Het is weer zover, de mooiste tijd van het jaar is aangebroken en dat betekent dat het tijd is om na te denken over het kerstmenu! Met de feestdagen in het vooruitzicht hopen we jullie te inspireren met een compleet veganistisch 5-gangen kerstmenu (afgestemd op vier personen). Vandaag het dessert: vegan cheesecake met sinaasappelsaus!
Ingrediënten
4 personen
45 minuten bereidingstijd
200 g Digestive koekjes
60 g gesmolten margarine
500 ml sojayoghurt met een vleugje kokos
90 g ongezouten en ongebrande cashewnoten
2 el suiker
5 tl bloem
1 tl vanille-extract
zout
voor de sinaasappelsaus
3-4 sinaasappels
2 mandarijnen, gepeld en in partjes
1 el maïzena
suiker naar smaak
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 175 °C en week de cashewnoten minimaal 3 uur in ruim water.
- Beleg de onderkant van een springvorm met een vel bakpapier en sluit het omhulsel.
- Mix de koekjes in een keukenmachine tot alles verkruimeld is. Tip! Heb je geen keukenmachine? Doe dan de koekjes in een theedoek en sla of rol ze kapot met een deegroller of groot glas. Doe de koekjes samen met de margarine en het snufje zout in een kom. Mix door elkaar. Als het goed is heb je nu een plakkerige massa in je kom zitten.
- Beleg de bodem van de springvorm met het koekjesmengsel en druk het geheel aan met de bolle kant van een lepel.
- Doe de geweekte cashewnoten in een blender, samen met de sojayoghurt, suiker, bloem, vanille-extract en een snufje zout. Mix tot een glad geheel.
- Verdeel de vulling over de springvorm en schuif deze in de oven. Bak de ‘cheese’cake af in 30-35 minuten. Laat de taart vervolgens afkoelen.
- Maak ondertussen de sinaasappelsaus door één sinaasappel te schillen. Tip! Schil alleen het oranje gedeelte van de schil, het witte gedeelte is namelijk bitter. Giet 50 ml kokend water over de sinaasappelschilletjes en laat dit een kwartiertje trekken.
- Pers alle sinaasappels. Zeef het sap en voeg dit samen met het sinaasappelwater uit stap 7 toe aan een pan. Breng dit aan de kook en bind het met maïzena. Let op! Leng de maïzena eerst aan met 2 el water voordat je deze toevoegt aan de rest van de ingrediënten.
- Pel de mandarijnen. Verwijder hierbij zo veel mogelijk van de witte schil. Snijd de partjes mandarijn doormidden en voeg deze samen met de suiker toe aan de saus. Laat de saus indikken. Haal bij de gewenste dikte de saus van het vuur. Haal de saus door een zeef zodat deze mooi glad is en laat deze vervolgens afkoelen.
- Wanneer zowel de taart als de saus afgekoeld is, kan je deze opdienen. Snijd de taart in partjes en serveer met een flinke lepel sinaasappelsaus.
Ga jij dit gerecht maken deze Kerst? Verras ons dan met een foto van jouw creatie via Facebook of Instagram! We zijn ontzettend benieuwd en hopen mooie kerstfoto's te ontvangen.
Lees ook

Recepten
- 05 September 2025
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan
- Karlijn Swaen

Ontspanning
- 28 August 2025
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
Het einde van de zomervakantie is in zicht
- Karlijn Swaen

Recepten
- 04 September 2025
Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem
Heb je zin in een zonnige lunch die je direct meeneemt naar Italië
- Karlijn Swaen
4 Reacties
Beste, heb je een idee hoeveel op voorhand je deze taart kan maken? Zonder dat de bodem te zacht wordt of de vulling slecht wordt? Alvast bedankt voor je antwoord!
11:46 19 januari 2024Hi Klaartje, Een taart die vers is gemaakt is en blijft natuurlijk altijd het lekkerst. Mocht je door tijdsnood liever deze taart eerder maken, kan dat absoluut. Zorg er dan wel voor dat de taart goed gekoeld blijft gedurende deze periode. Zelf zal ik adviseren om het maximaal 2 dagen van tevoren te maken, maar het liefst één dag. Dan weet je zeker dat de bodem nog lekker is. Eet smakelijk alvast. Liefs, Karlijn
11:46 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Ik geniet van de recepten,maar het zou leuker zijn als ik ze op tijd kreeg. Het kerstmenu op 27 dec is niet zo handig. Ook met Pasen was dat zo
11:46 19 januari 2024Hi Elly, dat begrijp ik inderdaad. Vaak plaatsen we in de aanloop naar kerst en tijdens kerst recepten. Je kunt ook altijd even op de term 'kerst' zoeken. Dan zie je ook de recepten van de voorgaande jaren :)
11:46 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Hoeveel olijfolie moet er in het recept van de cheesecake?? Staat niet bij ingrediënten lijst.... Hoor het graag
11:46 19 januari 2024Hi Branko, Excuses, het staat fout in het recept! Je kunt 20-40 ml olijfolie hiervoor gebruiken. Hartelijke groet, Mariëlle
11:46 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
De saus wordt in geen mogelijkheid dik bij mij. Heb alle stappen gevolgd maar het is na een halfuur koken nog steeds vloeibaar.
11:46 19 januari 2024Hi Elisa, Heb je ook maizena en suiker er aan toegevoegd? En was het echt aan het koken? Want dit kan inderdaad even duren. Groetjes, Mariëlle
11:46 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Een reactie geven
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.