Het meest originele taartje van deze winter: een spruiten-appeltaart met een notenkorst en walnootpesto! Zo blijven de spruiten verrassen. Heerlijk in combinatie met een frisse groene salade!
Wat heb je nodig?
Voor het deeg:
50 gram walnoten
50 gram havervlokken
120 gram volkorenbloem
½ theelepel bakpoeder
2 eetlepels olijfolie
3 eetlepels amandelmelk
zout en peper
Voor de walnotenpesto:
1 kop walnoten
2 eetlepels olijfolie
handje parmezaanse kaas, gerapst
zout en peper
Voor de vulling:
500 gram spruiten
2 groene appels
1 uitje
1 eetlepel ahornsiroop
1 eetlepel verse tijm, fijngehakt
zout en peper
Voor de garnering:
handje gedroogde cranberries
Hoe maak je deze spruiten-appeltaart?
Verwarm de oven voor op 180 graden en begin met het deeg: maal de walnoten fijn met een keukenmachine en meng met de havervlokken, de bloem en het bakpoeder. Voeg de olijfolie en de amandelmelk toe en laat de keukenmachine het geheel tot een kneedbaar deeg draaien. Voeg zout en peper toe naar smaak. Vet een kleine springvorm van 22 centimeter in en beleg met het deeg. Prik met een vork gaatjes in de bodem bak gedurende 15 minuten.
Maak nu de walnotenpesto: doe de walnoten samen met de eetlepels olijfolie en de parmezaanse kaas in een keukenmachine en laat malen tot er een smeuïge pesto ontstaat. Breng op smaak met zout en peper en eventueel wat citroensap. Verdeel de pesto over de afgebakken taartbodem.
Verwijder vervolgens de buitenste schil van de spruiten en snij in vieren, schil de appels en snij in kleine blokjes, ontdoe het uitje van de schil en snij fijn. Verwarm olijfolie in een koekenpan, laat het uitje fruiten en voeg dan de spruitjes en de appel toe. Roerbak de groenten gedurende tien minuten tot ze bruin beginnen te worden. Voeg de ahornsiroop en de tijm toe en breng op smaak met zout en peper. Verdeel de groenten over de taartvorm en bak nog 30 minuten. Garneer de taart met gedroogde cranberries. Je bent klaar om te serveren!
Bron: Oh My Veggies. Vrolijk vegetarisch en veganistisch kookblog
Wat heb je nodig?
Voor het deeg:
50 gram walnoten
50 gram havervlokken
120 gram volkorenbloem
½ theelepel bakpoeder
2 eetlepels olijfolie
3 eetlepels amandelmelk
zout en peper
Voor de walnotenpesto:
1 kop walnoten
2 eetlepels olijfolie
handje parmezaanse kaas, gerapst
zout en peper
Voor de vulling:
500 gram spruiten
2 groene appels
1 uitje
1 eetlepel ahornsiroop
1 eetlepel verse tijm, fijngehakt
zout en peper
Voor de garnering:
handje gedroogde cranberries
Hoe maak je deze spruiten-appeltaart?
Verwarm de oven voor op 180 graden en begin met het deeg: maal de walnoten fijn met een keukenmachine en meng met de havervlokken, de bloem en het bakpoeder. Voeg de olijfolie en de amandelmelk toe en laat de keukenmachine het geheel tot een kneedbaar deeg draaien. Voeg zout en peper toe naar smaak. Vet een kleine springvorm van 22 centimeter in en beleg met het deeg. Prik met een vork gaatjes in de bodem bak gedurende 15 minuten.
Maak nu de walnotenpesto: doe de walnoten samen met de eetlepels olijfolie en de parmezaanse kaas in een keukenmachine en laat malen tot er een smeuïge pesto ontstaat. Breng op smaak met zout en peper en eventueel wat citroensap. Verdeel de pesto over de afgebakken taartbodem.
Verwijder vervolgens de buitenste schil van de spruiten en snij in vieren, schil de appels en snij in kleine blokjes, ontdoe het uitje van de schil en snij fijn. Verwarm olijfolie in een koekenpan, laat het uitje fruiten en voeg dan de spruitjes en de appel toe. Roerbak de groenten gedurende tien minuten tot ze bruin beginnen te worden. Voeg de ahornsiroop en de tijm toe en breng op smaak met zout en peper. Verdeel de groenten over de taartvorm en bak nog 30 minuten. Garneer de taart met gedroogde cranberries. Je bent klaar om te serveren!
Bron: Oh My Veggies. Vrolijk vegetarisch en veganistisch kookblog
Lees ook

Recepten
- 15 September 2025
Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist
De zon laat zich misschien minder vaak zien en de avonden worden alweer korter, maar dat betekent niet dat de zomer voorbij hoeft te zijn
- Karlijn Swaen

Recepten
- 05 September 2025
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan
- Karlijn Swaen

In mijn keuken
- 08 September 2025
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel
- Karlijn Swaen
4 Reacties
Erg lekker, vandaag gemaakt. Er moet idd meer amandelmelk bij het deeg.
12:21 19 januari 2024Hi Karin, Bedankt voor de tip! Groetjes, Daniëlle
12:21 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Hoi, is deze taart ook koud te eten?
12:21 19 januari 2024Hoi Marieke, zeker! Lekker om mee te nemen naar werk of een picknick (als het weer het toelaat) ;-)
12:21 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Gisteren heb ik de taart gemaakt en hij was heerlijk. Het enige wat niet goed uitpakte was het deeg (hoewel ook daarvan de smaak verder helemaal goed was). Het was veel te korrelig, viel uit elkaar, zodat er eigenlijk nauwelijks een bodem was. Misschien meer amandelmelk erbij of....? Graag hoor ik van je om dit op te lossen. En het was inderdaad niet helemaal duidelijk wat er met de pesto moest gebeuren. Die heb ik door de rest gehusseld en dat ging ook goed:-)
12:21 19 januari 2024Hi Lydia, Wat fijn dat hij lekker was! Inderdaad als het deeg te droog uitpakt zou ik er wat extra water of amandelmelk bij doen tot hij een goede substantie heeft, kan soms per keer verschillen. Excuus voor de onduidelijkheid met de pesto, maar die mag over de bodem gesmeerd worden of erdoorheen inderdaad :-) Dankjewel!
12:21 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Lijkt me lekker, wat doe je met de pesto? Moet die er doorheen, of erbij geserveerd worden ?
12:21 19 januari 2024Hi J.P. die mag je op de bodem van de taart smeren, en dan de andere ingredienten er bovenop :-)
12:21 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Een reactie geven
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.