Het is weer zover, de mooiste tijd van het jaar is aangebroken en dat betekent dat het tijd is om na te denken over het kerstmenu! Met de feestdagen in het vooruitzicht hopen we jullie te inspireren met een compleet veganistisch 5-gangen kerstmenu (afgestemd op vier personen). Vandaag het hoofdgerecht: vegan wildragout in een bladerdeegbakje met gegrilde groente!
Ingrediënten
Voor 4 personen
4 kant-en-klare pastei bakjes
3 bospenen
1 pastinaak
1 prei
1 rode ui
1 witte ui
1 of 2 teentje(s) knoflook
1 zak geschoonde spruitjes (350 g)
een paar takjes gedroogde tijm
150 g oesterzwammen
50 g pruimen, geweld
350 ml sojaroom
350 ml groentebouillon
2 blaadjes laurier
verse peterselie, naar smaak
40 g bloem
50 g boter
olijfolie
zout en peper
Bereidingswijze
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en verwarm de oven voor op 200 °C.
- Schil de pastinaak en snijd deze in frietjes. Maak de spruiten schoon en halveer ze. Snijd de rode ui in halve ringen. Verdeel de groenten over de bakplaat en besprenkel met tijm en olijfolie. Zet de bakplaat in het midden van de oven en rooster de groenten in ongeveer 30 minuten goudbruin en gaar. Schep af en toe om. Voeg in de laatste 10 minuten de pastei bakjes toe aan de oven. Tip! Zet deze wel apart, zodat eventueel vocht uit de groenten niet in de bakjes trekt.
- Schil de bospenen en snijd deze in kleine blokjes.
- Pel en snipper de witte ui en pers de knoflook. Smelt de boter in een ruime pan en voeg de ui en knoflook toe. Bak deze glazig.
- Voeg de bloem toe aan de pan en meng deze door de andere ingrediënten, totdat de boter de bloem heeft ‘opgenomen’. Laat het mengsel 1 minuut rustig garen, terwijl je het geheel af en toe doorroert.
- Voeg dan scheutje voor scheutje al roerend de groentebouillon toe en daarna de wortel en laurier. Breng aan de kook en laat het geheel rustig pruttelen op laag vuur.
- Scheur de oesterzwammen in repen en snijd de prei in dunne ringen. Verhit een scheutje olijfolie in de pan en bak hier de groenten in totdat deze gaar zijn. Voeg de groenten vervolgens toe aan de ragout en roer alles goed door.
- Snijd de pruimen in kleine blokjes. Voeg toe aan de ragout en schenk ook de room in de pan. Laat het geheel nog 5 minuten rustig pruttelen op laag vuur. Proef, en breng op smaak met zout en peper. Snijd eventueel peterselie fijn en roer door de pan. Verwijder voor het serveren de laurierblaadjes.
- Schep de ragout in de bakjes en serveer samen met de gegrilde groente.
Ga jij dit gerecht maken deze Kerst? Verras ons dan met een foto van jouw creatie via Facebook of Instagram! We zijn ontzettend benieuwd en hopen mooie kerstfoto's te ontvangen.
Lees ook

- 05 September 2025
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan
- Karlijn Swaen

- 28 August 2025
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
Het einde van de zomervakantie is in zicht
- Karlijn Swaen

- 04 September 2025
Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem
Heb je zin in een zonnige lunch die je direct meeneemt naar Italië
- Karlijn Swaen
3 Reacties
Goede middag , dit recept lijkt me erg lekker , ik had het graag eerder willen lezen zodat ik het met kerst had kunnen klaarmaken . Maar daarna zal het net zo lekker zijn . Groetjes Arian Prins .
11:46 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Is dit recept ook paar dagen vantevoren te bereiden of moet het echt vlak voor het opdienen en eten gemaakt worden?
11:46 19 januari 2024Hi Saskia, Bedankt voor je vraag. Dit recept is zeker een dag van tevoren al goed te bereiden, je kunt de wildragout een dag van tevoren maken en bewaren in de koelkast. Ik zou wel de bladerdeegbakjes pas vullen voor het opdienen. De gegrilde groente zou je de dag ervoor ook kunnen grillen, maar dit is misschien vers wel het lekkerst! Veel kookplezier! Liefs, Karlijn
11:46 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Hallo, Is er ook een échte vegan versie van dit recept? Pasteibakjes worden namelijk van bladerdeeg gemaakt, en zonder roomboter geen bladerdeeg. En wat gebruik je als vervanging van de boter in dit recept?
11:46 19 januari 2024Hi Set, Wij gebruikten pasteibakjes van Jos Poell. Deze worden gemaakt met plantaardige oliën in plaats van roomboter. Ze kunnen sporen van melk en ei bevatten, maar hoe mensen daarmee omgaan is voor iedereen verschillend. "Standaard" bladerdeeg is overigens ook plantaardig! Alleen als je echt 'roomboter bladerdeeg' koopt zit er roomboter in. Groetjes, Mariëlle
11:46 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Een reactie geven
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.