Één bakje chips moet kunnen toch? Maar voor je het weet is de hele zak leeg. Dat wilde je nou net niet. Hallo schuldgevoelens! Hoe komt het nou toch dat het zo moeilijk is om een handje of een bakje ergens van te nemen en het daarbij te laten? Ik ga het je uitleggen.
E-621
Ik ben echt niet tegen alle E-nummers. Je zou er ook een hele sport van moeten maken als je alle E-nummers wilt vermijden. Heel goed als je dat wel doet, maar voor de meeste mensen is dit geen optie. Toch is er één E-nummer die ik zelf niet in huis haal en dat is E-621, oftwel MSG (monosodiumglutamaat). Dit is een van de meest gebruikte smaakversterkers en het heeft sterke invloed op je verzadigingsgevoel. Voor fabrikanten geweldig want het zorgt er voor dat je ontzettend veel kunt eten zonder een vol gevoel te krijgen. Het zorgt er ook voor dat het product nog lekkerder smaakt, nog een reden om door te eten dus. Niet alleen zijn er ontzettend veel onderzoeken die aanwijzen dat E621 zorgt voor overgewicht, ook heeft het sterke relaties met autisme, depressie, migraine en ADHD.
Waar zit het allemaal in?
Eigenlijk kan ik beter zeggen waar zit het niet in? Het zit verwerkt in alle kant-en-klaar producten, pakjes en zakjes, chips, bijna alle bouillonblokjes, pizza, in veel kruidenmengsels, veel vleeswaren, gekruid eten en noem maar op. Oorspronkelijk gebruikten ze het vooral in Aziatische landen maar tegenwoordig gebruiken we het hier ook. Er zijn veel testen gedaan op muizen - ontzettend zielig - maar hier toch even het resultaat. Ze gaven twee muizen gedurende een periode hetzelfde soort eten, bij de ene muis voegde ze er E-621 aan toe en de andere muis at het zonder deze smaakversterker. Wat gebeurde er? De muis die E-621 kreeg toegevoegd was in een mum van tijd een ontzettende dikke muis geworden en kon nooit stoppen met eten. De andere muis luisterde naar zijn lichaam en stopte met eten wanneer de muis een vol gevoel had.
Andere benamingen
Omdat steeds meer mensen E-621 willen vermijden, geven ze het ook andere namen. Bijvoorbeeld gistextract heeft een net iets andere samenstelling maar doet ongeveer hetzelfde als E-621. Kom je één van de benamingen tegen op het etiket dan hebben ze E-621 toegevoegd: ve-tsin, glutamaat, glutamaatzuur, plantaardige gehydrogeneerde oliën en vetten, gehydrogeneerde eiwitten, gelatine, calcium- of natriumcaseïnaat, toegevoegde gist, gistextract, monokaliumglutamaat en sommige maïsoliën.
Wat kun je wel eten?
Ik kan me voorstellen dat je af en toe gewoon zin hebt om chips te eten of om een bouillonblokje te gebruiken. Ga naar de biologische supermarkt, daar kun je meer producten vinden waar ze deze smaakversterker niet toevoegen. Maar zelfs daar moet je etiketten lezen, want ook niet alle biologische producten zijn vrij van E-621.
Wil je wat kilo’s afvallen of heb veel last van migraine? Dan kan het je echt helpen om dit E-nummer even links te laten liggen. Ik ben benieuwd of het je helpt! Laat het ons weten in een reactie op dit artikel of via Facebook, Twitter of Instagram.
E-621
Ik ben echt niet tegen alle E-nummers. Je zou er ook een hele sport van moeten maken als je alle E-nummers wilt vermijden. Heel goed als je dat wel doet, maar voor de meeste mensen is dit geen optie. Toch is er één E-nummer die ik zelf niet in huis haal en dat is E-621, oftwel MSG (monosodiumglutamaat). Dit is een van de meest gebruikte smaakversterkers en het heeft sterke invloed op je verzadigingsgevoel. Voor fabrikanten geweldig want het zorgt er voor dat je ontzettend veel kunt eten zonder een vol gevoel te krijgen. Het zorgt er ook voor dat het product nog lekkerder smaakt, nog een reden om door te eten dus. Niet alleen zijn er ontzettend veel onderzoeken die aanwijzen dat E621 zorgt voor overgewicht, ook heeft het sterke relaties met autisme, depressie, migraine en ADHD.
Waar zit het allemaal in?
Eigenlijk kan ik beter zeggen waar zit het niet in? Het zit verwerkt in alle kant-en-klaar producten, pakjes en zakjes, chips, bijna alle bouillonblokjes, pizza, in veel kruidenmengsels, veel vleeswaren, gekruid eten en noem maar op. Oorspronkelijk gebruikten ze het vooral in Aziatische landen maar tegenwoordig gebruiken we het hier ook. Er zijn veel testen gedaan op muizen - ontzettend zielig - maar hier toch even het resultaat. Ze gaven twee muizen gedurende een periode hetzelfde soort eten, bij de ene muis voegde ze er E-621 aan toe en de andere muis at het zonder deze smaakversterker. Wat gebeurde er? De muis die E-621 kreeg toegevoegd was in een mum van tijd een ontzettende dikke muis geworden en kon nooit stoppen met eten. De andere muis luisterde naar zijn lichaam en stopte met eten wanneer de muis een vol gevoel had.
Andere benamingen
Omdat steeds meer mensen E-621 willen vermijden, geven ze het ook andere namen. Bijvoorbeeld gistextract heeft een net iets andere samenstelling maar doet ongeveer hetzelfde als E-621. Kom je één van de benamingen tegen op het etiket dan hebben ze E-621 toegevoegd: ve-tsin, glutamaat, glutamaatzuur, plantaardige gehydrogeneerde oliën en vetten, gehydrogeneerde eiwitten, gelatine, calcium- of natriumcaseïnaat, toegevoegde gist, gistextract, monokaliumglutamaat en sommige maïsoliën.
Wat kun je wel eten?
Ik kan me voorstellen dat je af en toe gewoon zin hebt om chips te eten of om een bouillonblokje te gebruiken. Ga naar de biologische supermarkt, daar kun je meer producten vinden waar ze deze smaakversterker niet toevoegen. Maar zelfs daar moet je etiketten lezen, want ook niet alle biologische producten zijn vrij van E-621.
Wil je wat kilo’s afvallen of heb veel last van migraine? Dan kan het je echt helpen om dit E-nummer even links te laten liggen. Ik ben benieuwd of het je helpt! Laat het ons weten in een reactie op dit artikel of via Facebook, Twitter of Instagram.
Lees ook

Recepten
- 05 September 2025
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan
- Karlijn Swaen

Ontspanning
- 28 August 2025
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
Het einde van de zomervakantie is in zicht
- Karlijn Swaen

Recepten
- 04 September 2025
Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem
Heb je zin in een zonnige lunch die je direct meeneemt naar Italië
- Karlijn Swaen
2 Reacties
Er toch weer ingetrapt. De pureersoepen van AH: altijd goed etiket gelezen en volgens mij kan de tomaat oregano. Stiekem toch makkelijk maken. Nu hadden ze een smaak die ik niet kon(pompoen curry), maar las thuis pas het etiket en kon de term natriumcaseinaat nog niet. Googlen en jahoor E621. Kak. Eenmalige actie is dit dus!!
12:12 19 januari 2024Hoi Hannelore, misschien goed om te weten dat niet alle E-nummers slecht zijn, sommige kom ook terug in producten om de houdbaarheid te verbeteren. Wij hebben hier eerder ook een artikel over geschreven, misschien leuk om te lezen mocht je je willen verdiepen in dit onderwerp: https://www.dehippevegetarier.nl/gezondheid/e-nummers-gevaarlijk/
12:12 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Heb jarenlang migraine-aanvallen gehad. Hiervoor speciale medicatie gekregen. Sinds ik bewuster ben gaan eten en zoveel mogelijk voorverpakt, zakjes, kant en klaar enz. vermijd heb ik geen migraine-aanvallen meer gehad!
12:12 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Een reactie geven
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.