Wat is aquafaba?
Aquafaba is het kookvocht van peulvruchten, oftewel gewoon het vocht uit een potje of blikje kikkererwten. Er zitten eiwitten, zetmeel en zogenaamde saponinen in die ervoor zorgen dat je het vocht kunt opslaan tot een schuim. Met name de saponinen spelen hierbij een belangrijke rol. Deze stoffen danken hun naam aan het Latijnse woord 'sapo', dat zeep betekent. Het komt veel voor in planten. Een van de redenen dat er schuim ontstaat tijdens het wassen van gedroogde peulvruchten. Aquafaba is hierdoor een ideale vervanger voor eiwitten, ook in cake en gebak.
Ingrediënten
Voor
personen
Ingrediënten: Voor 4-6 porties
Zo maak je de vegan chocolade mousse met aquafaba
Stap 1
Stap 1: Giet het potje kikkererwten af en meet 150 ml van het kookvocht (aquafaba) af.
Stap 2
Stap 2: Smelt de chocolade au bain marie of in de magnetron.
Stap 3
Stap 3: Mix de aquafaba met de agavesiroop in een staande mixer of met een handmixer tot het stevige pieken vormt. Het opslaan van aquafaba duurt een stuk langer dan het opslaan van eiwitten. Ga uit van circa 5 minuten.
Stap 4
Stap 4: Meng de gesmolten chocolade door het aquafabaschuim. Door de warme chocolade zakt het schuim een beetje in. Klop gewoon door tot het mengsel afkoelt. De chocola zal dan stollen en de mousse wordt steviger. Je kunt het afkoelen versnellen door een koude natte theedoek rond de kom te houden (bij een staande mixer). Als je met een handmixer werkt zou je de kom in een andere kom met koud water (eventueel met ijsblokjes) kunnen zetten tijdens het mixen.
Stap 5
Stap 5: Schep de mousse in kommetjes en laat nog een uur opstijven in de koeling.
Notities
Heb jij deze vegan choco mousse met aquafaba gemaakt? Laat het ons weten met een foto via Instagram en tag ons met @dehippevegetarier of #dehippevegetarier. Of laat het ons weten in een reactie op het blog of Facebook. Wij zijn benieuwd!
Lees ook

- 15 September 2025
Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist
De zon laat zich misschien minder vaak zien en de avonden worden alweer korter, maar dat betekent niet dat de zomer voorbij hoeft te zijn
- Karlijn Swaen

- 05 September 2025
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan
- Karlijn Swaen

- 08 September 2025
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel
- Karlijn Swaen
7 Reacties
Dit recept is super makkelijk en erg lekker. Alleen ga ik de volgende keer geen suiker/stroop/zoetstof gebruiken en minder chocolade, omdat dit recept naar mijn smaak te zoet is
12:06 19 januari 2024Hi Bianca, Fijn om te horen. Ja als je dit al lekker vindt zonder zoete toevoegingen, zou ik het zeker weglaten. Is alleen maar gezonder! Liefs, Tessa.
12:06 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
De aquafaba had prachtige pieken maar is bij het toevoegen van de chocolade volledig ingestort en t werd gewoon weer helemaal vloeibaar, wat heb ik verkeerd gedaan?
12:06 19 januari 2024De chocolade idd niet te heet en niet op awua faba maar aqua faba onder chocolade scheppen daarna nog plantaardige room lobbig klopoen en dat ook mengen veel mooier resultaat
15:13 23 december 2024Hi Eveline, Ik zou de gesmolten chocolade even 20 minuten laten afkoelen voordat je het aan de aquafaba toevoegt. Liefs, Tessa
12:06 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
hoe lang is de mousse na het maken houdbaar in de koelkast?
12:06 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Hoi! Bij mij lukte het niet zo goed. De gesmolten chocolade werd meteen harder als ik het bij de aquafaba deed, waardoor het begon te brokkelen. Uiteindelijk heb ik het wel smeuïg kunnen mixen, maar het volume is sterk verminderd, waardoor ik maar 1 portie heb. Enig idee wat ik verkeerd deed? :-) Hoe moet je de gesmolten chocolade er trouwens bij doen? Geleidelijk aan terwijl je blijft verder mixen of in één keer alle gesmolten chocolade erbij? En het is toch de bedoeling dat je nadien opnieuw mixt/klopt he of moet je de chocolade er gewoon onder mengen met een spatel? Groetjes, Silke
12:06 19 januari 2024Hi Silke, Bedankt voor je vraag! Kan het zijn dat jouw aquafaba niet op kamertemperatuur was? Wat ik zelf vaak doe is mijn keukenmachine laten doorkloppen en dan geleidelijk aan de gesmolten chocolade toevoegen. Dit laat ik dan nog even doorkloppen, zodat het een goede stevige mix wordt. Mijn tip is dus om het de gehele tijd door te kloppen, tot de gewenste stevigheid. Liefs en succes, Karlijn
12:06 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Een reactie geven
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.