Recepten
Het kookboek Vers uit de oven is geschreven door de Londense Ajda Mehmet. Door middel van eenvoudige tips en trucs, én natuurlijk heerlijke recepten, leert zij ons hoe je zo optimaal mogelijk gebruik kunt maken van je oven. Want zoals ze zelf schrijft: 'je oven is het Zwitserse zakmes onder de keukenapparatuur'! Vandaag delen wij wederom een recept uit dit boek: de lekkerste vegetarische saus met aubergine!
Ingrediënten
Voor 4 personen
1 uur en 20 minuten bereidingstijd
2 aubergines, in blokjes van 3 cm
50-60 ml extra vierge olijfolie
zeezout
3 el olijfolie
2 tenen knoflook, in dunne plakjes
1/2 tl korianderzaad, geplet met een stamper in een vijzel
1/4 tl kaneel
1 bosje koriander, fijngehakt
1 bosje platte peterselie, fijngehakt
2 tomaten, in kleine blokjes
1 el biologische tomatenpuree
400 g biologische tomatenblokjes uit blik
zeezout en zwarte peper
citroensap
Extra
gekookte pasta
Benodigdheden
bakplaat met bakpapier
Bereidingswijze
Heb jij een van deze recepten of een ander recept uit Vers uit de oven gemaakt? Wat vond je ervan? Laat het ons weten in een bericht via de website, Instagram of Facebook. We zijn benieuwd!
Vers uit de oven
Ajda Mehmet
Uitgeverij: Good Cook B.V.
ISBN: 9789461432223
Prijs: €20.95
Ingrediënten
Voor 4 personen
1 uur en 20 minuten bereidingstijd
2 aubergines, in blokjes van 3 cm
50-60 ml extra vierge olijfolie
zeezout
3 el olijfolie
2 tenen knoflook, in dunne plakjes
1/2 tl korianderzaad, geplet met een stamper in een vijzel
1/4 tl kaneel
1 bosje koriander, fijngehakt
1 bosje platte peterselie, fijngehakt
2 tomaten, in kleine blokjes
1 el biologische tomatenpuree
400 g biologische tomatenblokjes uit blik
zeezout en zwarte peper
citroensap
Extra
gekookte pasta
Benodigdheden
bakplaat met bakpapier
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor tot 200 °C.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en verspreid de aubergineblokjes erover. Je hebt een ruime hoeveelheid olijfolie nodig om over de aubergine te sprenkelen. Draai de blokjes om zodat beide kanten goed bedekt zijn met olie.
- Breng de aubergine op smaak met zeezout. Rooster de blokjes 25 tot 30 minuten in de oven, keer ze halverwege, tot ze zacht en goudbruin zijn. Het bruine gekarameliseerde geeft de saus een rijkere smaak, dus zet de aubergine terug in de oven als de aubergine meer tijd nodig heeft om te bruinen, en bak hem nog ongeveer 5 minuten.
- Je kunt aan de saus beginnen als de aubergine bijna klaar is. Verwarm een grote scheut olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur en bak de knoflookplakjes ongeveer 3 tot 4 minuten tot ze bruin worden, maar niet verbranden. Voeg het korianderzaad en de kaneel toe, gevolgd door de verse koriander en peterselie. Roer alles goed door en ga ongeveer 2 tot 3 minuten door met bakken. Voeg de verse tomaten en de tomatenpuree toe en bak nog 2 minuten.
- Schep voorzichtig de zachte aubergine in de pan en roer om te mengen. Let op dat je niet de zachte stukjes kapot roert, want het is de bedoeling dat ze hun vorm behouden om de saus een stevige textuur te geven. Voeg de tomatenblokjes uit blik toe. Vul het blik voor ongeveer een kwart met kraanwater, draai en zwenk het rond zodat het water mengt met het achtergebleven tomatensap en voeg dit water ook toe. Breng goed op smaak met zeezout en peper. Breng de saus aan de kook, draai het vuur iets lager en laat de saus 20 minuten zachtjes pruttelen. Proef of de saus op smaak is en voeg ten slotte een kneepje citroensap toe om een fris accent toe te voegen. Serveer de saus bij pasta.
Heb jij een van deze recepten of een ander recept uit Vers uit de oven gemaakt? Wat vond je ervan? Laat het ons weten in een bericht via de website, Instagram of Facebook. We zijn benieuwd!
Vers uit de oven
Ajda Mehmet
Uitgeverij: Good Cook B.V.
ISBN: 9789461432223
Prijs: €20.95
Lees ook

Recepten
- 05 September 2025
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan
- Karlijn Swaen

Ontspanning
- 28 August 2025
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
Het einde van de zomervakantie is in zicht
- Karlijn Swaen

Recepten
- 04 September 2025
Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem
Heb je zin in een zonnige lunch die je direct meeneemt naar Italië
- Karlijn Swaen
2 Reacties
was superlekker, heb wel een vraag. Kan ik dit gerecht een avond van te voren bereiden?
11:47 19 januari 2024Hi Marja, dat moet wel kunnen lijkt me! Fijn om te horen dat het goed is bevallen :)
11:47 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Het kost even wat tijd maar ooooh wat is deze saus VERRUKKELIJK!!!!! Ik dacht dat ik korianderzaad in huis had maar dat was helaas niet zo maar ondanks dat was het om je vingers bij af te likken. Ik had er verse pasta bij en groene asperges uit de oven ( olijfolie knoflook zeezout en afgeblust met balsamico en getopt met parmezaanse kaas) en nog een klein stukje ouderwets suddervlees erbij. Top!!!
11:47 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Een reactie geven
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.