Patatas bravas met vegan aioli
Karlijn Swaen

Patatas bravas met vegan aioli

maandag 09 september 2024
Naar recept
Zeg je Spanje, dan noemen wij in één adem tapas. En vegetarische tapas zijn helemaal niet moeilijk. De lekkere hapjes zijn er in overvloed! Van welbekende patatas bravas tot pimientos de padrón, er zijn genoeg vega opties. Vandaag delen wij het recept voor de ultieme patatas bravas met jullie. Dus zet die sangria of cerveza maar vast klaar, want met deze tapas is de borreltafel compleet!

Patatas bravas


De oorsprong van patatas bravas ligt in Madrid, waar het gerecht in de jaren '50 populair werd in cafés. De naam "bravas" verwijst naar de pittige saus die bij deze gefrituurde aardappels wordt geserveerd. Deze saus zorgt voor de welbekende pittige smaak. Hoewel de exacte ingrediënten van de saus kunnen variëren, is het meestal een combinatie van paprikapoeder en olijfolie. Vandaag maken wij het gerecht echter met zelfgemaakte, vegan aioli! Dit is ook een combinatie die we steeds vaker voorbij zien komen.

Ingrediënten

Voor

4

personen

Ingrediënten voor de patatas bravas

Ingrediënten voor de vegan aioli

Bereiding patatas bravas

Stap 1

Mix de knoflook en het citroensap in een keukenmachine, voeg hier de sojamelk, olijfolie en de mosterd aan toe en mix tot een dik, mayonaise-achtige substantie ontstaat. Proef en breng op smaak met zout en peper en eventueel wat meer citroensap. Zet in de koelkast voor later gebruik.

Stap 2

Kook de aardappelparten met schil 5-6 minuten in ruim koken water met bakingsoda en een snuf zout, giet af en laat nastomen.

Stap 3

Verhit zonnebloemolie in een koekenpan op hoge temperatuur en bak de aardappels in delen 3-4 minuten per kant totdat deze goudbruin kleuren en knapperig zijn geworden. Laat de aardappelparten uitlekken op keukenpapier.

Stap 4

Doe de aardappelparten in een kom en meng met de tijm en het paprikapoeder. Proef en breng op smaak met peper en zout.

Stap 5

Serveer de patatas bravas direct in een mooie schaal, met de zelfgemaakte aioli. Garneer eventueel nog met wat peterselie.

De originele bravas saus


Over welk recept nu het origineel is voor de bravas saus, dat is volgens ons een oneindige discussie. Met invloeden van andere regios is het voor ons moeilijk om te zeggen welke nu echt het authentieke recept is. Maar dit is in ieder geval degene die wij het vaakst bereiden wanneer we niet kiezen voor aioli.




  • 2 el olijfolie




  • 2 teentjes knoflook




  • 1 tl tomatenpuree




  • 1 tl gerookte paprikapoeder




  • 0,5 tl chilivlokken




  • 1 tl bloem




  • 200 ml groentebouillon




  • 1 el wittewijnazijn




Verhit de olijfolie in een sauspan en laat hier eerst de knoflook in bakken totdat deze begint te geuren. Voeg de kruiden en tomatenpuree toe en bak dit kort mee. Voeg de bloem toe voor binding van de saus en roer gelijkmatig de groentebouillon er doorheen. Voeg de wittewijnazijn toe en breng op smaak met peper en zout.

Heb jij dit recept voor patatas bravas geprobeerd?

Laat het ons dan weten in een reactie, op Facebook of op Instagram. We zijn benieuwd!

Lees ook

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
  • 28 August 2025

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend

Het einde van de zomervakantie is in zicht

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken
Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem
  • 04 September 2025

Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem

Heb je zin in een zonnige lunch die je direct meeneemt naar Italië

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken

1 Reacties

Op de foto van de Patatas Bravas zie ik een witte substantie, Kaas? waar ik in het recept niets over terug zie. Heeft u voor mij de aanvulling daarvan in het recept? Welke soort kaas? en hoeveel? Alvast hartelijk bedankt Heidy Breed

12:17 19 januari 2024

Dag Heidy, restaurant Mercat kiest ervoor om de Patatas Bravas te serveren met wat tomatenketchup en mayonaise. Dat is wat je bovenop de aardappeltjes ziet. Dat is niet zo mijn ding, dus vandaar dat ik die garnituur uit het recept heb gelaten. Dat moet iedereen voor zich weten, maar is dus gemakkelijk toe te voegen als je dat wil :-) Groet! Isabel

12:17 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.