7 gezonde voordelen van zuurkool
Mariëlle van Stek

7 gezonde voordelen van zuurkool

donderdag 15 maart 2018

Zuurkool combineert een van de gezondste groenten (kool) met een van de gezondste manieren om voedsel te bereiden: fermentatie. Dit samen maakt dat zuurkool ontzettend gezond is. Hoog tijd dus om weer eens te genieten van deze winterse kost. De zeven gezonde voordelen van zuurkool lees je hier!

Gezonde darmen


De micro-organismen in zuurkool ‒ waaronder de lactobacillus bacteria genus – voeden de gezonde bacteriën in je darmen. Op deze manier dragen deze probiotica bij aan gezonde darmen. Ook gaan ze ziekmakende bacteriën tegen, net als ontstekingen en gifstoffen. Zo helpen probiotica niet alleen verstopping te voorkomen, maar ook diarree, een opgeblazen gevoel en zelfs het prikkelbare darmsyndroom. We horen altijd dat probiotica uit yoghurt zo gezond zijn, maar die uit zuurkool hebben min of meer hetzelfde effect. Ze kunnen ook helpen om voedingsstoffen uit voeding beter op te nemen en je eetlust te reguleren, omdat ze invloed hebben op onze hormonen.


Voor een goede weerstand


Veel mensen realiseren zich niet dat hun weerstand voor een groot deel in hun darmen zit. De probiotica in zuurkool zorgen voor gezonde darmen en sturen bepaalde immuuncellen aan die actie ondernemen tegen infecties. Op deze manier draagt zuurkool bij een aan krachtig immuunsysteem.


Minder ontstekingen en allergieën


De probiotica in zuurkool ondersteunen niet alleen je immuunsysteem om je lijf te beschermen tegen ziekteverwekkers van buitenaf. Ze helpen ook overbodige reacties van je immuunsysteem en zelfs auto-immuunreacties te voorkomen. Overbodige reacties van je immuunsysteem zijn bijvoorbeeld allergische reacties op voeding. Je lichaam kan bepaalde voeding als schadelijk zien en doet er dan alles aan om deze zo snel mogelijk uit je lijf te verwijderen. Daardoor krijg je een bijvoorbeeld last van misselijkheid en braken. Bij auto-immuunreacties valt je lijf de eigen organen en andere weefsels aan, omdat het denkt dat dit indringers van buitenaf zijn. Deze reactie ligt aan de basis van ontstekingen in ons lijf. De probiotica in zuurkool helpen bij de vorming van speciale immuuncellen die allergische reacties op voeding tegengaan en de ontstekingswegen van ons lichaam in bedwang houden. Zo helpen ze ontstekingen verminderen, die kunnen leiden tot tal van ziektes.


Voor gezonde hersenen


De gezondheid van je darmen heeft invloed op:



  • Je hersenfunctie

  • Het zenuwstelsel

  • Je humeur!


Dit is mogelijk doordat een hersenzenuw betrokken is bij de vorming van het belangrijkste informatiekanaal tussen het centraal zenuwstelsel in je hersenen en het zenuwstelsel van je darmen. De communicatie via deze hersenzenuw wordt beïnvloed door de verschillende bacteriën in je darmen. Afhankelijk van de soorten darmbacteriën en de verhouding waarin ze in je darmen voorkomen, geeft de hersenzenuw verschillende soorten informatie door. Deze informatiestromen hebben op hun beurt invloed op je leervermogen, je geheugen en je vermogen om informatie te sorteren.


Minder stress en een beter humeur


Probiotica helpen bij de aanmaak van gelukshormonen als serotonine en gaan het effect van stress op je lijf tegen. Denk aan piekeren en slapeloosheid. Vanwege dit gezonde effect kun je je na het eten van zuurkool opgewekter voelen, meer energie hebben en zelfs beter slapen.


Goed voor je gewicht


Omdat de probiotica in zuurkool de werking van verschillende hormonen helpen regelen, kan deze gezonde groente je ook nog eens om je eetlust te beheersen en eetbuien te verminderen. Zuurkool is dus ook nog eens heel gezond voor je gewicht. Dat is fijn als je snel wilt afvallen, maar dan wel op een gezonde manier.


Voor gezonde cellen


Als je zuurkool eet, profiteer je ook nog eens van de vele antioxidanten en vezels in kool. Deze hebben ontstekingsremmende eigenschappen en kunnen schade door vrije radicalen helpen voorkomen. Op deze manier draagt zuurkool ook bij aan gezonde cellen. Zuurkool gemaakt van rode kool heeft weer andere antioxidanten die niet alleen bijdragen aan gezonde cellen, maar ook aan gezonde hersenen, hart en bloedvaten.


Eet jij vaak zuurkool? Wat is jouw favoriete recept ermee? Verras ons dan met jouw creatie op Facebook, Instagram of Twitter. We zijn benieuwd! Dank aan Shutterstock voor de foto! Je downloadt de foto hier

Lees ook

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
  • 28 August 2025

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend

Het einde van de zomervakantie is in zicht

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
  • 08 September 2025

Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?

Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken

4 Reacties

Neem een donkere roggeboterham, smeer er mosterd op en daarop roomkaas met bieslook en daarop drie eetlepels zuurkool, mmmm een heerlijke traktatie, ontbijt of tussendoortje of lunch. Groetjes van Mirabella van op YouTube Happy Mirabella.

12:04 19 januari 2024

Hi Mirabella, Dat klinkt inderdaad erg lekker! Liefs, Tessa

12:04 19 januari 2024

Ik doe rulle vegetarisch gehakt in de pan met olijfolie, ik bak het lichtjes aan. Dan doe ik de zuurkool erbij, strooi een beetje Zwitserse juspoeder erover heen en laat het een tijdje licht bakken/stoven. Dan doe ik er een potje jonge verldertjes bij die dan ook meebakken. Apart in een pan kook ik een zakje broccoli, bloemkool , worteltjes en een zoete aardappel ongeveer tien minuten. De pan giet ik af en doe deze gekookte groenten bij de zuurkool , gehakt en veldertjes . Ik stamp deze groenten door de zuurkool in de pan en bak het nog eventjes door. Klaar is kees.

12:04 19 januari 2024

Hi Ad, wat leuk dat je dit deelt. Klinkt heerlijk!

12:04 19 januari 2024

Surinaamse zuurkool met tomaat en maggi blokje.......... goddelijk

12:04 19 januari 2024

Mike, Jacqueline’s zuurkool met ananas! We got the best! ❤️

12:04 19 januari 2024

Mijn zuurkool is samengesteld uit gesnipperde ui, kort roosteren, appelstukjes, honing en een scheut rode wijn. Naar wens op smaak brengen. Samen smoren. Klaar iskees.

12:04 19 januari 2024

Dank voor dit artikel. Wil zuurkool gezond zijn voor darmen enz moet die dan rauw gegeten worden. Heeft gekookte zuurkool ook nog positieve eigenschappen ? Dank voor antwoord

12:04 19 januari 2024

Hoi Anne, zuurkool is eigenlijk ingemaakte kool, dus niet meer rauw, dan heb je namelijk gewoon een normale 'rauwe' kool. Doordat de kool is ingemaakt, heeft deze goede bacteriën ontwikkeld. Je kan deze opwarmen zondat dat deze eigenschappen verloren gaan. De kool blijft ingemaakt. Groetjes, Lieske

12:04 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.