Dit recept was een regelrecht experiment. Ik kwam een geweldige vijgentaart van Jamie Oliver tegen maar was niet zo blij met zijn overdadige gebruik van boter, suiker en eieren. Daarom ging ik op zoek naar gezondere alternatieven en kwam op kookblog De Bakparade een muffin tegen waarbij de boter was vervangen door ongesuikerde appelmoes. Dat leek me wel wat! Deze gezonde(re) vijgentaart is mijn trotse resultaat.
Wat heb je nodig?
Voor het deeg:
150 gram volkorenbloem
100 gram havervlokken
125 gram boter
100 gram suiker
2 eierdooiers
2 eetlepels water
rasp van 1 citroen
snufje zout
Voor de vulling:
250 gram gemalen rauwe blanke amandelen (of 250 gram amandelmeel)
100 gram suiker
50 gram havervlokken
1 zakje vanillesuiker
zaadjes van 1 vanillestokje
rasp van 1 sinaasappel
1 eetlepel amaretto (niet noodzakelijk, wel heel lekker)
360 g ongesuikerde appelmoes
Voor de garnering:
7 verse vijgen
30 gram suiker
2 eetlepels water
handje grofgehakte rauw blanke amandelen
klein handje tijm
Hoe maak je deze vijgentaart met amandelvulling?
Verwarm de oven voor op 180 graden. Maak eerst het deeg: doe de volkorenbloem met de havervlokken, de boter, de suiker, de eierdooiers, de eetlepels water, de citroenrasp en het snufje zout in een kom en kneed tot er een egaal deeg ontstaat of doe het in de keukenmachine. Druk het deeg in een ingevette springvorm van ongeveer 26 centimeter doorsnede en zet hem 10 minuten in de oven tot het deeg licht goudbruin kleurt. Haal uit de oven en laat afkoelen. Mocht hij ondertussen een beetje gerezen zijn, plet hem dan voorzichtig. Maak nu de vulling: doe de gemalen amandelen (of het amandelmeel) samen met de suiker, de havervlokken, de vanillesuiker, de vanillezaadjes, de sinaasappelrasp, de eetlepel amaretto en de appelmoes in de mixer tot er een romige massa ontstaat. Doe deze massa in de springvorm. Ontdoe de vijgen van hun steeltje en snij ze kruisvormig in (niet helemaal) zodat je ze als roosjes kan openvouwen. Verdeel de vijgen over de springvorm en duw ze in de vulling. Verhit nu de suiker met de eetlepels water in een steelpannetje en laat dit inkoken tot er een siroop ontstaat. Besprenkel de vijgen hiermee. Bestrooi het geheel met de grofgehakte amandelen en de tijm en bak de taart in 30 minuten goudbruin. Half uurtje laten afkoelen voordat je hem serveert, koud is hij ook heel lekker!
Wat heb je nodig?
Voor het deeg:
150 gram volkorenbloem
100 gram havervlokken
125 gram boter
100 gram suiker
2 eierdooiers
2 eetlepels water
rasp van 1 citroen
snufje zout
Voor de vulling:
250 gram gemalen rauwe blanke amandelen (of 250 gram amandelmeel)
100 gram suiker
50 gram havervlokken
1 zakje vanillesuiker
zaadjes van 1 vanillestokje
rasp van 1 sinaasappel
1 eetlepel amaretto (niet noodzakelijk, wel heel lekker)
360 g ongesuikerde appelmoes
Voor de garnering:
7 verse vijgen
30 gram suiker
2 eetlepels water
handje grofgehakte rauw blanke amandelen
klein handje tijm
Hoe maak je deze vijgentaart met amandelvulling?
Verwarm de oven voor op 180 graden. Maak eerst het deeg: doe de volkorenbloem met de havervlokken, de boter, de suiker, de eierdooiers, de eetlepels water, de citroenrasp en het snufje zout in een kom en kneed tot er een egaal deeg ontstaat of doe het in de keukenmachine. Druk het deeg in een ingevette springvorm van ongeveer 26 centimeter doorsnede en zet hem 10 minuten in de oven tot het deeg licht goudbruin kleurt. Haal uit de oven en laat afkoelen. Mocht hij ondertussen een beetje gerezen zijn, plet hem dan voorzichtig. Maak nu de vulling: doe de gemalen amandelen (of het amandelmeel) samen met de suiker, de havervlokken, de vanillesuiker, de vanillezaadjes, de sinaasappelrasp, de eetlepel amaretto en de appelmoes in de mixer tot er een romige massa ontstaat. Doe deze massa in de springvorm. Ontdoe de vijgen van hun steeltje en snij ze kruisvormig in (niet helemaal) zodat je ze als roosjes kan openvouwen. Verdeel de vijgen over de springvorm en duw ze in de vulling. Verhit nu de suiker met de eetlepels water in een steelpannetje en laat dit inkoken tot er een siroop ontstaat. Besprenkel de vijgen hiermee. Bestrooi het geheel met de grofgehakte amandelen en de tijm en bak de taart in 30 minuten goudbruin. Half uurtje laten afkoelen voordat je hem serveert, koud is hij ook heel lekker!
Lees ook

Ontspanning
- 28 August 2025
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
Het einde van de zomervakantie is in zicht
- Karlijn Swaen

Recepten
- 05 September 2025
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan
- Karlijn Swaen

In mijn keuken
- 08 September 2025
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel
- Karlijn Swaen
2 Reacties
Kan je ook de eierdooiers vervangen voor lijnzaad?
12:23 19 januari 2024Hoi Lisanne, over het algemeen werkt dit wel goed, daarnaast is appelmoes vaak ook een goed alternatief voor eidooiers in baksels. Ik heb de lijnzaad of appelmoes optie echter niet in dit recept getest, dus het kan zijn dat het resultaat net iets anders uitvalt. Maar ik heb goed hoop :-) Laat je het weten als je het geprobeerd hebt, wij zijn ook erg benieuwd!
12:23 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Wat versta je onder een middelgrote pot appelmoes?
12:23 19 januari 2024Hoi Tjitske, goede vraag! Dit is een pot van 360 gram. Veel bakplezier!
12:23 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Een reactie geven
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.