Deze wortelcake met walnoten is een heerlijke traktatie voor liefhebbers van zoete en hartige smaken. De wortels geven de cake een heerlijk zoete smaak en een mooie kleur, terwijl de walnoten zorgen voor een knapperige textuur en een hartige smaak. Dit recept komt uit het nieuwe kookboek 'Vegan voor altijd' van Katharina Seiser. Of je nu een ervaren bakker bent of net begint, deze wortelcake met walnoten zal zeker een favoriet worden! Lees snel verder.
Ingrediënten
1 citroen
300 g wortels
250 g friszure appels
250 g tarwebloem (type 55), extra voor het bestuiven
180 g poedersuiker, extra voor het bestrooien
150 g zonnebloemolie, extra voor invetten
100 g walnoten
10 g wijnsteenbakpoeder
40 ml brandewijn (cognac of brandy)
1 tl baking soda
1 tl zout
1/2 gemalen ceylonkaneel of koekkruiden, naar wens
Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor op 160 graden hetelucht. Vet een ronde bakvorm met de hand in met een beetje olie. Bestrooi hem meteen daarna met wat bloem, verdeel de bloem goed door de schudden en te kloppen en klop de overtollige bloem eruit.
2. Hak de walnoten grof in een hakmolen.
3. Schil de wortels en appels. Rasp de wortels fijn (je krijgt ruim 200 gram) en rasp de appels op de grove rasp. Rasp de schil van de hele citroen en voeg hem toe. Pers de citroen uit en meng 2 eetlepels sap door het wortel-appelmengsel
4. Meng de bloem, het bakpoeder, baking soda, de suiker en het zout in een mengkom. Voeg het wortel-appelmengsel, de walnoten, indien gewenst de kaneel of koekkruiden, de olie en de brandewijn toe en meng alles circa 5 minuten met een handmixer met gardes.
5. Doe het beslag in de bakvorm en strijk het glad. Bak de cake 55-60 minuten in de voorverwarmde oven op 160 graden hetelucht, tot hij goudbruin is. Prik een breinaald in het midden van de cake; als die er schoon uitkomt, is de cake gaar.
6. Haal de cake uit de oven en laat hem 10 minuten afkoelen. Verwijder de vorm en laat de cake volledig afkoelen. Je kunt hem het beste de volgende dag pas met poedersuiker bestrooien en aansnijden.
Wil je variëren met dit recept? Voeg dan eens rozijnen of gehakte chocolade toe aan het beslag! Als je wilt, kun je de cake met een glazuur van poedersuiker en versgeperst citroensap bestrijken.
Heb jij dit recept geprobeerd? Of heb je een ander lievelingsrecept uit het kookboek 'Vegan voor altijd'? Laat het ons weten in een reactie, op Facebook of op Instagram. Wij zijn benieuwd!
Vegan voor altijd
Bol.com | Libris
Katharina Seiser
29,90 | Carrera
ISBN 9789464710038
Ingrediënten
1 citroen
300 g wortels
250 g friszure appels
250 g tarwebloem (type 55), extra voor het bestuiven
180 g poedersuiker, extra voor het bestrooien
150 g zonnebloemolie, extra voor invetten
100 g walnoten
10 g wijnsteenbakpoeder
40 ml brandewijn (cognac of brandy)
1 tl baking soda
1 tl zout
1/2 gemalen ceylonkaneel of koekkruiden, naar wens
Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor op 160 graden hetelucht. Vet een ronde bakvorm met de hand in met een beetje olie. Bestrooi hem meteen daarna met wat bloem, verdeel de bloem goed door de schudden en te kloppen en klop de overtollige bloem eruit.
2. Hak de walnoten grof in een hakmolen.
3. Schil de wortels en appels. Rasp de wortels fijn (je krijgt ruim 200 gram) en rasp de appels op de grove rasp. Rasp de schil van de hele citroen en voeg hem toe. Pers de citroen uit en meng 2 eetlepels sap door het wortel-appelmengsel
4. Meng de bloem, het bakpoeder, baking soda, de suiker en het zout in een mengkom. Voeg het wortel-appelmengsel, de walnoten, indien gewenst de kaneel of koekkruiden, de olie en de brandewijn toe en meng alles circa 5 minuten met een handmixer met gardes.
5. Doe het beslag in de bakvorm en strijk het glad. Bak de cake 55-60 minuten in de voorverwarmde oven op 160 graden hetelucht, tot hij goudbruin is. Prik een breinaald in het midden van de cake; als die er schoon uitkomt, is de cake gaar.
6. Haal de cake uit de oven en laat hem 10 minuten afkoelen. Verwijder de vorm en laat de cake volledig afkoelen. Je kunt hem het beste de volgende dag pas met poedersuiker bestrooien en aansnijden.
Wil je variëren met dit recept? Voeg dan eens rozijnen of gehakte chocolade toe aan het beslag! Als je wilt, kun je de cake met een glazuur van poedersuiker en versgeperst citroensap bestrijken.
Heb jij dit recept geprobeerd? Of heb je een ander lievelingsrecept uit het kookboek 'Vegan voor altijd'? Laat het ons weten in een reactie, op Facebook of op Instagram. Wij zijn benieuwd!
Vegan voor altijd
Bol.com | Libris
Katharina Seiser
29,90 | Carrera
ISBN 9789464710038
Lees ook

Ontspanning
- 28 August 2025
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
Het einde van de zomervakantie is in zicht
- Karlijn Swaen

Recepten
- 05 September 2025
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan
- Karlijn Swaen

In mijn keuken
- 08 September 2025
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel
- Karlijn Swaen
0 Reacties
Een reactie geven
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.