
Griekse moussaka
Moussaka is hét ultieme comfort food uit de Griekse keuken. Dit ovengerecht, opgebouwd uit laagjes aubergine, gekruid (vega) gehakt en romige bechamelsaus, brengt je direct naar een zonnig Grieks terras. De kruidige mix van kaneel, nootmuskaat en oregano geeft moussaka een unieke, herkenbare smaak die je nergens anders proeft. Of je nu een warme familiebijeenkomst plant of een romantisch diner voor twee, dit gerecht maakt indruk. Het is niet voor niets een van de meest geliefde gerechten uit de Griekse keuken.
Zelf moussaka maken
Zelf moussaka maken klinkt misschien als een uitdaging, maar met een beetje voorbereiding tover je dit klassieke gerecht zonder moeite op tafel. De sleutel tot succes? Verse ingrediënten en de tijd nemen om de smaken te laten samenkomen. Begin met het grillen van de aubergines voor die heerlijke geroosterde smaak. Combineer vervolgens het plantaardige gehakt met een rijke tomatensaus en kruiden. Eindig met een fluweelzachte laag bechamel en laat alles in de oven goudbruin bakken.
Het resultaat? Een hartige, smeuïge ovenschotel waar het hele gezin van zal genieten. Perfect om indruk te maken én een stukje Griekenland in huis te halen.
Ingrediënten
Voor
personen
Ingrediënten voor de moussaka
Ingrediënten plantaardige bechamelsaus
Ingrediënten tomatensaus
Bereidingswijze
Stap 1
Verwarm de oven voor op 185 °C.
Stap 2
Begin met het maken van de tomatensaus. Verwarm olie in een pan en fruit de ui en knoflook. Voeg paprika en wortel toe en bak zo'n 5 minuten mee. Voeg daarna het vegetarische gehakt, de passata, harissa en oregano toe. Doe de deksel op de pan en laat dit pruttelen op laag vuur.
Stap 3
Smeer de plakken aubergine in met wat olijfolie en bak deze plakken totdat ze bruin kleuren. Leg ze daarna even aan de kant.
Stap 4
Pak een steelpan voor de bechamelsaus en laat de plantaardige boter smelten in de pan. Voeg de bloem toe als de boter is gesmolten en roer goed door. Laat ongeveer 2 minuten pruttelen zodat de bloem gaar kan worden. Voeg daarna al roerend met een garde de sojamelk toe. Voeg daarna nootmuskaat toe en laat ongeveer 10 minuten koken zodat de saus indikt. Roer regelmatig door zodat er geen klontjes ontstaan. Voeg het citroensap toe en proef de saus. Voeg peper en zout toe naar smaak.
Stap 5
Nu begin je met het opbouwen van de moussaka. Pak een ovenschaal en begin met een laagje aardappelplakken, daarna de aubergines, wat tomatensaus en de bechamelsaus. Ga op deze manier door en maak het af met een laagje bechamelsaus.
Stap 6
Plaats de schaal ongeveer voor 40 minuten in de voorverwarmde oven. Daarna is de moussaka klaar om te serveren!
Heb jij deze moussaka gemaakt?
Laat het weten in een reactie, via Facebook of op Instagram. Wij zijn benieuwd!
Beeld: Shutterstock
Lees ook

- 15 September 2025
Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist
De zon laat zich misschien minder vaak zien en de avonden worden alweer korter, maar dat betekent niet dat de zomer voorbij hoeft te zijn
- Karlijn Swaen

- 05 September 2025
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan
- Karlijn Swaen

- 08 September 2025
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel
- Karlijn Swaen
5 Reacties
Ik heb het net gemaakt. Het staat klaar om in de oven te gaan straks. Ik heb de bechamelsaus gemaakt met roomboter, amandelmeel en amandelmelk, maar een lier was te veel. Eerder een halve liter. Ik dacht snel te zijn door de aubergine plakken in de oven te bakken en ds aardappels eerst in de schil voor te koken en dan schillen en in plakjes. Wortel hield steeds een bite, werd niet zacht, maar dat lijkt me oke.Allemaal best veel werk . Maar het is gelijk voor morgen , salade erbij en we gaan ervan genieten!
17:32 15 maart 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Gisteren dit recept gemaakt.Wij vinden het heerlijk!!! Het is volgens ons meer voor 6 personen. Een absolute aanrader.
11:39 19 januari 2024Hi Marja, Wat goed om te lezen dat jullie van dit gerecht hebben mogen smullen. We hopen dat jullie het nog veel vaker zullen maken. Liefs, Karlijn
11:39 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Goede middag, wat is-Asiata ? Toen ik hert opzocht was het tomatensaus , nu datzijn geen plakken , vandaar mijn vraag .
11:39 19 januari 2024Hi Arian, Wat bedoel je precies met asiata? Als je dit mij kunt laten weten kan ik je verder helpen! Liefs, Karlijn
11:39 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Klopt het dat er 1 liter bij de bechamelsaus moet?
11:39 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Een reactie geven
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.