Zomerstamppot met paksoi en shiitake
ZTRDG

Zomerstamppot met paksoi en shiitake

zaterdag 24 september 2016
Dit mooie weer houden we nog even vast, terwijl de herfst er toch echt aan zit te komen (de pepernoten liggen al in de winkels!). Deze twee seizoenen worden gecombineerd in de zomerse stamppot met paksoi. Hierin heb je best of both worlds: de warme, aardse smaken van de stamppot met shiitake en de frisse, knapperige groenten.

Shiitake: super gezond
Wist je dat shiitake heel gezond zijn? Naast een hele goede vleesvervanger (want veel eiwitten) is de paddenstoel vetarm. Ook werkt ze bloedzuiverend, bloeddruk- en cholesterolverlagend en doet ze wonderen voor je immuunsysteem. Allemaal aan de shiitake dus. We serveren ze met pit en een Hollandse twist: Frieslander aardappels, rode peper, gember en paksoi.

Wat heb je nodig?
1,3 kg Frieslander aardappels
1 paksoi
100 g shiitake
1 rode peper
2 cm gember
100 ml volle melk

Hoe maak je deze zomerstamppot met paksoi en shiitake?
Schil de aardappels, snij ze in gelijke stukken en kook ze in gezouten water in ca. 20 minuten gaar. Snij de onderkant van de paksoi en snij de hele bos door de helft. Grill kort in een hete pan. Snij de witte stelen door de stamppot en bewaar wat mooie groene bladeren voor bovenop. Bak in een pan een fijngesneden rode peper, de  geraspte gember en de shiitake. Giet de aardappels af, meng met de melk en stamp grof. Doe de gegrilde paksoi op de stamppot samen met de gebakken shiitake en pepertjes en garneer met prachtige paarse kiemen.

Heb jij dit recept gemaakt? Verras mij dan met een foto van jouw creatie via Facebook of Twitter! Ook vragen of opmerkingen zijn altijd welkom. Ik ben ontzettend benieuwd!

Lees ook

Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist
  • 15 September 2025

Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist

De zon laat zich misschien minder vaak zien en de avonden worden alweer korter, maar dat betekent niet dat de zomer voorbij hoeft te zijn

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
  • 08 September 2025

Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?

Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.