Recepten
We merken aan onszelf dat we steeds vaker voor een geheel plantaardige maaltijd kiezen. Daar willen we jou ook graag bij helpen! Niet alleen aan vlees, maar ook aan eieren en zuivel kleeft natuurlijk dierenleed. Bovendien is het niet bepaald milieuvriendelijk. We zullen niet altijd helemaal zonder dierlijke producten eten, maar we willen wel laten zien dat het kan! Vandaag delen we het recept voor Japanse curry met gepaneerde aubergine, courgette en rode paprika.
Dit recept komt uit het boek Vegan 100 van Gaz Oakley. Hij is bekend van zijn Instagram account @avantgardevegan, waar hij de lekkerste, mooiste en stoerste veganistische recepten deelt. Vegan gerechten van een stoere vent, we like! De kleurrijke curry uit het boek wordt gemaakt van aubergine, courgette en rode paprika met glutenvrij paneermeel uit de oven. De combinatie van texturen maakt dit gerecht tot een genot om te eten; een Japanse smaaksensatie!
Ingrediënten
Voor 4 personen
4 el maïzena
4 el glutenvrije bloem
60 g glutenvrij paneermeel
1/2 aubergine, in blokjes van 2,5 cm
1/2 courgette, in blokjes van 2,5 cm
1 rode paprika, in blokjes van 2,5 cm
2 el sesamolie
een snufje zeezout en peper
Voor de Japanse curry
1 el kokosolie
1 rode ui, fijngesnipperd
1 teentje knoflook, geperst
1/2 banaan, fijngehakt
1 wortel, fijngehakt
1 el kerriepoeder
1 tl garam masala
1/2 tl chilipoeder
350 ml groentebouillon
2 el sojasaus
1 el tomatenpuree
Voor erbij
sushirijst
waterkers
ingelegde ui en radijs
gemengd sesamzaad
Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor tot 180°C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Meng de maïzena in een kom met zo veel water dat er een dikke, kleverige pasta ontstaat. Strooi de glutenvrije bloem in een ondiepe schaal en het glutenvrije paneermeel in een andere.
2. Doop de stukjes groente een voor een in de bloem, daarna in het maïzenamengsel (zorg dat ze goed zijn bedekt) en tot slot in het paneermeel. Leg de gepaneerde groenten gaandeweg op de bakplaat. Besprenkel met wat sesamolie, bestrooi met wat zout en peper en bak 25 minuten in de oven, tot de groenten goudbruin en krokant zijn.
3. Maak intussen de Japanse currysaus. Voeg de kokosolie toe aan een kleine pan en laat op laag vuur smelten. Voeg de ui, de knoflook, de banaan en de wortel toe en bak in een paar minuten zacht. Voeg de specerijen toe en bak regelmatig roerend nog een paar minuten. Voeg nu de bouillon, de sojasaus en de tomatenpuree toe en laat op laag vuur in 10 minuten iets indikken. Pureer de saus met een staafmixer glad.
4. Haal de gepaneerde groenten uit de oven en zet apart tot je de curry gaat serveren. Serveer de krokante groenten met sushirijst, ingelegde ui en radijs en flink wat currysaus erover. Garneer met wat waterkers en gemengd sesamzaad.
Heb jij dit recept gemaakt? Verras ons dan met jouw creatie in een reactie op de website of een foto op Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!
Vegan 100
Gaz Oakley
Uitgeverij: Good Cook B.V.
€25,95
Dit recept komt uit het boek Vegan 100 van Gaz Oakley. Hij is bekend van zijn Instagram account @avantgardevegan, waar hij de lekkerste, mooiste en stoerste veganistische recepten deelt. Vegan gerechten van een stoere vent, we like! De kleurrijke curry uit het boek wordt gemaakt van aubergine, courgette en rode paprika met glutenvrij paneermeel uit de oven. De combinatie van texturen maakt dit gerecht tot een genot om te eten; een Japanse smaaksensatie!
Ingrediënten
Voor 4 personen
4 el maïzena
4 el glutenvrije bloem
60 g glutenvrij paneermeel
1/2 aubergine, in blokjes van 2,5 cm
1/2 courgette, in blokjes van 2,5 cm
1 rode paprika, in blokjes van 2,5 cm
2 el sesamolie
een snufje zeezout en peper
Voor de Japanse curry
1 el kokosolie
1 rode ui, fijngesnipperd
1 teentje knoflook, geperst
1/2 banaan, fijngehakt
1 wortel, fijngehakt
1 el kerriepoeder
1 tl garam masala
1/2 tl chilipoeder
350 ml groentebouillon
2 el sojasaus
1 el tomatenpuree
Voor erbij
sushirijst
waterkers
ingelegde ui en radijs
gemengd sesamzaad
Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor tot 180°C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Meng de maïzena in een kom met zo veel water dat er een dikke, kleverige pasta ontstaat. Strooi de glutenvrije bloem in een ondiepe schaal en het glutenvrije paneermeel in een andere.
2. Doop de stukjes groente een voor een in de bloem, daarna in het maïzenamengsel (zorg dat ze goed zijn bedekt) en tot slot in het paneermeel. Leg de gepaneerde groenten gaandeweg op de bakplaat. Besprenkel met wat sesamolie, bestrooi met wat zout en peper en bak 25 minuten in de oven, tot de groenten goudbruin en krokant zijn.
3. Maak intussen de Japanse currysaus. Voeg de kokosolie toe aan een kleine pan en laat op laag vuur smelten. Voeg de ui, de knoflook, de banaan en de wortel toe en bak in een paar minuten zacht. Voeg de specerijen toe en bak regelmatig roerend nog een paar minuten. Voeg nu de bouillon, de sojasaus en de tomatenpuree toe en laat op laag vuur in 10 minuten iets indikken. Pureer de saus met een staafmixer glad.
4. Haal de gepaneerde groenten uit de oven en zet apart tot je de curry gaat serveren. Serveer de krokante groenten met sushirijst, ingelegde ui en radijs en flink wat currysaus erover. Garneer met wat waterkers en gemengd sesamzaad.
Heb jij dit recept gemaakt? Verras ons dan met jouw creatie in een reactie op de website of een foto op Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!
Vegan 100
Gaz Oakley
Uitgeverij: Good Cook B.V.
€25,95
Lees ook

Recepten
- 05 September 2025
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan
- Karlijn Swaen

Ontspanning
- 28 August 2025
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
Het einde van de zomervakantie is in zicht
- Karlijn Swaen

Recepten
- 04 September 2025
Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem
Heb je zin in een zonnige lunch die je direct meeneemt naar Italië
- Karlijn Swaen
2 Reacties
Wat een heerlijk recept. Gister uitgeprobeerd. Nooit eerder Japanse curry gemaakt. Zoetig met een scherp randje. Precies wat je wil.
11:52 19 januari 2024Dit is zo'n recept waar je van tevoren heel moeilijk kunt inschatten hoe het gaat smaken. Currysaus met banaan, wortel, kerriepoeder en garam masala?? Experimenteel...! De smaak is erg bijzonder, zoetig en kruidig. Mijn vriend vond het heerlijk en heeft zijn bord afgelikt, haha. De groenten worden super crispy, ik heb ook nog wortels toegevoegd. Geserveerd met sushirijst, ingelegde komkommer, gemengd sesamzaad en krokant gebakken nori vel voor extra Japanse touch (aanrader, gooi een nori vel zo in een hete pan of rechtstreeks op het vuur tot crispy, 10 sec). Een blijvertje!
11:52 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Goedendag, Is het ook mogelijk dat u het percentage vet, koolhydraten etc en de calorieen p.p. erbij vermeldt ?
11:52 19 januari 2024Hoi Yvonne, wij hebben er bewust voor gekozen om dit niet te doen. Wel kan je via de 'eetmeter' applicatie van het Voedingsccentrum: https://mijn.voedingscentrum.nl/nl/eetmeter/ dit heel makkelijk zelf uitzoeken. Misschien is deze app handig? Groetjes, Lieske
11:52 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Een reactie geven
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.