Vegan gehaktballen
Miriam Groot

Vegan gehaktballen

woensdag 28 juni 2017
Sinds ik veganistisch ben geworden, heb ik nooit meer de behoefte gehad om vlees of vis te eten. Ik miste niets, tot mijn moeder laatst met een bakje rode kool aan kwam zetten. Ik associeerde mijn moeders rode kool gelijk met mijn vaders gehaktballen. Die twee zijn gewoon een match. Geen sojaburger die daaraan kan tippen. Omdat ik dat balletje gehakt niet uit mijn hoofd kreeg, besloot ik een poging te wagen. Ik maakte deze ‘gehaktballen’ van tempeh en eerlijk is eerlijk: ze winnen het van die van mijn vader (sorry pap)!

Wat heb je nodig?
Voor 15-20 balletjes

400 gram tempeh
1 grote ui
3 tenen knoflook
90 gram paneermeel
2 flax eggs (2 eetlepels lijnzaad gemengd met 5 eetlepels water)
20 gram edelgistvlokken
3 eetlepels mosterd
3 theelepels gehaktkruiden
Olie om in te bakken

Hoe maak je de gehaktballen?

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.

  2. Meng de lijnzaad met het water en zet dit even aan de kant.

  3. Snij de ui en de knoflook en bak deze tot tot ze bruin kleuren.

  4. Breek de tempeh in stukken en verkruimel deze in de keukenmachine of blender.

  5. Voeg de ui, knoflook, paneermeel, edelgistvlokken, mosterd, gehaktkruiden en flax eggs toe.

  6. Meng dit alles tot er een deeg vormt en rol hier balletjes van.

  7. Bak de balletjes kort in een koekenpan tot ze lichtbruin kleuren.

  8. Plaats de balletjes in een ovenschaal en zet deze voor 15 minuten in de oven.


TIP: kneed wat verse kruiden door het deeg. Ik heb het vrij simpel gehouden, maar wat bieslook, peterselie of munt zou het perfect doen in dit recept!

Heb jij dit recept gemaakt? Verras ons dan met een foto van jouw creatie via Facebook, Instagram of Twitter! Ook vragen of opmerkingen zijn altijd welkom. We zijn ontzettend benieuwd!

Lees ook

Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist
  • 15 September 2025

Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist

De zon laat zich misschien minder vaak zien en de avonden worden alweer korter, maar dat betekent niet dat de zomer voorbij hoeft te zijn

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
  • 08 September 2025

Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?

Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken

5 Reacties

Hoi Miriam, Ik heb een vraagje, ik wil binnenkort cambodjaanse viskoekjes met curry kruiden maken en als vega alternatief 'koekjes' maken van tempeh gehakt. Het hoeft niet vegan te zijn, dus ik vroeg mij af of ik dan ook normale eieren kan gebruiken. Daarnaast vroeg ik mij af waarvoor de edelgistvlokken zijn? Groetjes, Lotte

12:07 19 januari 2024

Hi Lotte, Als de koekjes niet vegan hoeven te zijn kunnen er zeker normale eieren worden gebruikt, mits de persoon in kwestie natuurlijk wel ei eet! Wat betreft je vraag op de edelgistvlokken, ten eerste zitten er veel goede vitaminen en mineralen in en is het een bron van natuurlijke eiwitten. Dat is voor ons als vega's of vegans altijd erg prettig! In dit recept wordt het ook voornamelijk gebruikt als smaakmaker. Hoe meer smaak, hoe beter toch? Wij hopen dat je koekjes goed lukken en dat ze bij iedereen in de smaak vallen! Liefs, Karlijn

12:07 19 januari 2024

Dit recept klopt van geen kanten. Wanneer je het recept exact volgt, krijg je een droge kruimelprut waar geen bal van te draaien is. Logisch gevolg is dan vocht toevoegen (uiteraard niet teveel, steeds theelepeltje voor theelepeltje..) en dan verandert het geheel in een soort plakkerige spachtelputz. Daar valt misschien een muurtje mee te stucen, maar ballen draaien is er niet bij. Als je moedig genoeg bent om het mengsel te proeven, dan schrik je je rot van de smaak: duf en bitter. Ik heb nog geprobeerd om met eigen kruiden de smaak te redden, maar de basis was zo overheersend vies dat ik het uiteindelijk maar heb opgegeven. Het hele zwikje is in m'n vuilnisbak beland. Erg zonde van prima ingrediënten. Ik zou bijna denken dat jullie dit recept nooit zelf hebben gebruikt, maar dat hier het eenvoudige knip en plakwerk is uitgeoefend. En dat die 'persoonlijke' tekst erbij vrolijk verzonnen is: vader heeft nog nooit een bal toegevoegd aan moeders culinaire activiteiten. Maar goed.. Bij deze is mijn gal gespuid. Mijn advies: verwijder dit recept. Hij klopt van geen kanten.

12:07 19 januari 2024

Hoi Bernadette, hartelijk bedankt voor je bericht. We maken alle recepten echt eerst zelf, thuis kan dit helaas anders uitpakken. Jammer om te horen dat het niet gelukt is.

12:07 19 januari 2024

Ik heb de balletjes gemaakt, echter vond ik ze aan de droge kant. Het kneden ging ook vrij moeilijk. Iedere keer moest ik mijn handen nat maken om zodoende de balletjes te rollen.

12:07 19 januari 2024

Hoi Maurina, bedankt voor je feedback! Wij gaan kijken hoe we het recept kunnen verbeteren :-) Groetjes, Lieske

12:07 19 januari 2024

Vandaag gemaakt en inderdaad echt lekker! Beste vega gehaktbal die ik tot nu toe geproefd of gemaakt heb! Zeker de structuur!! Maar, in mijn nederige opinie, toch haalt dit balletje het niet bij een vleesgehaktbal.

12:07 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.