Recepten
Deze stamppot uit de oven is misschien net een tikje anders dan je gewend bent. De spruitjes en oesterzwammen geven het een stevige en winterse bite. Leuk is dat het in de oven moet: de stamppot krijgt een krokant laagje van beschuit en oude kaas. Heel lekker! Onze favoriete kookexpert Eke Mariën van Koken met Kennis deelt met ons zijn recept.
Ingrediënten
Voor 4 personen
1 kg kruimige aardappels, geschild en in gelijke stukken
500 g spruitjes, schoongemaakt, grote gehalveerd
200 g oesterzwammen, in reepjes
100 g boter
300 ml volle melk
nootmuskaat
3 beschuiten
200 g geraspte oude boerenkaas
Bereidingswijze
Ingrediënten
Voor 4 personen
1 kg kruimige aardappels, geschild en in gelijke stukken
500 g spruitjes, schoongemaakt, grote gehalveerd
200 g oesterzwammen, in reepjes
100 g boter
300 ml volle melk
nootmuskaat
3 beschuiten
200 g geraspte oude boerenkaas
Bereidingswijze
- Kook voor de spruitjesstamppot de aardappels in ± 20 minuten gaar in weinig water met een beetje zout. Houd de deksel op de pan tijdens het koken.
- Kook intussen de spruitjes 6-8 minuten in ruim kokend water met zout tot ze beetgaar zijn, grote spruiten hebben iets meer tijd nodig. Verhit 1 el boter in een koekenpan, bak de oesterzwam op hoog vuur in 4-5 minuten gaar en bestrooi met wat zout.
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Verhit in een steelpan de melk en 50 g boter tot de melk kookt. Giet de aardappels af en doe ze terug in de hete pan. Stamp de aardappels fijn en roer de hete melk en boter erdoor. Breng de puree op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Spatel de oesterzwam en de spruiten door de aardappelpuree.
- Doe de stamppot over in een ingevette ovenschaal van ± 2 liter inhoud. Verkruimel de beschuiten over de stamppot, verdeel de rest van de boter in kleine stukjes erover en bestrooi met de kaas. Bak de puree nog 15 minuten in de oven tot er een mooie goudbruine korst op zit.
Heb jij dit recept gemaakt? Verras ons dan met jouw creatie op Facebook, Instagram of Twitter. Laat ook weten wat je ervan vond. We zijn benieuwd!
Lees ook

Recepten
- 05 September 2025
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan
- Karlijn Swaen

Ontspanning
- 28 August 2025
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
Het einde van de zomervakantie is in zicht
- Karlijn Swaen

Recepten
- 04 September 2025
Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem
Heb je zin in een zonnige lunch die je direct meeneemt naar Italië
- Karlijn Swaen
1 Reacties
Ik vond 300 ml melk wel wat veel. Het was wel smaakvol.
12:02 19 januari 2024Hi Wilma, Fijn dat het lekker was! Volgende keer kan je eventueel wat minder melk gebruiken. Liefs, Bibian
12:02 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Een reactie geven
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.