Piccalilly is een mengsel van ingelegde groenten. Het bestaat voornamelijk uit augurken, zilveruitjes en bloemkool en heeft een beetje zurige smaak. Het is een ideale smaakmaker bij winterse gerechten als stamppot. Je kan het gewoon in een potje in de supermarkt kopen, maar ook zelf maken! Onze favoriete kookexpert Eke van Koken met Kennis legt uit hoe het moet.
Ingrediënten
300 ml azijn
200 ml water
25 g bloem
30 g Dijon mosterd (of 12.5 g mosterdpoeder)
10 g suiker
5 g gember (geraspt of fijngehakt)
2.5 g kerriepoeder (kleine tl)
2.5 g kurkuma (kleine tl)
1 el zonnebloemolie
600 g stevige groenten zoals wortel, bloemkool, meiknol, pastinaak, etc.*
Verder nodig
steriele weckpotten of andere potten met een schroefdop (totaal circa 1,5 liter)
*Voor piccalilly kun je allerlei soorten groenten gebruiken. Kijk wat er in het seizoen is. Kook harde groenten zoals wortel, prei, ui, pastinaak, bloemkool, meiknol, etc. eerst even kort in kokend water (blancheren). Spoel vervolgens koud en laat goed uitlekken. Zachte groenten zoals paprika of komkommer hoef je niet eerst te koken. Je kunt ook kruiden toevoegen zoals peterselie of dille.
Bereidingswijze
Stap 1: Meng 100 ml van de azijn met de bloem, mosterd, suiker, gember, kerrie, kurkuma en olie tot een glad papje. Breng de rest van de azijn met het water tegen de kook en giet het al roerende bij het mosterdpapje. Doe alles terug in de pan en breng het aan de kook. Laat even goed doorkoken. Roer goed zodat een dikke gebonden saus ontstaat.
Stap 2: Snijd de groenten in kleine stukjes en kook ze beetgaar in ruim water waarin 10 g zout per liter water is opgelost. Laat de groenten goed uitlekken. Roer de groenten door de saus en breng alles aan de kook. Laat een minuutje doorkoken.
Stap 3: Vul de schoongemaakte potten tot net onder de rand met de piccalilly en sluit de deksels goed af.
Stap 4: Zet de potjes op de kop zodat ze goed vacuüm afsluiten
Bekijk hier de video van dit recept!
Heb jij dit recept gemaakt? Verras ons dan met jouw creatie op Facebook, Instagram of Twitter. We zijn benieuwd!
Ingrediënten
300 ml azijn
200 ml water
25 g bloem
30 g Dijon mosterd (of 12.5 g mosterdpoeder)
10 g suiker
5 g gember (geraspt of fijngehakt)
2.5 g kerriepoeder (kleine tl)
2.5 g kurkuma (kleine tl)
1 el zonnebloemolie
600 g stevige groenten zoals wortel, bloemkool, meiknol, pastinaak, etc.*
Verder nodig
steriele weckpotten of andere potten met een schroefdop (totaal circa 1,5 liter)
*Voor piccalilly kun je allerlei soorten groenten gebruiken. Kijk wat er in het seizoen is. Kook harde groenten zoals wortel, prei, ui, pastinaak, bloemkool, meiknol, etc. eerst even kort in kokend water (blancheren). Spoel vervolgens koud en laat goed uitlekken. Zachte groenten zoals paprika of komkommer hoef je niet eerst te koken. Je kunt ook kruiden toevoegen zoals peterselie of dille.
Bereidingswijze
Stap 1: Meng 100 ml van de azijn met de bloem, mosterd, suiker, gember, kerrie, kurkuma en olie tot een glad papje. Breng de rest van de azijn met het water tegen de kook en giet het al roerende bij het mosterdpapje. Doe alles terug in de pan en breng het aan de kook. Laat even goed doorkoken. Roer goed zodat een dikke gebonden saus ontstaat.
Stap 2: Snijd de groenten in kleine stukjes en kook ze beetgaar in ruim water waarin 10 g zout per liter water is opgelost. Laat de groenten goed uitlekken. Roer de groenten door de saus en breng alles aan de kook. Laat een minuutje doorkoken.
Stap 3: Vul de schoongemaakte potten tot net onder de rand met de piccalilly en sluit de deksels goed af.
Stap 4: Zet de potjes op de kop zodat ze goed vacuüm afsluiten
Bekijk hier de video van dit recept!
Heb jij dit recept gemaakt? Verras ons dan met jouw creatie op Facebook, Instagram of Twitter. We zijn benieuwd!
Lees ook

Recepten
- 15 September 2025
Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist
De zon laat zich misschien minder vaak zien en de avonden worden alweer korter, maar dat betekent niet dat de zomer voorbij hoeft te zijn
- Karlijn Swaen

Recepten
- 05 September 2025
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan
- Karlijn Swaen

In mijn keuken
- 08 September 2025
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel
- Karlijn Swaen
4 Reacties
Ziet er goed uit dat recept: Zelf piccalilly maken. Ik ga het proberen maar begrijp niet waarom er staat dat piccalilly zilveruitjes of augurken bevat terwijl die niet bij de ingredienten staan vermeld. Toch toevoegen en hoeveel dan? Ik hoor het graag, bij voorbaat dan.
12:03 19 januari 2024Hi Maria, Bedankt voor je opmerking! De traditionele Piccalilly bevat meestal zilveruitjes of augurken vandaar dat het naar wordt verwezen in het artikel. Het receptuur is uit het boek 'Koken met Kennis' en is een variant op Piccalilly. Je zou zelf met de groentes kunnen experimenteren :-) Groetjes, Daniëlle
12:03 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Hallo Elke, Ziet er prima en makkelijk uit. Hoe lang moet dit ongeveer "rijpen" zodat alle smaken overal goed zijn ingetrokken?
12:03 19 januari 2024Hoi Bert, volgens mij hoef je de piccalilly niet te rijpen maar kan je de picalilly zeker nog een jaar bewaren! Groetjes, Lieske
12:03 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Dit lijkt me het lekkerste recept wat ik tegenkom! Van het weekend ga ik 'm maken. En eenmaal in het dichte potje is dit toch lang houdbaar? Met koel en donker bewaren in een kelder?
12:03 19 januari 2024Super leuk, ik ben benieuwd!!
12:03 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Dit ga ik van de week maken! Ik ben dol op piccalilly namelijk, maar er eigenlijk nooit bij stilgestaan dat ik het ook zo simpel even zelf kon maken...
12:03 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Een reactie geven
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.