De gezondheidsvoordelen van dadels
Marjolein Pubben

De gezondheidsvoordelen van dadels

dinsdag 22 oktober 2019
Sommigen zijn dol op dadels en anderen hebben er niets mee. Ze zijn erg veelzijdig: je kunt ze zowel vers als gedroogd eten. Ze groeien aan de dadelpalm, die veel in Noord-Afrika en de Arabische landen gekweekt wordt. Maar waarom zijn ze zo gezond? En zitten er ook nadelen aan dadels? In dit artikel zet Marjolein Pubben de feiten voor je op een rijtje en deelt ze haar favoriete dadel snackreceptje met jullie!

Waarom zijn dadels gezond?
Net als ander gedroogd fruit bevatten dadels veel fruitsuiker. Dat zal sommige mensen afschrikken, maar ik denk dat het gezonder is dan de geraffineerde suikers waar bijvoorbeeld snoep mee wordt gemaakt. Daarnaast zitten dadels vol gezonde voedingsstoffen en vezels en daar word ik natuurlijk enthousiast van! Laten we eens uitpluizen wat dit kleverige energiebommetje ons allemaal brengt.

Vitaminen
Naast vezels, die heel belangrijk zijn voor je spijsvertering, is in de dadel met name het vitamine B-complex ruimschoots vertegenwoordigd. Het vitamine B-complex is belangrijk voor heel veel lichaamsfuncties. Zo heb je bijvoorbeeld vitamine B6, dat belangrijk is voor hersenfuncties zoals het geheugen. Vitamine B2, B3 en B5 helpen bij de opbouw en afbraak van eiwitten en vetten, wat heel belangrijk voor je energievoorziening is. Vitamine B11, bij de meesten bekend als foliumzuur, draagt bij aan de aanmaak van rode en witte bloedcellen. Dat is belangrijk, want een tekort aan foliumzuur kan leiden tot bloedarmoede. Vitamine B1 zorgt voor een goede werking van je hart en zenuwstelsel. Dat is dus een flinke lijst aan belangrijke voedingsstoffen die dadels je kunnen geven!

Mineralen
Ook op het gebied van mineralen zijn dadels kleine krachtbommetjes. Er zit bijvoorbeeld flink wat koper in dadels. Koper draagt onder andere bij aan de werking van je afweersysteem (dat kunnen we met dit herfstige weer goed gebruiken!) Dadels bevatten ook kalium, goed voor je bloeddruk en vochtbalans, mangaan en magnesium. Magnesium helpt bij de vorming van spieren, maar ook bij de verwerking van prikkels. Daarom helpt het om magnesiumsupplementen te slikken als je erg gestrest of snel overprikkeld bent. Dadels bevatten ook ijzer, dat voor de vorming van hemoglobine zorgt. Hemoglobine is een belangrijk onderdeel van je rode bloedcellen. En ze bevatten fosfor en calcium, beide goed voor sterke botten. De laatste in het rijtje mineralen is zink. Zink is een belangrijk onderdeel van veel enzymen in je lichaam, het helpt bij de opbouw van eiwitten en draagt bij aan een goed functionerend immuunsysteem. Tenslotte zijn dadels, net als rode wijn, rijk aan tannine. Dit zijn stoffen met een ontstekingsremmende werking. Tot slot bevatten dadels stoffen die vrije radicalen opruimen. Vrije radicalen zijn schadelijk doordat ze je cellen kunnen aantasten. Daar willen we dus graag vanaf!

Onbeperkt dadels eten?
Ondanks al deze geweldige voedingsstoffen en mineralen is het geen goed idee om enorme hoeveelheden dadels te eten. Ze hebben namelijk, naast veel fruitsuikers, ook een laxerende werking. Toch jammer als je de rest van je dag op het toilet doorbrengt! Daarnaast moet je goed oppassen welke dadels je koopt. Aan sommige merken (met name de goedkopere) is namelijk extra suiker toegevoegd om ze nog zoeter te maken dan ze al zijn. Check dus even het etiket voordat je je dadels inslaat. De pure versie, zonder toegevoegde middelen, is verreweg het gezondst. Deze dadels zijn een ideale vervanging voor reguliere suikers en zitten bomvol gezonde voedingsstoffen!

Simpel snackreceptje
Genoeg science en feitjes, nu weten we het wel: dadels zijn gezond. Maar hoe kan je ze op een lekkere en makkelijke manier aan je voedingspatroon toevoegen? Daarvoor deel ik graag mijn favoriete dadel snackreceptje met jullie. Neem zoveel dadels als je wilt en snijd ze in de lengte open (niet helemaal doormidden). Haal de pit eruit en vul je dadels met een theelepeltje tahini, notenpasta, chocopasta of een andere pasta waar jij van houdt. Voor een lekkere crunch doe je er een noot in (mijn favoriet is amandel of hazelnoot). Dan 'vouw' je de dadels dicht en leg je ze even in de koelkast zodat de pasta iets minder vloeibaar wordt. Dat is alles! Het zijn echte powerbommetjes die je lang verzadigd houden en hartstikke gezond zijn. Ideaal vlak voor je naar de sportschool gaat of als de hunger pains al halverwege je college komen opzetten. Je kunt ze 3 tot 5 dagen in de koelkast bewaren en ze zijn makkelijk mee te nemen, dus schroom niet om een voorraadje te maken zodat je ook onderweg een gezonde snack bij de hand hebt!

Recepten met dadels
Tenslotte kun je dadels ook heel makkelijk als 'plakmiddel' in cake, koekjes of ontbijtrepen gebruiken. Met name door raw vegans worden ze enorm veel gebruikt. Het internet staat vol met makkelijke recepten, hartstikke leuk en lekker om even te Googelen en een keer zo’n receptje uit te proberen!


Heb jij veel geleerd over dadels? Welk recept met dadels ga jij proberen? Laat het weten in de reacties, op Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!

Lees ook

Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist
  • 15 September 2025

Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist

De zon laat zich misschien minder vaak zien en de avonden worden alweer korter, maar dat betekent niet dat de zomer voorbij hoeft te zijn

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
  • 08 September 2025

Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?

Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken

5 Reacties

Je heb ze ook zonder pit .

18:32 21 januari 2025

Weke dadels wordt aangeraden te kopen. (welk merk of andere naam moet gekozen worden ? ?

16:40 26 augustus 2024

Yogi & Yousef dadels zijn mijn favoriet

14:43 27 maart 2025

Hoi! Wij vinden medjoul dadels het lekkerst, maar die zijn niet het hele jaar rond verkrijgbaar helaas. Blijf vooral testen welke jij het lekkerst vindt. Liefs, Karlijn

10:43 27 augustus 2024

Het is zo jammer wat je over suiker zegt: suiker is namelijk gewoon suiker. Daardoor wordt de rest vd info ook meteen minder geloofwaardig. Natuurlijk kan je beter een dadel bijv eten dan puur suiker vanwege de andere voedingsstoffen die je dan meekrijgt. Maar nog een keer: suiker is suiker.

11:48 19 januari 2024

Hi Karin, Daar heb je helemaal gelijk in. Een dadel is beter dan bijvoorbeeld een suikerklontje doordat je veel andere goede voedingsstoffen binnenkrijgt wanneer je een dadel eet, die je niet binnen zou krijgen wanneer je puur suiker eet. Lieve groet, Jitske

11:48 19 januari 2024

Wat leuk dat je het idee om de dadels op regelmatige basis te kunnen eten hier geeft. Ik doe dat ook al lang zo. Zelf gebruik ik Medjoul dadels (die zijn helaas alleen van oktober tot maart vers te koop) die zijn super groot en zooo zacht! Als vulling gebruik ik afwisselend roomkaas, pindakaas van alleen pinda's en Griekse stijl yoghurt. Maar altijd met een walnoot als topping vanwege de grote hoeveelheid omega 3 die ze bevatten. Nooit meer dan drie per dag, maar ik zou er wel tien per dag willen eten ;-)

11:48 19 januari 2024

Hoi Kath, helemaal mee eens! De Medjoul dadels blijven echt de lekkerste en lenen zich echt voor heel veel dingen van vullen tot rauwe bakgerechten (in een taartbodem YUM!), maar ook inderdaad bij de yoghurt of als zoete snack! Ze zijn super lekker maar inderdaad met mate eten haha ;-)

11:48 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.