
Patatas bravas
De oorsprong van patatas bravas ligt in Madrid, waar het gerecht in de jaren '50 populair werd in cafés. De naam "bravas" verwijst naar de pittige saus die bij deze gefrituurde aardappels wordt geserveerd. Deze saus zorgt voor de welbekende pittige smaak. Hoewel de exacte ingrediënten van de saus kunnen variëren, is het meestal een combinatie van paprikapoeder en olijfolie. Vandaag maken wij het gerecht echter met zelfgemaakte, vegan aioli! Dit is ook een combinatie die we steeds vaker voorbij zien komen.
Ingrediënten
Voor
personen
Ingrediënten voor de patatas bravas
Ingrediënten voor de vegan aioli
Bereiding patatas bravas
Stap 1
Mix de knoflook en het citroensap in een keukenmachine, voeg hier de sojamelk, olijfolie en de mosterd aan toe en mix tot een dik, mayonaise-achtige substantie ontstaat. Proef en breng op smaak met zout en peper en eventueel wat meer citroensap. Zet in de koelkast voor later gebruik.
Stap 2
Kook de aardappelparten met schil 5-6 minuten in ruim koken water met bakingsoda en een snuf zout, giet af en laat nastomen.
Stap 3
Verhit zonnebloemolie in een koekenpan op hoge temperatuur en bak de aardappels in delen 3-4 minuten per kant totdat deze goudbruin kleuren en knapperig zijn geworden. Laat de aardappelparten uitlekken op keukenpapier.
Stap 4
Doe de aardappelparten in een kom en meng met de tijm en het paprikapoeder. Proef en breng op smaak met peper en zout.
Stap 5
Serveer de patatas bravas direct in een mooie schaal, met de zelfgemaakte aioli. Garneer eventueel nog met wat peterselie.
De originele bravas saus
Over welk recept nu het origineel is voor de bravas saus, dat is volgens ons een oneindige discussie. Met invloeden van andere regios is het voor ons moeilijk om te zeggen welke nu echt het authentieke recept is. Maar dit is in ieder geval degene die wij het vaakst bereiden wanneer we niet kiezen voor aioli.
2 el olijfolie
2 teentjes knoflook
1 tl tomatenpuree
1 tl gerookte paprikapoeder
0,5 tl chilivlokken
1 tl bloem
200 ml groentebouillon
1 el wittewijnazijn
Verhit de olijfolie in een sauspan en laat hier eerst de knoflook in bakken totdat deze begint te geuren. Voeg de kruiden en tomatenpuree toe en bak dit kort mee. Voeg de bloem toe voor binding van de saus en roer gelijkmatig de groentebouillon er doorheen. Voeg de wittewijnazijn toe en breng op smaak met peper en zout.
Heb jij dit recept voor patatas bravas geprobeerd?
Laat het ons dan weten in een reactie, op Facebook of op Instagram. We zijn benieuwd!
Lees ook

- 05 September 2025
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan
- Karlijn Swaen

- 28 August 2025
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
Het einde van de zomervakantie is in zicht
- Karlijn Swaen

- 04 September 2025
Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem
Heb je zin in een zonnige lunch die je direct meeneemt naar Italië
- Karlijn Swaen
1 Reacties
Op de foto van de Patatas Bravas zie ik een witte substantie, Kaas? waar ik in het recept niets over terug zie. Heeft u voor mij de aanvulling daarvan in het recept? Welke soort kaas? en hoeveel? Alvast hartelijk bedankt Heidy Breed
12:17 19 januari 2024Dag Heidy, restaurant Mercat kiest ervoor om de Patatas Bravas te serveren met wat tomatenketchup en mayonaise. Dat is wat je bovenop de aardappeltjes ziet. Dat is niet zo mijn ding, dus vandaar dat ik die garnituur uit het recept heb gelaten. Dat moet iedereen voor zich weten, maar is dus gemakkelijk toe te voegen als je dat wil :-) Groet! Isabel
12:17 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Een reactie geven
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.