Moussaka is een traditioneel gerecht uit Griekse keuken, opgebouwd uit lagen, met gehakt, aubergine, uien, kruiden, aardappelen, tomaat en bechamelsaus. Dit is onze variant! Gezonder én lekkerder, met aubergine, zoete aardappel, seitan gehakt en cashewroom. Echt comfort food na een herfstige dag. Hier krijg je weer energie van!
Seitan voor krachttraining en spierontwikkeling
Leuk weetje: wist je dat seitan je beste vriend is als je intensief bezig bent met krachttraining en spierontwikkeling? Om je spieren op te bouwen en je beenderen sterker te maken moet je ervoor zorgen dat je voeding meer eiwitten aanlevert dan dat je dagelijks afbreekt. Wanneer je krachtig gaat trainen, hebben voldoende eiwitten zowel vooraf als kort nadien een sterk positief effect op de groei, het herstel en het behoud van je spieren. Bij een zware inspanning beveelt Dr. Peter Lemon (universiteit van Western Ontario) de inname van 0,5 gram volwaardige eiwitten per kilogram lichaamsgewicht aan, zowel minstens drie uur voor de training als direct erna (bovenop je dagelijkse behoefte). Daarom is seitan een ideale toevoeging aan de dagelijks maaltijd voor sporters: met 83% kcal uit eiwitten, die voor 95-98% opneembaar zijn en alle essentiële aminozuren bevatten is seitan een hoogwaardige eiwitbasis.
Eiwitrijk, koolhydraatarm veggie gehakt
De bekendste maker van authentieke seitan in Nederland is Bertyn. Zij maken vegetarische, koolhydraatarme seitan die rijk is aan eiwitten/proteïnen en milieuvriendelijk wordt vervaardigd. Voor dit recept ging ik aan de slag met een nieuwe variant van Bertyn, die sinds deze lente in de winkels ligt: Bertyn Veggie Gehakt. Dit is een stevige seitan op basis van tarwe die je met je handen kunt kruimelen tot een mooie gehaktstructuur. Heel neutraal en daardoor ideaal om te verwerken in gerechten en zelf op smaak te brengen. In dit gerecht zorgt de Gula Java Safran (ook een grote energieleverancier dankzij de kokosbloesemenergie!) van Amanprana, met kokosbloesemsuiker, cacao en saffraan, voor de verwarmende, lichtzoete, comfy smaak.
Wat heb je nodig?
Leuk weetje: wist je dat seitan je beste vriend is als je intensief bezig bent met krachttraining en spierontwikkeling? Om je spieren op te bouwen en je beenderen sterker te maken moet je ervoor zorgen dat je voeding meer eiwitten aanlevert dan dat je dagelijks afbreekt. Wanneer je krachtig gaat trainen, hebben voldoende eiwitten zowel vooraf als kort nadien een sterk positief effect op de groei, het herstel en het behoud van je spieren. Bij een zware inspanning beveelt Dr. Peter Lemon (universiteit van Western Ontario) de inname van 0,5 gram volwaardige eiwitten per kilogram lichaamsgewicht aan, zowel minstens drie uur voor de training als direct erna (bovenop je dagelijkse behoefte). Daarom is seitan een ideale toevoeging aan de dagelijks maaltijd voor sporters: met 83% kcal uit eiwitten, die voor 95-98% opneembaar zijn en alle essentiële aminozuren bevatten is seitan een hoogwaardige eiwitbasis.
Eiwitrijk, koolhydraatarm veggie gehakt
De bekendste maker van authentieke seitan in Nederland is Bertyn. Zij maken vegetarische, koolhydraatarme seitan die rijk is aan eiwitten/proteïnen en milieuvriendelijk wordt vervaardigd. Voor dit recept ging ik aan de slag met een nieuwe variant van Bertyn, die sinds deze lente in de winkels ligt: Bertyn Veggie Gehakt. Dit is een stevige seitan op basis van tarwe die je met je handen kunt kruimelen tot een mooie gehaktstructuur. Heel neutraal en daardoor ideaal om te verwerken in gerechten en zelf op smaak te brengen. In dit gerecht zorgt de Gula Java Safran (ook een grote energieleverancier dankzij de kokosbloesemenergie!) van Amanprana, met kokosbloesemsuiker, cacao en saffraan, voor de verwarmende, lichtzoete, comfy smaak.
Wat heb je nodig?
Voor 4 personen
Voor de moussaka
2 aubergines
2 zoete aardappels
250 gram Bertyn Veggie Gehakt
1 eetlepel Gula Java Safran
1 theelepel kaneel
½ theelepel paprikapoeder
1 blik tomatenblokjes
1 ui, gepeld en fijngesneden
2 teentjes knoflook, gepeld en fijngesneden
zout en peper naar smaak
Voor de cashewroom
150 gram rauwe cashews
1 citroen, het sap
5 eetlepels heet water
snufje zout
Hoe maak je het?
1. Verwarm de ovengrill voor op 220 graden Celsius, en week de cashews in een bakje met kokend water (zorg dat alle nootjes onder water staan).
2. Snij de aubergines en de zoete aardappel in plakken van circa 1 centimeter. Beleg een bakplaat met bakpapier en leg de plakken daarop. Besprenkel met een beetje olijfolie, zout en peper.
3. Grill de aubergine en de zoete aardappel gedurende circa 20 minuten, totdat ze goudbruin en gaar zijn. Zet daarna de oven in heteluchtstand en verlaag de temperatuur naar 180 graden Celsius.
4. Maak de seitan gehakt los met de hand.
5. Verhit olie in een koekenpan en fruit de ui totdat deze glazig begint te worden.
6. Voeg de gehakt, knoflook, eetlepel Gula Java Safran, kaneel en paprikapoeder toe en roerbak kort mee.
7. Voeg de tomatenblokjes toe en laat het geheel enkele minuten op laag vuur sudderen. Breng op smaak met zout en peper.
8. Bouw dan de moussaka. Vet een ovenschaal in en leg op de bodem de helft van de tomaten-gehaktsaus, leg daarop een laag met aubergine en zoete aardappel plakken (om en om naast elkaar), daarop de andere helft van de tomaten-gehaktsaus en tot slot daarop weer aubergine en zoete aardappel plakken.
9. Zet de schaal in de oven en bak de moussaka 25 minuten gaar.
10. Maak terwijl de moussaka in de oven staat de cashewroom. Giet hiervoor de cashews af en doe samen met het sap van de citroenen, heet water en een snufje Fleur de Sel in een blender of mixer. Mix tot een gladde, romige saus en gebruik dit als topping op de moussaka.
Eetsmakelijk!
Heb jij dit recept gemaakt? Verras mij dan met een foto van jouw creatie via Facebook, Instagram of Twitter! Ook vragen of opmerkingen zijn altijd welkom. Ik ben ontzettend benieuwd!
Voor de moussaka
2 aubergines
2 zoete aardappels
250 gram Bertyn Veggie Gehakt
1 eetlepel Gula Java Safran
1 theelepel kaneel
½ theelepel paprikapoeder
1 blik tomatenblokjes
1 ui, gepeld en fijngesneden
2 teentjes knoflook, gepeld en fijngesneden
zout en peper naar smaak
Voor de cashewroom
150 gram rauwe cashews
1 citroen, het sap
5 eetlepels heet water
snufje zout
Hoe maak je het?
1. Verwarm de ovengrill voor op 220 graden Celsius, en week de cashews in een bakje met kokend water (zorg dat alle nootjes onder water staan).
2. Snij de aubergines en de zoete aardappel in plakken van circa 1 centimeter. Beleg een bakplaat met bakpapier en leg de plakken daarop. Besprenkel met een beetje olijfolie, zout en peper.
3. Grill de aubergine en de zoete aardappel gedurende circa 20 minuten, totdat ze goudbruin en gaar zijn. Zet daarna de oven in heteluchtstand en verlaag de temperatuur naar 180 graden Celsius.
4. Maak de seitan gehakt los met de hand.
5. Verhit olie in een koekenpan en fruit de ui totdat deze glazig begint te worden.
6. Voeg de gehakt, knoflook, eetlepel Gula Java Safran, kaneel en paprikapoeder toe en roerbak kort mee.
7. Voeg de tomatenblokjes toe en laat het geheel enkele minuten op laag vuur sudderen. Breng op smaak met zout en peper.
8. Bouw dan de moussaka. Vet een ovenschaal in en leg op de bodem de helft van de tomaten-gehaktsaus, leg daarop een laag met aubergine en zoete aardappel plakken (om en om naast elkaar), daarop de andere helft van de tomaten-gehaktsaus en tot slot daarop weer aubergine en zoete aardappel plakken.
9. Zet de schaal in de oven en bak de moussaka 25 minuten gaar.
10. Maak terwijl de moussaka in de oven staat de cashewroom. Giet hiervoor de cashews af en doe samen met het sap van de citroenen, heet water en een snufje Fleur de Sel in een blender of mixer. Mix tot een gladde, romige saus en gebruik dit als topping op de moussaka.
Eetsmakelijk!
Heb jij dit recept gemaakt? Verras mij dan met een foto van jouw creatie via Facebook, Instagram of Twitter! Ook vragen of opmerkingen zijn altijd welkom. Ik ben ontzettend benieuwd!
Lees ook

Recepten
- 05 September 2025
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan
- Karlijn Swaen

Ontspanning
- 28 August 2025
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
Het einde van de zomervakantie is in zicht
- Karlijn Swaen

Recepten
- 04 September 2025
Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem
Heb je zin in een zonnige lunch die je direct meeneemt naar Italië
- Karlijn Swaen
5 Reacties
Is nu de 4e of 5e keer dat we dit maken. Zooooo lekker!
12:09 19 januari 2024Hi Remko, Wat goed om te horen!! Wij hopen dat je hem ook nog een 6e, 7e, 8e, 9e of 10e keer gaat maken :) Liefs, Karlijn
12:09 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Ik heb dit recept gemaakt. We kregen alles eters op visite die bleven eten. Zij en ook wij vonden het heerlijk! Ze wilden zelfs het recept! Ik ben helaas vergeten een foto te maken. Maar omdat ik dit gerecht zeker vaker ga maken, zal een foto nog zeker een keer volgen! Heel fijn ook dat dit recept Vegan is IPV alleen vega.
12:09 19 januari 2024Hi Mariëlla, Wat leuk om te horen dat zowel je gasten als jij genoten! Dankjewel! Groetjes, Mariëlle
12:09 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Hai, even een vraagje. Maak je die witte room echt alleen door cashewnootjes, citroen en water? Wordt dit dan een romige saus? En op het plaatje is het vrij veel. Ik kan me haast niet voorstellen dat ik een witte saus hiervan kan maken...
12:09 19 januari 2024Hi Michele, absoluut, probeer het maar! :-) Wel rauwe cashews en die even goed weken van te voren - hoe langer hoe smeuïger. Eetsmakelijk!
12:09 19 januari 2024Vraagje, moet dat water blijven koken om de cashewnoten te weken? Ik doe het niet maa maakt dat verschil uit?
12:09 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Hi Isabel, Ik heb jouw gerecht Vegan Mousska nu al drie keer gemaakt. Het gerecht smaakt erg goed vind ik. Dank voor het recept. Groetjes, Pieter
12:09 19 januari 2024Wat leuk om te horen Pieter! Dank!!
12:09 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Een reactie geven
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.