Preisoep met bleekselderij en mascarpone
Vince Fajardo

Preisoep met bleekselderij en mascarpone

zaterdag 21 december 2024
Naar recept
Zelf een soep maken is ontzettend makkelijk en ook nog eens erg lekker. Deze soep met prei en bleekselderij is ideaal voor een lekker avondje op de bank om mee op te warmen. Je krijgt ook nog eens een goede porties vezels en vitamines binnen wat al helemaal bijdraagt aan het ideale feel good momentje voor jezelf ;). Lees snel verder!

Preisoep


Preisoep is een romige soep die in veel Europese landen, zoals België en Frankrijk, vaak op het menu staat. Prei is niet alleen lekker, maar ook ontzettend gezond. Het zit boordevol vitamines zoals vitamine C, K en foliumzuur, en het bevat veel vezels die goed zijn voor de spijsvertering. Het mooie aan prei is dat de groente het hele jaar beschikbaar is. In Nederland zijn Noord-Brabant en Limburg de belangrijkste teeltgebieden.

Ingrediënten

Voor

4

personen

Voor de soep

Voor de croutons

Bereidingswijze

Stap 1

Verwarm de oven voor op 180 °C. Meng alle ingrediënten voor de croutons en verdeel deze over een met bakpapier beklede bakplaat. Proef en breng op smaak met zout en peper.  Bak 15 minuten in het midden van de oven totdat ze knapperig zijn geworden, hussel halverwege om.

Stap 2

Verhit ondertussen olijfolie in een kookpan op middelhoge temperatuur en bak de ui samen met de prei in 6 minuten totdat deze glazig beginnen te worden. Voeg de bleekselderij toe en laat deze met de rest van de groenten nog 2 minuten meebakken.

Stap 3

Voeg de groentebouillon toe, roer goed door en breng aan de kook. Laat ongeveer 10-15 minuten pruttelen of totdat de groenten een beetje zacht zijn geworden. Laat de dille de laatste minuut even meekoken en houd een beetje over voor de garnering.

Stap 4

Doe de soep samen met de mascarpone in de keukenmachine en mix of puls tot een glad geheel.

Stap 5

Verdeel de soep over vier kommen en serveer met mascarpone, wat croutons en garneer met dille. Eet smakelijk! 

Wat is jouw favoriete feel good gerecht?

Laat het ons weten in een reactie, op Facebook of op Instagram. Wij zijn benieuwd!

Lees ook

Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist
  • 15 September 2025

Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist

De zon laat zich misschien minder vaak zien en de avonden worden alweer korter, maar dat betekent niet dat de zomer voorbij hoeft te zijn

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
  • 08 September 2025

Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?

Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken

1 Reacties

Hoeveel groentebouillon gaat er in de preisoep met bleekselderij en mascarpone?

11:28 29 december 2024

Hi Janet, excuses! Er gaat ongeveer een liter bouillon bij. Je kunt eventueel nog wat apart houden om de soep achteraf nog dunner te kunnen maken als je dit liever hebt. Liefs, en eet smakelijk, Karlijn

11:57 30 december 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.