Misschien is het toetje wel ons favoriete onderdeel van een kerstdiner. Een spektakel voor op tafel, en ook erg leuk om voor te bereiden. Gisteren hebben wij laten zien welk centerpiece jij moet maken deze kerst en vandaag brengen we jullie het perfecte toetje. En ook nog eens volledig plantaardig! Probeer namelijk dit jaar eens dit recept voor deze heerlijke vegan galette met ijs. Een toetje met frisse smaken en welke niet te zwaar op je maag zal vallen. Kijk jij mee?
Vegan galette met ijs
Kerst vraagt om een dessert dat chic én lekker nonchalant is: de galette! Met een knapperige buitenkant en heerlijke binnenkant is dit hét dessert dat je zoekt. Of je nu voor appels, bessen of chocolade gaat, de galette zal je sowieso verrassen.
Wat wij zo fijn vinden aan een galette als dessert? Je kunt het zo gezellig op tafel zetten als pronkstuk. En je kunt natuurlijk losgaan met verschillende toppings. Wij voegen een bolletje plantaardige ijs toe, maar denk ook eens aan slagroom, ijs en poedersuiker - alles kan om 'm af te maken!
Ingrediënten
Voor
personen
Ingrediënten voor het deeg
Ingrediënten voor de vulling
Bereidingswijze voor galette
Stap 1
Meng de ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed tot een samenhangend geheel. Laat de deegbal in vershoudfolie verpakt minstens 30 minuten rusten in de koelkast.
Stap 2
Verwarm de oven voor op 200 °C. Rol het deeg uit tot een ronde deeglap van 35-40 centimeter doorsnede. Leg het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat.
Stap 3
Meng het fruit met de suiker (bewaar 1 eetlepel). Verdeel het fruit over het midden van het deeg; laat een rand van 4-5 cm vrij. Smeer de randen van het deeg in met sojamelk.
Stap 4
Vouw het deeg losjes om het fruit en druk het licht aan. Bestrijk ook de buitenkant van het deeg met sojamelk en strooi het bewaarde suiker er overheen.
Stap 5
Bak de taart in de voorverwarmde oven in ongeveer 30 minuten totdat deze goudbruin en gaar is.
Stap 6
Laat de galette afkoelen tot lauwwarm of kamertemperatuur. Schep er vlak voor het serveren het plantaardig ijs op en serveer direct.
Heb jij dit of een ander lekker kerstdessert gemaakt?
Of heb je een ander favoriet recept van Jumbo? Laat het ons weten in de reacties, op Facebook of op Instagram. Wij zijn benieuwd!
Op zoek naar een ander lekker kerst dessert? Neem dan een kijkje in dit artikel!
Lees ook

- 05 September 2025
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan
- Karlijn Swaen

- 28 August 2025
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
Het einde van de zomervakantie is in zicht
- Karlijn Swaen

- 04 September 2025
Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem
Heb je zin in een zonnige lunch die je direct meeneemt naar Italië
- Karlijn Swaen
2 Reacties
Zou ik het bloem kunnen vervangen door boekweitmeel? Ik ben namelijk opzoek naar een vegan glutenvrije taart voor de kerst. (Tips zijn welkom)
11:34 19 januari 2024Hi Marielja, Je kunt zeker bloem vervangen door boekweitmeel, dit lijkt erg op elkaar. Voor verhoudingen is dit 1-1. Dus 100 gram bloem is 100 gram boekweitmeel. Succes en alvast fijne feestdagen. Liefs, Karlijn
11:34 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Dit ziet er echt ontzettend lekker uit, ga ik zeker proberen! Dankjewel voor het delen.
11:34 19 januari 2024Hi Els, Graag gedaan! Hopelijk zal je ervan genieten. Liefs, Karlijn
11:34 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Een reactie geven
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.