Ingrediënten
Voor
personen
Ingrediënten voor de koek
Ingrediënten voor de room
Ingrediënten voor het glazuur
Zo maak je de snelle oranje tompoes
Stap 1
Meng in een grote kom de bloem met het zout en de (kokosbloesem)suiker. Voeg er steeds een eetlepel margarine aan toe en kneed of prak dit er voorzichtig doorheen tot een deegbal. Je wil het niet te veel kneden en het mag ook niet te nat zijn. Het kan dus zijn dat je wat margarine overhoudt. Bestrooi het aanrecht met wat bloem en rol het deeg uit tot een grote lap. Vouw deze zo vaak dubbel tot je een lap hebt van ongeveer 15 x 30 centimeter. Bedek het met folie en plaats het deeg voor een half uur in de koelkast. Rol het na een half uur op dezelfde manier uit. Wikkel er weer wat folie omheen en plaats het voor nog minstens een kwartier in de koelkast.
Stap 2
Verwarm de oven voor op 200 °C. Rol het deeg nu uit tot ongeveer een halve centimeter dik. Snij er 16-20 rechthoekige reepjes uit ter grootte van een tompoes. Het overige deeg kun je makkelijk invriezen. Beleg een bakplaat met bakpapier en leg de reepjes erop. Prik er gaatjes in met een vork. Bak het deeg voor 10 minuten of tot het goudbruin kleurt. Laat goed afkoelen.
Stap 3
De room maak je door het harde gedeelte uit een blikje kokosmelk tot slagroom te kloppen met 2 eetlepels agavesiroop of wat poedersuiker naar smaak. Belangrijk is dat je het blikje van tevoren een paar uur in de koelkast hebt gezet. Plaats de kokosslagroom in de koelkast.
Stap 4
Verhit de plantaardige drank in een pan. Meng de tapiocameel met het sinaasappelsap en voeg deze samen met de sinaasappelrasp en (kokosbloesem)suiker toe. Breng zachtjes aan de kook. Blijf roeren tot er een dikke pudding is ontstaan. Laat de pudding goed afkoelen. Als deze helemaal koel is, schep je de kokosslagroom er voorzichtig doorheen. Houd vijf flinke eetlepels kokosslagroom achter voor decoratie. Plaats de room terug in de koelkast.
Stap 5
Voor het glazuur meng je de poedersuiker met het wortelsap. Begin met een eetlepel en voeg meer toe tot je de gewenste dikte hebt.
Stap 6
Het is nu tijd om de tompoezen te stapelen. Schep of spuit de room over acht van de stukjes koek. Over de andere stukjes koek smeer je het glazuur. Schep de overgebleven kokosslagroom in een spuitzak en verdeel dit over het glazuur. Plaats de bovenkant van de tompoes op de room. Garneer eventueel met wat sinaasappelrasp.
Tip: Wij maakten een brosse koek voor deze tompoes, maar als je echt in een meesterbakker bui bent, kun je ook aan de slag met echt bladerdeeg. Rutger Bakt laat in deze how-to zien hoe je vegan bladerdeeg maakt met margarine. Het gaat zelfs gemakkelijker dan met roomboter volgens deze thuisbakkoning!
Heb jij deze snelle Koningsdag tompoezen al gemaakt?
Laat het ons weten in een reactie op de website, Facebook of Instagram. Wij zijn benieuwd!
Lees ook

- 05 September 2025
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan
- Karlijn Swaen

- 28 August 2025
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
Het einde van de zomervakantie is in zicht
- Karlijn Swaen

- 04 September 2025
Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem
Heb je zin in een zonnige lunch die je direct meeneemt naar Italië
- Karlijn Swaen
2 Reacties
Hey, je zegt amandel drank, maar bedoel je hiermee melk? Of moeten we aan de amaretto? ;)
12:00 19 januari 2024Je mag het noemen zoals je wil hoor! Je mag het alleen niet verkópen als amandel”melk”.
14:20 18 mei 2025Hi Ellen, haha! Inderdaad amandelmelk, maar dat mag je officieel niet zeggen, vandaar 'drank'. Amaretto lijkt me overigens ook heerlijk - maar dan erbij ;-) Eetsmakelijk!
12:00 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Oh wat lijken deze me heerlijk. Ze zien wel heel feestelijk uit!
12:00 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Een reactie geven
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.