De gezondheidsvoordelen van tamme kastanje 
Marjolein Pubben

De gezondheidsvoordelen van tamme kastanje 

maandag 15 maart 2021
Hij ziet er vers van de boom misschien een beetje afschrikwekkend uit met zijn prikkelige schil, maar de tamme kastanje is hartstikke lekker én gezond! In deze blog vertelt onze gastblogger Marjolein je wat voor gezonde geheimen er in de kastanje achter de stekels schuilgaan. En natuurlijk geeft ze weer een aantal lekkere tips om ze zelf uit te proberen. Zorg wel dat je de goede kastanjes neemt, wilde kastanjes zijn namelijk giftig!

Vitamines in tamme kastanje
Tamme kastanjes zijn een goede bron van vezels, maar ze bevatten ook een aantal belangrijke vitamines. Bijvoorbeeld vitamine C, B1 en B6.
Vitamine C is zoals veel mensen wel weten van belang voor je weerstand en de opname van ijzer uit je voeding. Daarnaast helpt het je cellen gezond te houden omdat het als antioxidant in je lichaam fungeert en dus vrije radicalen opruimt.
Vitamine B1 is van belang voor een goede werking van je hart en zenuwstelsel. Daarnaast speelt het een cruciale rol in je energievoorziening.
Vitamine B6 speelt net als B1 een rol in je zenuwstelsel maar is daarnaast ook nodig voor de groei en het in stand houden van je immuunsysteem. B6 heb je ook nodig voor de opbouw en afbraak van aminozuren (de “bouwstenen” van eiwitten) en de aanmaak van bloedcellen.

Mineralen in tamme kastanje
Nu we de vitamines in tamme kastanjes op een rijtje hebben, kunnen we de mineralen onder de loep nemen. Tamme kastanjes bevatten onder andere koper, mangaan en fosfor.
Je lichaam heeft koper nodig voor het vormen van bindweefsel, botten en pigmentvorming voor je haar. Tenslotte speelt koper ook nog een rol in het in stand houden van je afweersysteem.
Mangaan is een onderdeel van enzymen die je lichaam nodig heeft voor de energiestofwisseling. Enzymen zijn stoffen in je lichaam die bepaalde processen faciliteren.
Om het lijstje mineralen af te maken, fosfor. Fosfor speelt net als mangaan een rol in je energiestofwisseling. Daarnaast helpt het samen met calcium om je botten en gebit stevig te houden.

Lekkere tips
Nu we de gezondheidsvoordelen van tamme kastanjes op een rijtje hebben, is het natuurlijk leuk om een paar lekkere tips mee te geven zodat je ze zelf aan je voedingspatroon kunt toevoegen.

  • Een van de meest bekende tips is natuurlijk gepofte kastanje! Het is hartstikke simpel en een lekkere gezonde snack voor ’s avonds op de bank.

  • Je kunt tamme kastanjes blijkbaar ook heel goed in koekjes, taart of brood verwerken. Hoewel ik het zelf nog niet geprobeerd heb, staan er wel super veel recepten voor online!

  • Tot slot kunnen gekookte kastanjes ook een mooie aanvulling zijn bij een pasta gerecht of als garnering voor de stamppot (maar, wel eerst even pellen natuurlijk!)


Kende jij de gezondheidsvoordelen van de tamme kastanje al? Laat het ons weten in een reactie, op Instagram of Facebook. Wij zijn benieuwd!

 

Lees ook

Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist
  • 15 September 2025

Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist

De zon laat zich misschien minder vaak zien en de avonden worden alweer korter, maar dat betekent niet dat de zomer voorbij hoeft te zijn

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
  • 08 September 2025

Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?

Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken

1 Reacties

Hoe verwijder ik dan zachte schil als de buitenschil verwijderd is ?

10:12 13 oktober 2024

Om de zachte binnenste schil van tamme kastanjes te verwijderen, kun je ze kort koken of stomen, waardoor de schil makkelijker loslaat. Een andere methode is om de kastanjes 15-20 minuten te roosteren in de oven, wat de binnenste schil ook losser maakt. Bij gepofte kastanjes laat de schil vaak vanzelf los; maak hiervoor een inkeping en poff ze in een pan of boven een open vuur. Pel de kastanjes altijd als ze nog warm zijn voor het beste resultaat. Liefs, Karlijn

20:21 28 oktober 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.