Je kent E-nummers wel: al die codes op ingrediëntenlijsten waarvan je geen idee hebt wat het betekent. Het zijn kleurstoffen, conserveermiddelen of smaakversterkers die er voor moeten zorgen dat ons eten beter wordt. Het is niet altijd kunstmatig, je hebt ook natuurlijke E-nummers zoals citroenzuur (E330). Je hoort vaak dat E-nummers slecht zijn. Maar is dat ook echt zo? Zijn ze gevaarlijk of valt het eigenlijk mee. Wij gingen voor je opzoek naar antwoorden!
Waarom?
Door het toevoegen van bepaalde E-nummers, blijven voedingsmiddelen vaak langer houdbaar. Ook kan het de smaak versterken, waardoor het product lekkerder wordt. Daarnaast kan het gebruikt worden voor de juiste structuur of substantie, zoals het verdikkingsmiddel pectine.
Slechte naam
In bewerkt voedsel zitten E-nummers. Dit zijn vaak vette snacks, zoete tussendoortjes en kant-en-klare pakjes waar te veel suiker, zout of vet in zit. Het zijn dus vaak de ongezonde producten waar E-nummers in zitten, waardoor het een slechte naam krijgt. Maar volgens voedingsdeskundige Loethe Olthuis ligt het niet aan de E-nummers dat het ongezond is, maar aan de producten zelf.
Gevaarlijk?
Zijn E-nummers dan helemaal niet slecht of gevaarlijk? Nee, zegt Loethe. Een E-nummers is een stof die wordt goedgekeurd door de Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA. Dat een stof een E-nummer heeft, is volgens het Voedingscentrum juist een garantie dat de stof goed gecontroleerd is en veilig is om te gebruiken. Dit geldt ook als je meer van een E-nummer binnenkrijgt dan bij een normaal voedingspatroon, hier is namelijk rekening mee gehouden bij het keuren. E-nummers zijn dus niet gevaarlijk.
Wel slecht
Dit betekent echter niet dat alle E-nummers prima zijn. Sulfiet, E220, dat onder andere in wijn en gedroogde abrikozen zit om ze mooi geel te houden, kan slecht voor je zijn. Je kan er namelijk allergisch op reageren.
Verandering E-nummers
Omdat E-nummers zo'n slechte naam hebben, gebruiken fabrikanten ze steeds minder. Kunstmatige stoffen worden vervangen door natuurlijke varianten, zoals wortelextract of bietenrood als kleurstof!
Let jij er op of er E-nummers in producten zitten? Wat doe je hier dan mee? Laat het ons weten in een reactie op de website, Facebook of Twitter. We zijn benieuwd!
Bron: https://www.nporadio1.nl/consument/5923-hoe-gevaarlijk-of-ongevaarlijk-zijn-e-nummers-nu-echt
Dank aan Shutterstock voor de foto. Je downloadt de foto hier.
Waarom?
Door het toevoegen van bepaalde E-nummers, blijven voedingsmiddelen vaak langer houdbaar. Ook kan het de smaak versterken, waardoor het product lekkerder wordt. Daarnaast kan het gebruikt worden voor de juiste structuur of substantie, zoals het verdikkingsmiddel pectine.
Slechte naam
In bewerkt voedsel zitten E-nummers. Dit zijn vaak vette snacks, zoete tussendoortjes en kant-en-klare pakjes waar te veel suiker, zout of vet in zit. Het zijn dus vaak de ongezonde producten waar E-nummers in zitten, waardoor het een slechte naam krijgt. Maar volgens voedingsdeskundige Loethe Olthuis ligt het niet aan de E-nummers dat het ongezond is, maar aan de producten zelf.
Gevaarlijk?
Zijn E-nummers dan helemaal niet slecht of gevaarlijk? Nee, zegt Loethe. Een E-nummers is een stof die wordt goedgekeurd door de Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA. Dat een stof een E-nummer heeft, is volgens het Voedingscentrum juist een garantie dat de stof goed gecontroleerd is en veilig is om te gebruiken. Dit geldt ook als je meer van een E-nummer binnenkrijgt dan bij een normaal voedingspatroon, hier is namelijk rekening mee gehouden bij het keuren. E-nummers zijn dus niet gevaarlijk.
Wel slecht
Dit betekent echter niet dat alle E-nummers prima zijn. Sulfiet, E220, dat onder andere in wijn en gedroogde abrikozen zit om ze mooi geel te houden, kan slecht voor je zijn. Je kan er namelijk allergisch op reageren.
Verandering E-nummers
Omdat E-nummers zo'n slechte naam hebben, gebruiken fabrikanten ze steeds minder. Kunstmatige stoffen worden vervangen door natuurlijke varianten, zoals wortelextract of bietenrood als kleurstof!
Let jij er op of er E-nummers in producten zitten? Wat doe je hier dan mee? Laat het ons weten in een reactie op de website, Facebook of Twitter. We zijn benieuwd!
Bron: https://www.nporadio1.nl/consument/5923-hoe-gevaarlijk-of-ongevaarlijk-zijn-e-nummers-nu-echt
Dank aan Shutterstock voor de foto. Je downloadt de foto hier.
Lees ook

Recepten
- 15 September 2025
Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist
De zon laat zich misschien minder vaak zien en de avonden worden alweer korter, maar dat betekent niet dat de zomer voorbij hoeft te zijn
- Karlijn Swaen

Recepten
- 05 September 2025
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan
- Karlijn Swaen

In mijn keuken
- 08 September 2025
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel
- Karlijn Swaen
1 Reacties
Eindelijk eens een artikeltje over e-nummers die een realistische uitleg geeft over de verschillende producten.
12:03 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Een reactie geven
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.