Vegan boterkoek met citroen
Sanne Romp

Vegan boterkoek met citroen

zaterdag 15 mei 2021
Heb je zin om wat te bakken, maar geen zin om veel moeite te doen? Dan is deze boterkoek perfect voor jou. Je bent zelf een kwartiertje bezig en daarna doet de oven het werk. Bonus: deze heerlijke boterkoek is ook nog eens vegan!

Ingrediënten
300 g bloem
250 g plantaardige boter
100 g suiker
rasp van 1 citroen
2 el plantaardige melk

Bereidingswijze

1. Zeef de bloem in een kom en snijd de boter in blokjes. Rasp de citroen en let hierbij op dat je niet te veel van de schil af raspt, het witte gedeelte smaakt namelijk heel erg bitter.
2. Voeg suiker, boter, citroenrasp en een snufje zout toe en meng met deeghaken tot een soepel deeg. Mocht je geen mixer met deeghaken hebben, dan kan dit ook met de hand (dat duurt alleen wat langer). Verpak het deeg in vershoudfolie en laat minimaal 1 uur rusten.
3. Verwarm de oven voor op 170 °C. Bekleed een ovenschaal met bakpapier en rol het deeg uit tot het net zo groot is als de ovenschaal. Leg de plak op het bakpapier in de ovenschaal en maak het eventueel nog mooi vierkant door de randen aan te duwen.
4. Snijd met een mes een mooi patroon in de boterkoek. Bestrijk de boterkoek met 2 el plantaardige melk. Zet de boterkoek 30 minuten in de oven. Laat daarna goed afkoelen, zet eventueel in de koelkast. Snijd de boterkoek in stukken en probeer zelf alvast een stukje!

Heb jij dit recept geprobeerd? Wat vond je ervan? Laat het weten in een reactie, via Facebook of via Instagram. Wij zijn benieuwd!

 

Lees ook

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
  • 28 August 2025

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend

Het einde van de zomervakantie is in zicht

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken
Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem
  • 04 September 2025

Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem

Heb je zin in een zonnige lunch die je direct meeneemt naar Italië

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken

1 Reacties

Hoi, kan ik de bloem ook vervangen door kikkererwtenmeel, om het glutenvrij te maken?

11:39 19 januari 2024

Hi Anneloes, ik zou ter vervanging van bloem misschien eerder boekweitmeel gebruiken of een mengsel tussen kikkererwtenmeel en amandelmeel. Ik ben bang dat met alleen kikkererwtenmeel dit de smaak en structuur niet ten goede komt! Laat je ons weten hoe jouw glutenvrije variant gelukt is?

11:39 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.