaan. Super duurzaam dus eigenlijk!
Ingrediënten
Voor
personen
Ingrediënten voor deze salade
Ingrediënten voor de dressing
Bereiding van dit recept
Stap 1
Meng voor de dressing de yoghurt , het citroensap, de knoflook, de sumak en de granaatappelmelasse in een kom. Voeg al roerend de olijfolie toe en meng de ingrediënten. Proef en breng op smaak met zout en peper. Zet afgedekt in de koelkast voor later gebruik.
Stap 2
Maak nu de pitachips. Halveer de pitabroodjes over de platte zijde en snijd ze vervolgens in driehoekjes. Verhit zonnebloemolie in een koekenpan op middelhoge temperatuur en bak de pitadriehoekjes 6-8 minuten totdat deze goudbruin kleuren en knapperig zijn geworden. Hussel de pitachips regelmatig. Breng op smaak met zout en peper en zet opzij.
Stap 3
Meng voor de fattoush de romaine sla, cherrytomaten, komkommers, bosuien, radijsjes en de platte peterselie in een grote kom. Schenk 2/3 van de dressing over de salade en meng het geheel goed door elkaar. Voeg de feta en de gebakken pitachips net voor het opdienen toe aan de salade en roer voorzichtig door elkaar.
Stap 4
Verdeel de salade over de borden en serveer met de overgebleven dressing.
Variaties op dit recept
Extra toevoegingen: Sommige recepten voegen extra ingrediënten toe zoals rode ui, granaatappelpitjes, of paprika voor extra smaak en textuur.
Dressing variaties: De dressing kan worden aangepast door bijvoorbeeld tahin of yoghurt toe te voegen voor een romigere textuur.
Heb jij dit recept geprobeerd?
Laat het ons weten in een reactie, op Facebook of op Instagram, of verras ons met een foto van jouw recept. Wij zijn benieuwd!
Fotografie: Sven Benjamins
Styling: Nicole de Werk
Lees ook

- 05 September 2025
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan
- Karlijn Swaen

- 28 August 2025
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
Het einde van de zomervakantie is in zicht
- Karlijn Swaen

- 04 September 2025
Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem
Heb je zin in een zonnige lunch die je direct meeneemt naar Italië
- Karlijn Swaen
0 Reacties
Een reactie geven
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.