Vega sushi: Spicy Carrot Urumaki
Isabel Boerdam

Vega sushi: Spicy Carrot Urumaki

donderdag 13 november 2014
Deze Spicy sushi is gevuld met winterpeen, die we op twee verschillende manieren hebben klaargemaakt. De sushi is lekker pittig door de Sriracha, romig door de avocado, zoet door de wortel en een beetje krokant door de buitenkant van breadcrumbs. Ook voor niet-vegetariërs een fantastische sushi. Deze Spicy carrot sushi zorgt weer eens voor wat variatie en is te maken met ‘makkelijke’ ingrediënten.

Wat heb je nodig bij 500 gram sushirijst?
Alle basisingrediënten, plus:

Voor de vulling:
- 1 winterpeen
- 1 eetlepel Japanse mayonaise
- 1 theelepel Sriracha-saus
- 1 avocado
- sojasaus
- mirin

Voor de garnering:
- Panko breadcrums (of gewone broodkruimels)

Hoe maak je deze Urumaki?

Stap 1: de sushirijst
Kook de rijst zoals hier wordt uitgelegd. Voor één Urumaki Roll heb je ongeveer 140 gram gekookte rijst nodig, dus pas hier de hoeveelheden op aan.

Stap 2: de winterpeen deel 1
Maak een pittig wortelmengsel van 4 eetlepels geraspte winterpeen, 1 eetlepel Japanse mayonaise en een theelepel Sriracha saus.

Stap 3: de winterpeen deel 2
Maak de winterpeen vierkant door er 4 lange plakken af te snijden. Snijd het blok dat je over hebt vervolgens in 4 repen die allemaal ongeveer even dik zijn. Kook de repen winterpeen ongeveer 7 minuten, tot ze beetgaar zijn. Marineer ze vervolgens in een mengsel van 50% sojasaus en 50% mirin.

Stap 4: de avocado
Snijd de avocado over de lengte door de helft. Snijd hem rondom door tot aan de pit. Door de twee delen van de avocado van elkaar af te draaien, heb je nu twee helften. Als de avocado goed rijp is, kun je de pit er gemakkelijk uitwippen. De twee helften snijd je beiden over de lengte nogmaals door de helft. De schil kun je er nu als het goed is gemakkelijk van af pellen zonder de avocado te beschadigen. Als de schil er lastig vanaf komt, was je avocado waarschijnlijk nog niet rijp. Het is daarom aan te raden om eetrijpe avocado’s te kopen. De vier parten snijd je nu in mooie, rechte repen die je kunt gebruiken als vulling voor de sushi. Avocado wordt snel bruin, dus direct verwerken in je sushi.

Stap 5: de Urumaki vullen
Halveer je norivel over de lengte. Omwikkel het bamboematje met huishoudfolie en leg hier het halve norivel op met de glimmende kant naar beneden. Bedek het norivel volledig met de rijst (140 gram). Leg de rijst tot ongeveer 1,5 cm over het norivel. Deze overlap is straks nodig om de rol dicht te krijgen. Draai het norivel nu met behulp van het bamboematje om, zodat de rijst op het huishoudfolie ligt en het norivel bovenop. Vul de Urumaki met een lange reep wortel, het pittige wortelmengsel en 3 repen avocado die je recht in het midden legt.

Stap 5: de Urumaki rollen
Rol de sushi dicht, met behulp van het bamboematje. Met de eerste slag rol je de rijst helemaal over de ingrediënten heen. Rol voorzichtig verder en breng eventueel nog in vorm met je bamboematje. Rol voor de garnering de sushirol door de broodkruimels.

Stap 6: de Urumaki snijden
Snijd de sushi nu met een ontzettend scherp mes gebruikt. Je moet er goed op letten dat je de sushi niet plat duwt met je handen, en het mes door de sushi ‘glijdt’. Wanneer je harde ingrediënten verwerkt in de vulling, is het belangrijk de sushi met een soort zagende beweging te snijden. Oefen zo weinig mogelijk druk uit met je mes. Na elke snede die je maakt, spoel je het mes schoon met water.

Serveer deze Urumaki met wasabi, gember en sojasaus.

Door gastblogger Sushi-San

1 Reacties

O nice. Ik vind goede sushi heerlijk maar heb me er nog niet aan gewaagd om ze zelf te maken...

12:19 19 januari 2024

Leuk he! :-) Met deze aanwijzingen kom je een heel eind: https://www.dehippevegetarier.nl/lekkere-snelle-gezonde-vegetarische-recepten/sushi-recepten/

12:19 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.