Tomaten-ricottataart
Lieske van der Waals

Tomaten-ricottataart

zondag 21 januari 2024
Lekker en snel koken met maar 5 ingrediënten! Met Honingtomaten® van Looye Kwekers zet je in een handomdraai een lekkere, voedzame maaltijd op tafel. En dat is heel fijn in september, wanneer het drukke leven weer gaat beginnen én we misschien een beetje extra gezond willen doen. Vandaag op het menu: vegetarische tomaten-ricottataart!

Koken met 5 ingrediënten?


Om lekkere en voedzame gerechten te maken hoef je echt geen uren in de keuken te staan en heb je zeker geen 100 ingrediënten nodig. Natuurlijk was het heerlijk om in de vakantie op je gemak te koken en ware kunstwerken op te dienen met veel verschillende ingrediënten, maar het gewone leven is weer langzaam aan het opstarten. En met gewoon bedoelen we natuurlijk dat de scholen weer open zijn, we massaal de werklaptops weer openklappen en het uit is met de zomerpret! Om ook weer in het kookritme te komen, helpen we je graag op weg met 5 tips om te koken met 5 ingrediënten.

  1. Kies voor de beste ingrediënten, dat geeft de smaak aan je gerecht!

  2. Denk niet te moeilijk, denk aan soep, salade, eenpansgerechten en ovenschotels.

  3. Restjes: kijk eens wat je nog in de koelkast en voorraadkast hebt liggen: vaak vind je daar 5 ingrediënten die samen een volwaardige maaltijd vormen.

  4. Kies voor minimaal één goede smaakmaker die de andere ingrediënten samenbrengt.

  5. Kies een ingrediënt dat in het seizoen is en probeer hier zo lang dit product breed verkrijgbaar is zo veel mogelijk combinaties mee te maken met 5 ingrediënten, zo heb je altijd genoeg inspiratie!




Ingrediënten
voor 4 personen
2 bakjes (360 g) Honingtomaten®
2 eieren
5 plakjes bladerdeeg
250 g ricotta
100 g spinazie

extra nodig
1 quichevorm van ongeveer 20 cm
Gebruik je een grotere vorm? Gebruik dan meer Honingtomaten®, genoeg om de bodem mee te bedekken.

Zo maak je de tomaten-ricottataart



  1. Verdeel de plakjes bladerdeeg over de bodem van de quichevorm, snijd het bladerdeeg dat over de randen hangt af zodat het bladerdeeg mooi aansluit op de vorm en verdeel deze losse stukjes over de bodem. Druk de bladerdeegvellen tegen elkaar aan met je duim zodat ze samen een stevige bodem vormen. Prik vervolgens met een vork gaatjes in het deeg.

  2. Breek de eieren in een kom en roer ze met behulp van een vork los. Voeg de ricotta toe aan de kom en roer het geheel door.

  3. Snijd de spinazie grof en voeg dit toe aan de kom met het ricotta-eimengsel. Roer het geheel goed door en verdeel het mengsel over de quichevorm.

  4. Verwarm de oven voor op 225 °C en bak de ricottataart 20 minuten totdat deze goudbruin kleurt. Haal de ricottataart uit de oven en garneer met Honingtomaten®. Je kunt ervoor kiezen om de Honingtomaten® heel te houden of ze te halveren.

  5. Serveer de ricottataart terwijl deze nog lauwwarm is.


Smakelijk!

Wat is jouw favoriete gerecht met 5 ingrediënten? Laat het ons weten in een reactie op de website, Facebook of Instagram. . We zijn ontzettend benieuwd!

PS. Wil jij blijvend minder vlees eten en vaker vegetarisch, maar lukt het je niet om je eetpatroon te veranderen? Of heb je een vriend(in) die hulp kan gebruiken? Koop dan nu onze online cursus vleesminderen in 15 dagen!! Je krijgt 5 euro korting met de code DEHIPPEVEGETARIER. Na de cursus geniet je gegarandeerd van een nieuw eetpatroon! 

Lees ook

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
  • 28 August 2025

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend

Het einde van de zomervakantie is in zicht

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken
Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem
  • 04 September 2025

Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem

Heb je zin in een zonnige lunch die je direct meeneemt naar Italië

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken

6 Reacties

Je schrijft dat er bij een grotere bakvorm meer honingtomaten op de bodem moeten. In het recept staat vervolgens alleen dat de tomaten naderhand toegevoegd moeten worden en niet op de bodem. Klopt dat wel? Ik zou verwachten dat je de tomaatjes op de bodem moet plaatsen alvorens je deze in de oven zet.

19:11 22 juni 2025

Hi Jew! Goede vraag! Ik snap dat het verwarrend is. Wat we bedoelen is: gebruik bij een grotere quiche meer Honingtomaten® als topping ná het bakken, zodat de taart mooi bedekt is. De tomaten gaan dus niet mee de oven in, zo blijven ze lekker fris en vol van smaak. Bedankt voor je oplettendheid!

13:48 25 juni 2025

Het enige recept waar ricotta gemengd wordt met losgeklopte eieren. Zal ik uitproberen want de andere recepten op internet zijn niet goed, ricotta wordt rul, geheel is niet gebonden.

11:41 19 januari 2024

Hi C, Ja, succes en veel kookplezier! Liefs, Tessa.

11:41 19 januari 2024

Gisteren geprobeerd.. Heerlijk! En zo simpel :-) Dankjewel!

11:41 19 januari 2024

Wat leuk om te horen Dorien! Bedankt voor je reactie! :)

11:41 19 januari 2024

Kun je de tomaatjes ook meebakken, ipv later toevoegen?

11:41 19 januari 2024

Hoi! Ik zou zelf de tomaatjes later toevoegen omdat ze anders veel van hun vocht verliezen tijdens het bakken in de pan wat afdoet aan de smaak. Je kunt ervoor kiezen om ze mee te bakken, in de praktijk kan het, maar je mengsel kan er wel van aan de pan gaan plakken door het vocht. Dus ik zou het eigenlijk niet aanraden.

11:41 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.