De gezondheidsvoordelen van cacao
Marjolein Pubben

De gezondheidsvoordelen van cacao

zondag 25 februari 2024
Bijna iedereen is dol op chocolade en veel mensen hebben wel eens gehoord dat cacao, waar (pure) chocolade van gemaakt wordt, zelfs gezond kan zijn. In dit artikel zetten we voor jullie op een rijtje wat het verschil is tussen cacao en “echte” chocolade, wat cacao gezond maakt, waarom je gelukkig wordt van chocolade en hoe het komt dat je je altijd braaf voorneemt één stukje te nemen, maar vervolgens toch de hele reep verslindt.

Het verschil tussen cacao en chocolade


Cacao is afkomstig van cacaobonen. Een cacaoboon bestaat uit cacaovet en cacaomassa. Je hebt vast wel eens gehoord van RAW cacaopoeder, dat wordt gemaakt door het vet uit de cacaoboon te persen zodat je poeder overhoudt. Het cacaopoeder geeft ook de typische chocolade kleur, terwijl het cacaovet nagenoeg kleurloos is. Chocolade mag alleen chocolade genoemd worden als tenminste 35% uit cacaopoeder en/of cacaovet bestaat. De overige 65% van chocolade bestaat grotendeels uit toegevoegde suikers, vetten en conserveermiddelen. Niet zo gezond dus! Witte chocolade bevat geen cacaopoeder, alleen cacaovet en heel veel suiker, dat verklaart de kleur.


Gezondheidsvoordelen van cacao


Cacao zit vol antioxidanten. Antioxidanten ruimen vrije radicalen in je lichaam op, stimuleren vetverbranding en dragen bij aan een gezond hart en gezonde bloedvaten. Daarnaast bevat cacao flink wat mineralen, waaronder magnesium. Magnesium heeft een stressverlagende werking en kan je helpen ontspannen. Magnesium is namelijk belangrijk voor de overdracht van prikkels naar je hersenen. Cacao bevat ook flink wat koper. Koper is een belangrijk mineraal voor je stofwisseling en voor de overdracht van zuurstof naar je rode bloedcellen. Tenslotte bevat cacao veel ijzer. IJzer is belangrijk voor de aanmaak van rode bloedcellen en is net als koper essentieel om het zuurstofgehalte in je lichaam op peil te houden.


Maakt chocolade gelukkig?


Bijna iedereen heeft weleens gehoord van de uitspraak “van chocolade wordt je gelukkig”. Daar zit een kern van waarheid in! Maar eigenlijk moet ik zeggen, van cacao word je gelukkig. Cacao bevat namelijk het stofje fenylethylamine. Fenylethylamine wordt door je lichaam omgezet in dopamine. Dopamine is een van de bekendste gelukshormonen. Je lichaam maakt het ook aan als je bijvoorbeeld verliefd bent. Jouw liefde voor chocolade is dus letterlijk pure chemie! Naast fenylethylamine bevat cacao nog drie stofjes waar je je gelukkig van gaat voelen: serotonine, tyramine en anandamine.


Is chocolade verslavend?


Dit is vast herkenbaar voor heel veel mensen: je neemt een stukje chocolade, en vervolgens heb je zin om de hele reep op te eten. Wat maakt chocolade nou zo verslavend? Dat is niet de cacao die erin zit. Het zijn de suikers, de vetten en de smaakmakers die fabrikanten in de chocolade stoppen. Ze weten precies hoeveel cacao er in een reep moet om het chocolade te mogen noemen (de 35% die ik eerder noemde). Ook weten fabrikanten precies hoeveel suikers, vetten en andere zoetstoffen er in de chocolade moeten om ervoor te zorgen dat het gelukscentrum van onze hersenen een extra boost krijgt. Daarom wil je na dat ene stukje nog een stukje, en nog een, en opeens is je reep op. Het zijn trouwens niet alleen de chocoladefabrikanten die dat trucje toepassen. Hetzelfde geldt voor chips, borrelnootjes en veel snoepjes.


Wit, melk of puur?


Als je mee wilt genieten van de gezondheidsvoordelen van cacao kun je het beste pure chocolade met een cacaopercentage van 85% of meer nemen. De minst verstandige optie is witte chocolade omdat dat in essentie alleen cacaovet en suiker bevat. Melkchocolade is de populairste variant, maar ook die chocolade zit vol vetten en suikers. Het zijn precies die vetten en suikers waardoor bijvoorbeeld ook je acne opspeelt. Als je daar snel last van hebt, probeer dan eens een stukje chocolade met een heel hoog cacaopercentage!


Gezond cacao eten


Cacao is dus hartstikke gezond, maar chocolade toch een stuk minder. Hoe kun je ervoor zorgen dat je cacao op een gezonde manier aan je voedingspatroon kunt toevoegen? Ik kies het liefst voor RAW cacaonibs of cacaopoeder (gewoon verkrijgbaar in de meeste supermarkten). 


Notities

Heb jij veel geleerd over cacao en chocolade? Behoor jij tot team puur, melk of wit? Laat het ons weten in de reacties, op Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!

Lees ook

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
  • 28 August 2025

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend

Het einde van de zomervakantie is in zicht

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken
Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem
  • 04 September 2025

Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem

Heb je zin in een zonnige lunch die je direct meeneemt naar Italië

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken

1 Reacties

Ik maak mijn lepel Green Juice wat smakelijker met twee lepels cacaopoeder aangevuld met water of (haver)melk.

01:37 23 januari 2025

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.