Dal van bietjes
Mariëlle van Stek

Dal van bietjes

maandag 01 juli 2019
We merken aan onszelf dat we steeds vaker voor een geheel plantaardige maaltijd kiezen. Daar willen we jou ook graag bij helpen! Niet alleen aan vlees, maar ook aan eieren en zuivel kleeft natuurlijk dierenleed. Bovendien is het niet bepaald milieuvriendelijk. We zullen niet altijd helemaal zonder dierlijke producten eten, maar we willen wel laten zien dat het kan! Vandaag delen we het recept voor dal van bietjes.

Dit recept voor de dal van bietjes komt uit het boek Holy Happy Belly. Het is een prachtig kookboek van Bianca Fabrie en Simone van Rees vol Ayurvedische recepten voor een energieke zomer en lente. Dalsoep is lekker hartig en een bron van eiwitten. De bietjes geven de dal een zoete smaak en een mooie kleur. Lekker als lunch met een wrap!

Ingrediënten
1 tl sesamolie
2 el lente specerijenmix (naar eigen invulling, bv. kurkuma, korianderzaad, garam masala)
1 tl kurkuma
1 mespuntje asafoetida
3 cm verse gember, geschild en fijngehakt
175 g rode linzen, gewassen
2 middelgrote bietjes, geschild en grof geraspt
15 g bladpeterselie

 

Bereidingswijze


  1. Verhit de sesamolie in een soeppan, doe de specerijen erbij en bak 1-2 minuten. Voeg dan de kurkuma en asafoetida toe en roerbak kort mee. Doe de gember erbij en fruit even aan. Doe vervolgens de linzen in de pan en giet er 1/2 liter water bij. Breng aan de kook en laat 10 minuten op laag vuur zachtjes koken. Voeg de bietjes toe en eventueel nog wat extra water en laat nog 10 minuten op laag vuur zachtjes koken.

  2. Hak ondertussen de peterselie grof. Breng, als de linzen zacht zijn, de soep op smaak met zout en versgemalen zwarte peper. Hou wat peterselie achter voor garnering en roer de rest erdoor. Schep in kommen en bestrooi met nog wat peterselie. 



Tips!
Je kunt deze soep ook makkelijk meenemen naar je werk in een thermosfles.
Heb je stevige trek, eet hem dan wat gekookte rijst of quinoa.
Linzen zijn alkalisch en reinigen je bloed. Doordat ze gasvormend zijn moeten ze goed worden gekookt.

Heb jij dit recept of een ander recept uit Holy Happy Belly gemaakt? Wat vond je er van? Laat het ons weten in een bericht via de website, Instagram of Facebook. We zijn benieuwd!

Holy Happy Belly
Bianca Fabrie en Simone van Rees
Uitgeverij Snor
€21,99

Lees ook

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
  • 28 August 2025

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend

Het einde van de zomervakantie is in zicht

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken
Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem
  • 04 September 2025

Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem

Heb je zin in een zonnige lunch die je direct meeneemt naar Italië

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken

1 Reacties

Wat zijn precies lente specerijen?

11:50 19 januari 2024

Hoi Lydia, in principe wordt daar in het boek 'specerijen naar keuze' mee bedoeld maar ik snap dat je hier misschien net niks mee kan. Je kan in dit recept bijvoorbeeld kurkuma, garam masala en korianderzaad gebruiken. Veel kookplezier :-)

11:50 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.