Vegetarische Tom Ka Kai van Orachan
Isabel Boerdam

Vegetarische Tom Ka Kai van Orachan

maandag 20 maart 2017
Naar recept

Deze maand op De Hippe Vegetariër doen we Aziatische maandag! Geïnspireerd door Fair Trade Original, wiens Thaise boerinnen begin april naar Nederland komen om hun Aziatische kookkunsten met ons te delen. Deze authentieke Tom Ka Kai-soep is naar het recept van Khun Orachan, een fairtrade kruidenexpert met groene vingers. Ik maakte er een vegetarische variant van. Eetsmakelijk!

Khun Orachan: kruidenexpert met groene vingers
Khun Orachan is één van de Thaise boerinnen van Fair Trade Original. Ze is lerares, studeerde landbouwwetenschappen en is de voortrekker van de fairtrade kruidenboeren. Een druk bestaan, want ze heeft ook twee dochters. Orachan verbouwt kruiden voor de groene, rode en gele Thaise kruidenpasta’s van Fair Trade Original: onder andere laos, citroengras, gember en geelwortel. Met haar groene vingers kweekt ze alles overvloedig en weelderig door elkaar. Daar zit een filosofie achter. Orachan: ‘Het gaat erom dat je alles in balans houdt.’

Fairtrade verbouwen is een goed alternatief voor kleine kruidenboeren. Ze kunnen gezamenlijk plannen en vermijden dat ze hetzelfde verbouwen als collega-boeren. De arbeidsomstandigheden zijn beter, er wordt milieuvriendelijk gewerkt en er zijn heldere prijsafspraken.

Orachan’s Tom Ka Kai (maar dan vega)
Iedere dag duikt Orachan met een mooie groene buit haar keuken in. Zo tovert ze de meest spannende gerechten op tafel. Hoogtepunt is haar verse zelfgemaakte tom ka kai. De vers geoogste kruiden, de pittige gember, de geurige sereh en de zoete kokosmelk geven verrukkelijke kruidige aroma.

Ingrediënten

Voor

4

personen

Ingrediënten

Bereidingswijze

Stap 1

Breng de kokosmelk aan de kook.

Stap 2

Voeg de sjalotten, rode peper, verse gember, citroengras en laos toe aan de hete kokosmelk, sluit de pan af met een deksel en laat even doorkoken.

Stap 3

Schenk er de groentebouillon bij en voeg de kipstukjes toe. Laat de ‘kip’ 5 minuten garen. Niet te lang, anders wordt het vlees droog.

Stap 4

Voeg de sojasaus, suiker, tamarinde, korianderwortel en 3 citroenblaadjes toe.

Stap 5

Voeg daarna de cherrytomaatjes toe en als laatste de oesterzwammen en de kool. Laat nog enkele minuten koken.

Stap 6

Pers de limoen uit en giet in de soep. Maak af met de resterende citroenblaadjes en serveer de soep dampend warm.

Leuk weetje over Laos
Orachan: “Laos is een bijzondere wortel met gezonde eigenschappen. Het stimuleert de spijsvertering, bevordert de opname van vitamine C en is goed tegen verkoudheid!”

Wil jij Orachan ontmoeten en haar keukengeheimen leren?
Op 6 april komt ze naar Nederland om om haar oorspronkelijke familierecepten te delen met Nederlandse liefhebbers van de Thaise keuken. Jij kan hierbij zijn. Je kunt je aanmelden via: www.ontmoetonzeboeren.nl. Let op, de plaatsen zijn beperkt! Er mogen 30 mensen meedoen, je krijgt tijdig bericht of je bent geselecteerd om erbij te zijn.

Heb jij dit recept gemaakt? Verras mij dan met een foto van jouw creatie via Facebook, Instagram of Twitter! Ook vragen of opmerkingen zijn altijd welkom. Ik ben ontzettend benieuwd!

Lees ook

Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist
  • 15 September 2025

Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist

De zon laat zich misschien minder vaak zien en de avonden worden alweer korter, maar dat betekent niet dat de zomer voorbij hoeft te zijn

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
  • 08 September 2025

Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?

Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken

4 Reacties

Lekkere soep, maar ik zou het citroengras kneuzen of grof snijden zodat je het eenvoudig er weer uit kunt halen voordat je de soep serveert of dat de gasten het er zelf uit kunnen halen. Met het in reepjes snijden heb je kans op niet eetbare harde delen in de soep die niet iedereen waardeert.

12:09 19 januari 2024

Hi Peter, Fijn dat je de soep lekker vond! En het citroengras grof snijden is inderdaad ook een goed idee. Liefs, Bibian

12:09 19 januari 2024

Hoeveel is een volle desserlepel???? Liefst vervangen door de gangbare tbsp of tsp (tablespoon/15ml) of tsp (teaspoon/5 ml). Kan ik die maatlepeltjes ook weer eens gebruiken :P

12:09 19 januari 2024

Hoi Cathleijne, een dessertlepel is inderdaad een gekke maatvorm. Ik heb dan ook de volle dessertlepel in dit recept vervangen door een eetlepel, dat is veel gangbaarder, je hebt helemaal gelijk :-) Veel kookplezier!

12:09 19 januari 2024

Hoi Isabel, ik wil het graag vandaag gaan maken. Maar voor hoeveel personen is dit recept? Ik gok 4 personen. Ik kook vandaag voor 25 dus is een beetje zoeken naar de hoeveelheden

12:09 19 januari 2024

Hoi Beatrijs, als ik het recept zo zie ga ik er ook van uit dat het recept voor 4 personen is. Is het gelukt met koken? Ik ben hartstikke benieuwd :-) Groetjes, Lieske

12:09 19 januari 2024

Wat dacht je van een print-out versie/ facility voor dit menu ? vr. gr.

12:09 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.