Ontdek de vergeten groente: aardpeer
Vince Fajardo

Ontdek de vergeten groente: aardpeer

dinsdag 07 januari 2025
De aardpeer, ook wel topinamboer genoemd, is een vergeten groente die helaas niet de aandacht krijgt die hij verdient. Vroeger was hij populair, maar inmiddels wordt hij vaak over het hoofd gezien. Toch is deze knol zeker het ontdekken waard! De aardpeer zit boordevol gezonde voedingsstoffen en is verrassend veelzijdig. Of je hem nu gebruikt als aardappelvervanger, in een soep of stoofschotel stopt, hij voegt altijd iets bijzonders toe. Dus waarom deze vergeten groente niet een keer opnieuw proberen? Je zult versteld staan van de mogelijkheden!

De geschiedenis van de aardpeer


De aardpeer… tot voor kort hadden we er zelf nog niet veel over gehoord. Wel van topinamboer, en die lijkt verdraaid veel op de aardpeer. En dat klopt! De aardpeer wordt ook wel topinamboer, Jerusalem-artisjok of knolzonnebloem genoemd. Maar waar komt deze groente eigenlijk vandaan, en hoe krijgt hij zijn naam?


De aardpeer werd in 1605 ontdekt door een Franse ontdekkingsreiziger bij een indianenstam in Noord-Amerika. De Fransman was zo enthousiast over de smaak dat hij de groente meenam naar Frankrijk, waar hij al snel populair werd. Ook vandaag de dag wordt de aardpeer nog steeds veel gegeten, vooral in het noorden van Frankrijk en de Provence. Een groot deel van de oogst wordt geëxporteerd, onder andere naar Nederland. In Frankrijk staat de groente bekend als topinambour, in Italië noemt men hem Girasole Articiocco (zonnebloem-artisjok) en de Engelsen gebruiken de naam Jerusalem Artichoke. Die laatste naam is waarschijnlijk een verbastering van de Italiaanse benaming.

De aardpeer in de tuin en in de pan


De aardpeer is een knolgroente uit de familie van de zonnebloemen, wat ook meteen zichtbaar is in de tuin, waar de plant prachtige gele bloemen produceert. De smaak van de aardpeer is verrassend veelzijdig en doet denken aan een mix van artisjok en aardappel. Rauw heeft hij een knapperige textuur en een lichtzoete, nootachtige smaak, vergelijkbaar met waterkastanjes. Wanneer we hem koken of roosteren, wordt de smaak zachter en romiger, met een subtiele artisjok-smaak en een vleugje aardse zoetheid. Bovendien zit de aardpeer boordevol inuline, een oplosbare vezel die goed is voor de darmgezondheid en de groei van goede bacteriën stimuleert.

Het seizoen


De aardpeer is een groente die perfect past bij alle seizoenen. Terwijl veel groenten het moeilijk hebben in de winter, blijft de aardpeer juist lekker stevig in de grond, zelfs bij kouder weer. Dit maakt hem een ideale oogst in de herfst en wintermaanden. In deze tijd van het jaar, wanneer andere verse groenten schaars beginnen te worden, biedt de aardpeer een heerlijke en voedzame aanvulling op je maaltijden. 


De smaak van de aardpeer wordt zelfs iets zoeter na de eerste kou, wat hem ideaal maakt voor hartige wintergerechten zoals soepen, stoofschotels en puree.

Wat maken we ermee?


De aardpeer is ongelooflijk veelzijdig en kan op verschillende manieren worden bereid. Een van de makkelijkste manieren is om de aardpeer te roosteren. Snijd de knollen in stukjes, besprenkel ze met olijfolie, zout, peper en wat kruiden naar keuze, en rooster ze in de oven tot ze goudbruin en zacht zijn. 


Je kunt de aardpeer ook verwerken in een romige soep, bijvoorbeeld samen met prei en aardappel voor een heerlijke, verwarmende maaltijd. Voor een frisse twist kun je de aardpeer rauw in dunne plakjes snijden en toevoegen aan een salade met bijvoorbeeld appel, walnoten en een lekkere vinaigrette. 


Daarnaast is aardpeer een geweldige vervanger voor aardappelen in bijvoorbeeld stamppot of een gratin. Je kunt de smaak combineren met andere groenten zoals wortel, pastinaak of pompoen voor een herfst- of wintergerecht dat je warm houdt!

Quiche met spinazie, aardpeer en feta
  • 22 August 2018

Quiche met spinazie, aardpeer en feta

De komende tijd behandelen we op De Hippe Vegetariër verschillende wereldkeukens

  • Mariëlle van Stek
Artikel bekijken
Aardpeersoep met bospaddenstoelen
  • 27 February 2017

Aardpeersoep met bospaddenstoelen

Als laatste in de reeks met aardpeerrecepten is de aardpeersoep met bospaddenstoelen

  • Isabel Boerdam
Artikel bekijken

Kende jij de aardpeer al en weet je lekkere gerechten met de aardpeer?

Laat het ons weten in een reactie, op Facebook of op Instagram. Wij zijn benieuwd!

Beeld: Shutterstock

Lees ook

Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist
  • 15 September 2025

Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist

De zon laat zich misschien minder vaak zien en de avonden worden alweer korter, maar dat betekent niet dat de zomer voorbij hoeft te zijn

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
  • 08 September 2025

Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?

Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken

7 Reacties

Ooo, ik had niet door dat er hieronder reacties stonden en dacht dat niemand had gereageerd. Vanavond gemaakt voor het hele gezin; niet te eten zo hard! (zitten wat kleine kinderen bij...). Wat jammer! Als ik had geweten dat ik ze beter even had kunnen voorkoken, had ik het zeker gedaan! Wat zal ik nu nog doen met de 9/10e volle bak met aardperenschotel? Iemand een idee?

12:22 19 januari 2024

Ooh Esthersorry! We zullen het aanpassen. Hierbij nog wat extra recept inspiratie: https://www.dehippevegetarier.nl/category//aardpeer/. Groetjes! Isabel

12:22 19 januari 2024

Ik heb dit gerecht dit weekend gemaakt maar zelfs na meer dan een uur in de oven waren de aardperen nog hard. Helaas was het daarom niet eetbaar. Misschien als ik ze volgende keer even voorkook dat het beter werkt. Ik kan me voorstellen dat de smaak erg lekker is als het lukt.

12:22 19 januari 2024

Jammer Anne, maar het kan inderdaad per oven verschillen. Even voorkoken is dan een goede tip om het de volgende keer opnieuw te proberen, want aardpeer is wel erg lekker :-) Succes!!

12:22 19 januari 2024

Een heerlijk makkelijk te maken gerechtje. 30 minuten was voor ons iets te kort, de aardpeer had nog wat veel 'bite'. Bij gebrek aan crème fraîche heb ik een scheut yoghurt met wat houdbare slagroom gebruikt, ook prima.

12:22 19 januari 2024

Klinkt als een lekker recept en altijd leuk om met nieuwe (of eigenlijk hele oude) groenten te koken en nieuwe soorten te ontdekken om aan je menu toe te voegen :)

12:22 19 januari 2024

Vind ik ook Inge! Hoera voor de Vergeten groente :-)

12:22 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.