Bolognese is niet voor niets een favoriete pastasaus. Het is simpel, snel, lekker en je kan er van alles ingooien! Deze vegetarische versie is vullend en gezond door de linzen, winterpeen, bleekselderij en krijgt de klassieke touch van de Italiaanse klassieker. Lees snel verder!
Vegetarische bolognese
Vegetarische bolognese is een heerlijk en duurzaam alternatief voor de klassieke versie met vlees. Door te kiezen voor ingrediënten zoals linzen en kastanjechampignons, krijg je een gerecht dat net zo rijk van smaak is, maar met een veel lagere impact op het milieu. Linzen zijn hierbij een uitstekende keuze: ze zijn rijk aan eiwitten, vezels en essentiële voedingsstoffen, zoals ijzer en foliumzuur.
Bovendien zorgen linzen voor een stevige textuur die perfect de rol van gehakt kan overnemen. In combinatie met de umami-smaak van champignons ontstaat een bolognese waar zelfs de meest toegewijde vleesliefhebber van zal genieten.
Ingrediënten
Voor
personen
Ingredients
Bereidingswijze
Stap 1
Zet een pan met water en wat zout op om de pasta in te koken.
Stap 2
Verhit de olijfolie in een grote pan. Voeg de ui, wortel, bleekselderij en knoflook toe en fruit dit op laag vuur tot de groenten zacht zijn en beginnen te geuren.
Stap 3
Voeg de fijngehakte kastanjechampignons toe aan de pan. Bak ze op middelhoog vuur tot ze vocht loslaten en dit grotendeels is verdampt. Dit geeft de saus een rijke, hartige basis.
Stap 4
Voeg de rode linzen toe en roer goed door zodat ze bedekt zijn met de smaken van de groenten en champignons.
Stap 5
Blus af met de witte wijn en laat deze verdampen. Voeg daarna de tomatenpuree toe en bak kort mee.
Stap 6
Voeg de gepelde tomaten (of passata), groentebouillon, en het laurierblad toe. Roer goed door.
Stap 7
Breng de saus aan de kook en zet het vuur laag. Laat het geheel ongeveer 30-40 minuten sudderen, of tot de linzen zacht zijn. Voeg meer bouillon toe als de saus te droog wordt.
Stap 8
Kook intussen de pasta volgens de aanwijzing op de verpakking ‘al dente’ (net) gaar.
Stap 9
Roer op het einde de melk (of plantaardige melk) door de saus voor een romige textuur. Proef en breng op smaak met zout, peper, en eventueel gerookte paprika.
Stap 10
Serveer de saus met de tagliatelle, en garneer met verse basilicum.
Tip
Wil je het nog rijker van smaak maken? Voeg dan twee eetlepels balsamico azijn toe en laat dit ook meekoken.
Tips om het recept vegan te maken
Wil je dit recept volledig plantaardig maken? Vervang de Parmezaanse kaas door een vegan alternatief, zoals edelgistvlokken of een plantaardige kaas op basis van cashewnoten. En vervang natuurlijk de volle melk door een plantaardig alternatief.
Controleer ook de pasta, want sommige soorten bevatten ei. Voor extra romigheid kun je een scheutje plantaardige kookroom toevoegen. Zo tover je deze vegetarische bolognese eenvoudig om tot een vegan feestmaal.
Heb jij dit recept voor een vegetarische bolognese gemaakt?
Laat het ons weten in een reactie, op Facebook of op Instagram. We zijn benieuwd!
Wil je zelf de pasta maken voor bij deze saus? Neem dan een kijkje in dit artikel voor onze favoriete pastamachines!
Lees ook

- 05 September 2025
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan
- Karlijn Swaen

- 28 August 2025
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
Het einde van de zomervakantie is in zicht
- Karlijn Swaen

- 04 September 2025
Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem
Heb je zin in een zonnige lunch die je direct meeneemt naar Italië
- Karlijn Swaen
3 Reacties
Bedankt voor dit heerlijke recept
12:10 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Lijkt me lekker maar laat in Bologna niet horen dat een bolognese snel is en dat je er van alles in kunt gooien, tenzij je het roept vanuit een hele snelle auto.
12:10 19 januari 2024Graag vermelden voor hoeveel personen dit is. 50 gram rode linzen. Zijn dat droge linzen of gekookte linzen.
12:10 19 januari 2024Ik zie andere Bolongese recepten die 2 uur moeten pruttelen, maar als een zoals deze variant sneller klaar is, lijkt met dat prima. Volgens mij zijn er veel variaties op dit thema en de Italianen kunnen heel goed overweg met wat ze op dat moment beschikbaar hebben.
12:10 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Mmm, ziet er heerlijk uit! Ik gebruik altijd linzen als basis voor spaghettisaus. Volgende keer zal ik er eens kastanje champignons onder doen.
12:10 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Een reactie geven
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.